By reason of insanity

By reason of insanity – Randy Singer  – “pe motiv de nebunie temporară”- recenzie carte

    By reason of insanity – Randy Singer – cartea nu este publicată în România.

  Randy Singer a terminat colegiul Houghton în 1978, apoi a predat timp de 5 ani la Houghton Academy. Își continuă studiile și după 3 ani este absolvent al școlii de drept William and Mary School of Law.

   Își începe activitatea ca avocat pledant la Wilcox and Savage, o firmă cu 60 de avocați în Norfolk Virginia, ajungând să conducă chiar secțiunea de procese a firmei. Are o serie de procese la tribunalul de stat și federal din Virginia, participă la cel mai lung proces din istoria statului, este sfătuitor al juriului în primul proces televizat.Toate aceste experiențe se vor regăsi în romanele sale, la fel ca și cele din domeniul religios, pentru că în 1997 mutându-se în Atlanta Georgia își schimbă orientarea profesională. Activează ca pastor apoi coordonator al consiliului general al Southern Baptist Convention, mai apoi președinte al Familly Nettelevision.

   Acum 12 ani a dat întâietate pasiunii sale pentru scris.În romanele sale va îmbina cunoașterea activității din sălile de tribunal, cazurile avute cu partea de adevăruri și controverse biblice. Randy Singer și-a împărțit viața  și personalitatea între autorul lăudat, dar și criticat, avocatul veteran și pastor. El însuși se vede ca fiind o personalitate tip “Jekyll and Hyde”, cât are din fiecare trebuie să ghiciți voi.

   Nu știu cum ar traduce un traducător profesionist titlul, eu i-aș spune “pe motiv de nebunie temporară”. Cartea este scrisă urmărind mai multe personaje și locuri ale acțiunii. O parte din acțiune se petrece în Vegas, alta în Virginia, mai ales în sălile tribunalelor. Pe lângă acțiune, autorul face un slalom prin viețile personajelor din trecut până în prezent și puțin în viitor.

   În Vegas, Quinn Newberg, avocat, partener la o firmă, devenise foarte cunoscut  pentru că la procese în apărarea clientului pleda pentru verdictul “nebunie temporară”, salvând astfel mulți inculpați de la pedepse grele.Totuși, o făcea doar atunci când nu avea altă cale. Câștiga bine, avea o locuința scumpă și elegantă, o mașină de lux, era bine văzut de partenerii săi.

   Cam asta era viața lui Quinn când intervine procesul surorii lui. Annie își împușcase soțul în momentul în care aflase că încercase s-o agreseze pe Sierra, fiica ei. Familia soțului, o familie puternică în Vegas, voia răzbunare. Dar Quinn nu putea lăsa asta să se întâmple.

   Annie făcuse ce crezuse că e mai bine pentru fiica ei, n-a vrut să fie ca propria ei mama, care nu intervenise niciodată în anii în care tatăl ei o viola. Quinn simțea un regret imens și chiar rușine pentru neputința de a-și apăra sora deși atunci era prea mic pentru asta.

   După un proces îndelungat Quinn obține ca pe perioada apelului Annie să stea la el, iar Sierra la niște cunoștinte de-ale lui. Își dă seama că orice înțelegere ar face cu procuratura Annie tot va face cel puțin 3 ani de închisoare. Se întreba ce va face cu Sierra, cum se va ocupa de ea, el un bărbat singur, deși prietena lui psihologul Rosemarie Mancini (cea care îl ajută cu profilul psihologic în procese) îi spune că ar fi cea mai bună soluție pentru adolescentă.

   Sigur că ziarele, televiziunile, scormonesc tot, scot la iveală secretele familiei, singura care este obiectivă și empatizează cu Annie este o tânăra reporteră – Cathrine O”Rourke.

   Cathrine avusese parte de propria experiență oribilă în facultate când cel pe care-l considerase iubitul ei o drogase și o violase împreună cu prietenii lui. Nu făcuse nici o plângere la poliție, Mason fiind dintr-o familie bogată și cunoscută, încercase să uite, să se vindece și să meargă mai departe.

   Este momentul când dispar copiii adoptați ai familiei Carver, o familie bogată și renumită. Familia Carver avea o firmă de avocați și apărase atât oameni nevinovați cât și infractori.

   Cathrine află de la o sursă a ei din poliție de un caz similar al dispariției unui copil, doar că tatăl acestuia era un tip care scăpase la judecată. Cazurile nu păreau a avea nimic în comun: locații diferite, clase sociale diferite, și totuși modul de operare era identic. Un singur lucru părea a unii cele două cazuri – faptul că firma lui Carver apăra infractori, dar cum spune tânărul avocat Marc Boland “orice om are dreptul la apărare”.

