Striga – Morgan Hexner – Editura Petale Scrise – recenzie
Striga – Morgan Hexner – Editura Petale Scrise – recenzie
Titlu: Striga
Autor: Morgan Hexner
Editura: Petale Scrise
An apariție: 2023
Nr. de pagini: 570
Gen: urban fantasy, young adult
Seria Harul: 1. Harul, 2. Striga
Lupta cu o boală necruțătoare o face pe Amy să își piardă speranța, cât și puterile oferite de Har, iar o creatură mai veche decât însăși Creația Divină, imposibil de controlat sau de nimicit, profită de slăbiciunea fetei.
Binele este complet absent, iar Răul devine aliatul potrivit într-un război ce învăluie valorile umane în mantia întunecată a Haosului care amenință să distrugă lumea.
Vechii dușmani devin prieteni, iar prietenii se metamorfozează în… altceva. Ce îi rămâne protagonistei de făcut în lipsa unor repere reale, atunci când Abisul amenință să o înghită?
Am citit ,,Harul” anul trecut când a apărut și mi-a plăcut, a fost minunat, dar volumul al doilea este dinamită. Rareori mi s-a întâmplat să fiu atât de absorbită de o poveste și complet introdusă în decorul ei întunecat de la primele pagini, ca mai apoi să mă țină cu respirația tăiată pe tot parcursul lecturii, dar ,,Striga” a reușit această performanță.
Cartea asta are totul: construirea lumii este fantastică, sistemul magic interesant, intriga întortocheată și grandios închipuită, elementele romantice au fost bine integrate în intrigă fără a copleși fantezia, iar personajele principale sunt complexe, stratificate, dar identificabile și puternice.
Sincer vă spun, nu există suficient de multe cuvinte pentru a descrie cât de mult m-a încântat această poveste. Capacitatea autoarei Morgan Hexner de a povesti este cu adevărat diferită de tot ceea ce am cunoscut vreodată, aparent fără efort, totuși magică în centrul ei. Mi-a plăcut direcția pe care a luat-o cu povestea și cum ne-a arătat mai mult din lumea spiritelor.
M-a încântat peste măsură că autoarea a venit cu o idee nouă și un original unghi de abordare al religiei, că nu e întotdeauna nevoie de îngeri și demoni pentru a începe un război între Bine și Rău, există și alte instanţe care se pot război. Iar dacă Apocalipsa este înfățișată în Noul Testament într-un anumit fel, aici se vorbește despre Marea Bătălie purtată între Dumnezeu și Haosul însuși. Este ceva iminent, final, ,,şi nu va fi o departajare de tipul o parte în iad şi una în rai”. De asemenea, Bătălia Finală presupune dezechilibrul prea mare între aceste forțe, iar Harul pe care îl are Amy, personajul central al acestei serii, ,,este menit să îi confere posesorului, chit că este un simplu om, putere din puterea directă a lui Dumnezeu”.
,,Toate acestea reprezintă încercarea de înțelegere umană a unor fenomene peste puterea lor. Natura omului este pervertită, din păcate. lisus a fost crucificat, și nu ca să salveze sufletele din iad, căci le-ar fi salvat oricum. Ceea ce s-a întâmplat a fost rezultatul unui dezechilibru mare care, cu toate astea, prin moartea și învierea Mântuitorului a creat pe tot globul credincioși…”
De asemenea, în carte se vorbește de strigi – creaturi care existau încă de dinaintea de facerea lumii și ,,atât de vechi, încât nici Dumnezeu nu este mândru de faptul că încă există”. Creaturi mai vechi decât demonii, care fac parte din Haos, ceea ce precedă universul ştiut. O parte pe care Creatorul a dorit-o pentru un echilibru necesar al universului din care fac parte oamenii, demonii și îngerii. Totul are un scop. Și așa cum ați bănuit, există o strânsă legătură între Harul lui Amy, posedarea ei de către Strigă și Bătălia finală, pentru că: “dacă îi consumă sufletul, ai o Strigă cu puteri ce sfidează universul natural, în trupul unei tinere care are Harul legat de trup, nu doar de suflet. Poate distruge lumea așa cum o ştim, sau poate crea una nouă. Doar din plictiseală. Şi nimeni nu o poate opri”.
Dacă tot am ajuns la subiectul Amy, pot spune că am apreciat evoluția ei. În comparație cu primul volum când mi-a părut puțin cam imatură, mai ales în prima parte a cărții, acum am susținut aproape fiecare decizie pe care a luat-o și am urmărit cu mare interes luptele duse de ea alături de celelalte personaje. Am observat o schimbare majoră produsă de cele întâmplate în primul volum și nu am putut decât să mă bucur. Dezvoltarea caracterului ei a fost bine făcută, mi-a plăcut cum a învățat mai multe despre ea însăși pe parcursul cărții și și-a înțeles scopul. Am admirat toată dorința ei de abnegație de a se sacrifica pe sine și fericirea ei pentru binele general. Nu pot să vă ofer amănunte despre acest subiect, cert e că ea trebuie să ia o decizie care va avea un efect de durată asupra vieții ei și a oamenilor pe care îi iubește.
