Sfâșiere de Ragnar Jonasson – Crime Scene Press – recenzie
Sfâșiere, de Ragnar Jonasson – Crime Scene Press – recenzie
Sfâșiere
Autor: Ragnar Jonasson
Crime Scene Press – 2022
“Ragnar Jónasson s-a născut la Reykjavík în 1976. Lucrează ca avocat și predă legislația privind drepturile de autor la Facultatea de Drept a Universității din Reykjavík.
Cărțile lui Ragnar s-au vândut în peste 1 milion de exemplare în toată lumea. Au fost răsplătite cu numeroase premii și distincții în Islanda, Marea Britanie și Statele Unite.
Cele două serii care l-au consacrat pe Ragnar sunt Dark Iceland (care îl are în centru pe tânărul Ari Thór) și Hulda (cu detectiva care poartă același nume). Drepturile pentru cărțile lui s-au vândut în 30 de țări.
Un nou roman semnat Ragnar Jónasson
Al patrulea volum din seria Dark Iceland
Bestseller în Marea Britanie, Franța și Australia.”
“În Siglufjörður, cel mai nordic punct al Islandei, izbucnește o epidemie.
Tânărul polițist Ari Thór încearcă să rezolve un caz de crimă vechi de cincizeci de ani. Chiar dacă obține dovezi noi, ancheta se dovedește dificilă într-un oraș mic unde nimeni nu vrea să afle adevărul, iar secretele sunt la ordinea zilei.
În anchetă îl ajută ĺsrún, o jurnalistă din Reykjavík care investighează la rândul ei un caz de crimă în care este implicat prim-ministrul Islandei.
Lucrurile iau o turnură sinistră atunci când un copil dispare în plină zi.
Cum răpitorul e în libertate, iar orașul e supus carantinei, trecutul se va întoarce să-i bântuie pe toți”
Nu vi se pare criptic titlul? Așa mi s-a părut și mie dar, citind cartea, am înțeles explicația.
În acest al patrulea volum al seriei “Dark Iceland” autorul îi pune pe protagoniști în fața unor încercări deosebite în activitatea lor, dar mai ales în viața personală. Cum se vor rezolva vom afla citind cartea.
Îi reîntâlnim pe Tomas,șeful poliției, și pe Ari Thor, amândoi împărțindu-și turele din Siglufjorour, un orășel lovit de o infecție și intrat în carantină. Locuitorii se temeau să iasă din case, polițiștii încercau să ajute oamenii.
Ari abia se regasise cu Kristin și încercau să-și refacă relația, doar că acum ea nu putea veni în localitate. Dar chiar înainte de Crăciun, când Tomas era în vacanță la Reykjavik, un bărbat Hedinn îl rugase pe Ari să cerceteze un caz neelucidat din copilăria lui. Deși era un caz vechi și greu de crezut că mai trăiau mulți care să-și amintească de el( chiar Hedinn avea peste 60 de ani), Ari este curios și tentat să încerce.
Totul se întâmplase într-un loc izolat, o mică așezare (acum pustie) pe malul mării. Cu mulți ani în urmă părinții lui Hedinn se mutaseră în fiord unde își cumpăraseră o fermă. Ei împreună cu mătușa lui și soțul ei fuseseră singurii locuitori.Tatăl lui Hedinn fusese un om bogat și hotărâse să se retragă acolo cu familia și să se ocupe de pescuit și agricultură. O luaseră cu ei pe Jorunn, sora soției, și pe soțul ei, Marius, care o duceau mai greu cu banii, cu intenția de a-i ajuta. Jorunn se sinucisese, pusese în cafea, din greșală spuneau cei din casă, otravă de șobolani în loc de zahăr. Poliția o tratase ca pe o sinucidere accidentală, nu aveau motive să bănuiască altceva și oricum alți martori, în afară de ai casei, nu erau. Apoi Marius plecase și, văzând că nu merge cu agricultura, părinții lui Hedinn reveniseră în oraș. Acum mai trăia doar Hedinn și o poză trimisă de un prieten declanșase totul. În poză pe Hedinn îl ținea în brațe un tânăr, despre care nu știa nimeni. Ari va începe cercetările deși nu avea multe speranțe. Va găsi însă câțiva oameni :fiica fotografului, care și filmase pe insulă, fratele lui Marius, moașa care adusese pe lume copilul și preotul Eggert, care era de mulți ani în parohie. Ajutat de reportera Isrun, Ari îl găsește și pe băiatul din poză, mort de câțiva ani dar discută cu cel mai bun prieten al acestuia.
Toate cercetările, mărturiile, pozele vechi, filmările, îl vor face pe Ari să pună lucrurile cap la cap într-o poveste sordidă despre putere, iubire, ură, trădare.
Care era relația între cei patru adulți?
Cine era tânărul din poză?
Ce rol îi atribuise lui Jorunn propria ei soră ?
Cine o ucisese?
Hedinn va afla adevăruri incredibile și odată cu el și voi dacă veți citi povestea.
Paralel cu cercetările lui Ari un eveniment uluitor animă localitatea, răpirea unui băiețel Kjartan. Mama lui, Sunna, era dansatoare, se despărțise de tatăl copilului, locuia cu Robert, care-l trata pe micuț ca și cum ar fi fost al lui.
Robert încercase din răsputeri să lase în urmă trecutul, cu greșelile făcute sub influența băuturii și a drogurilor, să-și facă o nouă viață, să uite perioada când lucrase ca recuperator pentru dealerul de droguri. Un incident, soldat cu internarea unei tinere soții în comă în spital și pierderea copilului ei, îl trezise, îl speriase și de doi ani se străduia din răsputeri să devină un om mai bun, să-și facă o școală, o viață și o familie.
Apoi moartea lui Snorri, un tânăr care spera să-și facă un viitor în muzică, lăsând în urmă dependența de droguri, aduce noi elemente.
Tatăl lui, un bun politician, renunțase chiar înainte de-a fi numit ministru, fusese șantajat și preferase să nu se afle despre fiul lui. De atunci își renegase fiul, singura care mai ținea legătura cu Snorri era sora lui. Tânărul sperase că un succes le va demonstra părinților că se schimbase. Dar moartea lui aduce noi clarificări și în cazul de răpire.
Poliția află că un anume Emil era cel care-i pândise pe Robert, Sunna și răpise copilul, care va fi găsit în viață. Poliția descoperise că tânăra aflată în comă fusese soția lui Emil și moartea ei ,acum după doi ani, declanșase nebunia.
Dar ce amestec avea Snorri? Cineva din staful partidului din care făcuse parte tatăl acestuia, îi dăduse lui Emil o informație (fără să știe că fusese vorba de un zvon lansat de cineva din partid când erau alegeri) și acesta acționase.
Cuvintele și explicațiile lui Isrun scot la iveală mizerii, alianțe politice și numiri bazate pe minciună.
Sigur că se află și povestea lui Robert.
Ce se va întâmpla cu Robert?
Dar cu politicienii?
Cum vor continua viețile protagoniștilor?
Veți afla toate poveștile dure, sordide, și explicațiile dureroase citind cartea.
Spuneam că abia la final, după ce am citit despre atâtea povești de familie tragice, unele cu final cât de cât fericit, altele cu durere și deznădejde, mi-am explicat titlul.
Toate întâmplările și dramele au dus la sfâșieri de familii, de suflete, de vieți.
Iată și câteva păreri avizate:
“O poveste polițistă clasică… de primă mână, pe care o recomand din plin.”(Lee Child)
„Cărțile lui Jónasson au dat suflu nou genului Nordic Noir.”(Sunday Express)
„Scriitura lui Jónasson reinventează cu măiestrie stilul clasic al Epocii de Aur, fiind deopotrivă contemporană și lipsită de vârstă…, încadrată de frumusețea poetică a Islandei.”(Crime Review)
Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Sfâșiere de Ragnar Jonasson – Crime Scene Press – recenzie
Tentanta recenzie. Mulțumim
Vero toata seria este interesanta.
Intotdeauna, o lectura politista e alegerea potrivita.
[…] face parte dintr-un blog-tour. Pana acum, in acest blog-tour, au mai aparut urmatoarele articole: Literatura pe tocuri, Cartile Mele, Falled, Biblioteca lui Liviu si Ciobanul de azi. Voi actualiza articolul cu ultimele […]