   Cu datele aflate de la sursa ei din poliție Jamarcus Webb, Cathrine scrie un articol, dar este luată la ochi de procuror pe motiv că a dezvăluit date secrete. I se cere să-și expună sursa și pentru că refuză este închisă câteva zile. Este momentul când apelează la Marc Boland să-i fie avocat, deși cu greu își putea permite onorariul.

   În închisoare Cathrine retrăiește coșmarul acelei nopți de viol și marcată de toate problemele are viziuni. Îl “vede” pe cel pe care lumea îl numea ucigaș în serie, iar el își spunea “The Avenger of Blood” scriind pe un zid niște citate. Citatele se dovedesc a fi cele scrise la locul faptei de către ucigaș. Face greșeala de a-i spune polițistului pe care-l consideră prieten și apoi poliției despre ele.

    Între timp mai dispar doi bărbați, un tip inculpat pentru viol și avocatul său și Cathrine are o nouă viziune. De data asta poliția o bănuiește pe Cathrine mai ales că se găsesc dovezi care o incriminează. Așa că o arestează din nou acuzând-o de crimă și de răpirea copiilor.

Disperată și aflând că are nevoie de un avocat penal Cathrine îl caută pe Quinn să vină în Virginia să lucreze cu Boland la apărarea ei. Boland nu e încântat de alegerea ei, dar o acceptă.

    La început Quinn ezită pentru că are și el probleme cu partenerii, care nu sunt încântați de aceste procese “pro bono”. Dar încercarea de sinucidere a nepoatei lui, presiunile familiei tatălui vitreg, chiar apariția de nicăieri a unui posibil tată biologic al fetii, plus pauza până la procesul lui Annie îl determina să accepte. Angajase recent un detectiv pentru procese așa că îl însărcinează să afle tot ce se poate despre copiii dispăruți .

   Quinn o încredințează pe Sierra prietenei lui doctoriță Mancini și lucrează pentru apărarea lui Cathrine. Toate dovezile, toate lucrurile găsite, toate cursurile făcute în ultimul an de facultate, plus noaptea oribilă a violului, duc la posibilitatea unei personalități bipolare, dar Cathrine susține cu tărie că e nevinovată.

Și Quinn o crede mai ales că detectivul îl anunță că unul dintre copiii Carver trăiește și că încearcă să afle mai multe.

   Viața din închisoare, chinurile prin care trece, trădarea celor pe care-i consideră prieteni, o fac pe Cathrine parcă mai puternică și mai sigură de ea însăși deși procesul pare a merge către acuzare.

    Acum este momentul când Cathrine are două noi viziuni despre care vorbește doar cu Quinn și cu polițistul Webb.

   Quinn pune la cale o capcană pentru cel pe care Cathrine l-a indicat ca fiind vinovat (ce văzuse în viziune) și ajutat de polițist va afla adevărul.

Până la urmă găsește o cale de-a o ajuta și pe nepoata lui să rămână cu mama ei, de-a le scapa de amenințările familiei soțului.

  Cum va rezolva Quinn toate astea? Cine este asasinul/Cine este complicele lui? Ce se întâmplă cu Annie și Sierra? Ce va face Cathrine? Și ce se va întâmplă până la urmă cu Quinn? Veți află citind cartea.

   Eu am scris foarte puțin, cartea este extrem de complexă, dinamică, plină de adrenalină. Este o carte care merită citită.

Autorul scrie thrillere juridice ca și J.Grisham, dar mie mi se pare că are mai multă încărcătură psihologică și finaluri mai imprevizibile.By reason of insanity - Randy Singer

ROMANE

Directed Verdict – 2001

Irreparable Harm – 2003

Dying Declaration – 2004

Self incrimination – 2005

The judge – 2006

False witness – 2007

By reason of insanity – 2008

The justice game – 2009

Fatal convictions – 2010

The last plea bargain – 2012

Dead lawyers tell no tales – 2013

The advocate – 2014

Rule of law – 2017

NUVELE

The judge who stole Christmas – 2006

NON- FICȚIUNE

Live your passion, tell your story, change your world – 2004

Made to count, discovering what to do with your life – 2004

The cross examination of Jesus Christ – 2006

The cross examination of Oliver Finney – 2006

Recenzii cărţi thriller

By reason of insanity – Randy Singer – THRILLER JURIDIC

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

8 COMMENTS

    • Ro citesc acum o alta carte a autorului si chiar merita.Cartile se gasesc pe Amazon.Fiica mea are vreo 4 carti si desi citesc mai incet in engleza(nu am viteza si obisnuinta din romana) ma tin in suspans.

  1. Pare destul de asemănătoare scriitură a lui Grisham. Mulțumim de recomandare, poate se va traduce si la noi !

    • Este Vero dar cred ca e mai complex decat Grisham,ar fi pacat sa nu le traduca si la noi

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.