,,Mi-am dat seama că nu moartea e cel mai rău lucru, aşa cum pretindeam înainte. Cel mai rău lucru e să îţi pierzi iubirea, să vezi cum din cel care te-a iubit necondiţionat, a rămas doar ambalajul în interiorul căruia colcăie Răul. Mi-am pierdut reperul, liniştea, sensul şi tot ceea ce conta în viaţa mea.”
Am o relație de dragoste și ură cu triunghiurile amoroase. În esență, iubesc neliniștea care vine odată cu ea, dar îmi este așa de teamă că personajul masculin de care am prins atât de mult drag nu va rămâne cu protagonista. Adună multă dramă, frustrare și durere în sufletul tuturor. Totuși, m-a impresionat felul în care autoarea a scris despre triunghiul amoros Amy – Andrei – Vlad și a arătat clar frământările emoționale ale lui Amy. Până și eu am avut, de această dată, dificultăți în alegerea preferatului. Dacă în ,,Harul” l-am simpatizat pe Andrei, pentru că i-a luat mereu apărarea, a susținut-o în momentele cele mai grele și a ținut întotdeauna cont de părerea ei, în ,,Striga” am avut ocazia să-l văd cu adevărat pe Vlad, să descopăr până unde ar merge pentru binele ființei pe care o iubea nespus de mult. Iar dacă înainte relația dintre el și Amy părea imposibilă, acum poate fi realizabilă. Problema e că ea nu se poate concentra la ceea ce e important, la lupta cu răul, iubind două persoane, așa că va trebuie să se decidă la un moment dat cu cine va rămâne.
,,- Părinte… pot găsi o cale de a nu mă mai gândi că îi iubesc? Dar până şi gândul că aș putea să încetez să iubesc pe unul în favoarea celuilalt, ori să îmi fie scoși de la inimă, iarăşi, mă înfricoșează. Îmi este teamă că s-ar putea ca unul din ei să mă uite sau că ar putea păţi o nenorocire…”
O surpriză plăcută a reprezentat și faptul că prima parte a cărții a fost spusă din perspectiva lui Vlad, lucru care a făcut ca povestea să aibă un impact semnificativ pentru mine. M-a impresionat să o văd pe Amy prin ochii lui – încercănată, plăpândă, ușor firavă din cauza bolii. Deși ceilalți nu îi puteau înţelege încăpățânarea de a veni la școală printre curele de tratament, Vlad vedea clar că încerca, din răsputeri, să păstreze aparenţa unei vieți de liceană. A fost dureros să asist la tumultul atât de intens al lui Vlad, să-l văd atât de neputincios atunci când își dă seama că ființa iubită este posedată de Strigă, o creatură care există încă de dinaintea de facerea lumii. Aceasta a profitat de slăbiciunea fetei și de faptul că Harul este aproape nul ca să o corupă, să o subjuge și să o tortureze într-un fel în care ştia că îi va provoca suferinţă.
,,M-am surprins întrebându-mă de ce joacă acel joc pe care, personal, îl găseam perfid și inutil. Haosul din care se trăgea, în mod ironic, nu se remarca. Părea că are un plan atât de bine pus la punct de niște forțe pe care nu aș fi putut niciodată să le înţeleg. De ce ironie? De ce patetism? De ce o salva? Până la urmă, nu ar fi fost mai simplu să o lase așa, să moară, în felul acesta venind mai repede Bătălia Finală? Mai ales că au existat momente când arătarea a părut chiar… umană. Să fi fost Harul ei cel care modifica structura Strigii? Sau nesupunându-se vreunei valori specific umane, creatura acționa aiurea, din punctul meu de vedere, însă din al ei – corespunzător?”
În toată această perioadă, de când a devenit posedată și până în prezent, nimeni nu pare să vadă diferenţa, atât de bine simula Striga boala lui Amy. Dar Vlad vede ce se întâmplă și dorește cu tot sufletul să o salveze pe fată, dar pentru asta trebuie să găsească acea creatură care se poate opune Strigii. Dar are Striga undeva în universul ăsta un adversar? Reușește creatura să o facă pe Amy să renunţe de bunăvoie la sufletul ei? Cine este Lucian Drăcea și care este rolul lui?
,,Refuz să cred că pot vedea ce se întâmplă și să mă împac cu gândul că mai degrabă moare decât supravieţuieşte. Și Bătălia asta, ce e, Apocalipsa? Cum să o lăsăm să vină? Trebuie să o salvăm și odată cu ea, lumea întreagă!”
A trecut mult timp de când nu am fost atât de profund afectată de o carte și pot spune că finalul este unul dramatic, motiv pentru care aștept cu nerăbdare următorul volum.
Verifică disponibilitatea cărţii Striga în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti