Marea despărțire – 7 povestiri aproape romantice – recenzie

Marea despărțire – 7 povestiri aproape romantice – recenzie

by -
0
Marea despărțire - 7 povestiri aproape romantice - recenzie

Marea despărțire – 7 povestiri aproape romantice – recenzie

Titlu: Marea despărțire – 7 povestiri aproape romantice
Editura Tritonic
Anul 2023
Nr. pagini: 161

  Volumul editat de Teodora Matei și Bogdan Hrib conține povestirile a 7 autori cunoscuți deja: Dănuț Ungureanu, Anamaria Ionescu, Lucian Dragoș Bogdan, Daniel Timariu, Teodora Matei, Bogdan Hrib și Mirela Oprea.

  Povestirile sunt interesante, scrise în stilul caracteristic fiecărui autor, cu povești de viață, prietenie, mister, dragoste, nu degeaba volumul se mai numește și “7 povestiri aproape romantice

  Cartea se vrea a fi o celebrare a celor 30 de ani împliniți de editura Tritonic de la înființare.

  Teodora Matei și Bogdan Hrib ne dau unele indicii care explică titlul:

  “De ce 7 și ce vrea să semnifice acest număr? Vă lăsăm pe voi să credeți ce vreți, în această epocă a misterelor și conspirațiilor, dar credem că lista de autori e foarte cuprinzătoare și veți găsi personaje și întâmplări care să vă placă și să vă prindă.

   Și de ce… aproape romantice? Aici e mai simplu de răspuns. Unii dintre autori sunt un pic mai aplecați spre zona de “mistere și fiori”, deci n-am vrea să vă ia prin surprindere vreo… despărțire mai abruptă imaginată de ei.”

  Interesant este și modul de structurare al volumului, fiecare scriitor fiind prezentat (pe scurt), ca să-i putem cunoaște.

  Povestea lui Dănuț Ungureanu “Fata de pe trotuar” este despre puterea amintirilor stârnite de orice: un panou publicitar, imaginea unei femei, misterul unei străzi, a unui parc, până când trecerea anilor le estompează și le face să se piardă în negura timpului.

  Urmează povestea scrisă de Anamaria Ionescu “Veranda de sud-est”. Acțiunea se petrece la un institut psihiatric, unde erau rezidenții obișnuiți, dar și pacienți ocazionali, care urmau să se odihnească și să se recupereze. În perioada pandemiei doctorul, care conducea institutul, a avut ideea unei corespondențe între pacienți și oameni din exterior, corespondenţă în mod clasic prin scrisori, prilej cu care s-au legat prietenii și chiar povești de dragoste. O astfel de romanță între doi tineri, inițial drăguță și deosebită, devine, datorită tainelor trecutului, ceva imposibil. Și ca de obicei, când trecutul se întâlnește cu prezentul, evenimentele pigmentate de furia și greșelile personajelor se lasă cu crimă.

  Povestea lui Lucian Dragoș Bogdan “În clipa asta, nu” este despre un tip timid, introvertit, sătul să fie singur. Se îndrăgostește dar, când dușul rece al părăsirii ia locul iubirii, hotărăște să se sinucidă. O întâlnire stranie cu o fată care plânge, un intermezzo ca un medicament împotriva iubirii, îi arată că viața poate fi diferită, interesantă și demnă de-a fi trăită și altfel. Așa că “în clipă asta, nu” este gândul care-i trece prin minte, renunțând la intenția lui.

  Daniel Timariu ne sfătuiește cum este bine să “Ai grijă ce-ți dorești”. O poveste cu dorințe, legături fulger și multe frustrări.

  Teodora Matei cu “Scrisoare de adio” ne spune o poveste frumoasă, dar cumplită de viață, pe care o tânără o primește de la mama ei. Clara își pierduse tatăl, moartea lui o apropie, dar o și îndepărtează oarecum de Diana, mama pe care o adora încă de când era mică. Trăia cu impresia că mama chemase salvarea când deja pentru tatăl ei era prea târziu, dar nu îndrăznea s-o întrebe, păstrând o tăcere aproape ostilă. Doar că scrisoarea, pe care o va primi de la mama ei, va lămuri toate întrebările și neliniștile pe care le avusese de-a lungul anilor, privind relația și viața părinților, și va lămuri și drama finalului. O poveste impresionantă și tragică, dar imposibil de frumoasă.

 Bogdan Hrib în “Farul din Nordwijk Aan Zee” începe cu o poveste de dragoste, întâlniri, iubiri, despărțiri, gelozie dusă până la crimă. Se dovedește a fi o poveste polițistă cu personaje sub acoperire, urmăriri, salvări miraculoase. Trebuie s-o citiți pentru că nu am de gând să vă spun mai multe, merită să descoperiți singuri.

  Iar Mirela Oprea încheie cu “Aripi frânte”, o poveste plină de dramatism, despre dragoste, trădare, război, lupte, morți inutile, speranță. O poveste superbă de dragoste eternă, cum știe ea să scrie.

  Așa că citiți volumul “Marea Despărțire” cu cele 7 povestiri, un volum interesant și atractiv pentru toate gusturile.

  Felicitări autorilor!

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.