Sub luna de şofran de Nicole C. Vosseler-recenzie

Titlul original: Unter Dem Safranmond
Editura: RAO

Număr pagini:576

,,De-aş avea straiele brodate ale cerului,cusute cu fir de aur şi argint de lumina,
straiele albastre, negre şi terne ale cerului nopţii, ale obscurului şi luminii,
le-aş aşterne pe toate la picioarele tale:
dar eu, sărac fiind, nu am nimic în afară de vise:
mi-am pus toate visele la picioarele tale:
calcă uşor, căci păşeşti peste vise.
William Butler Yeats

Aşa aş putea descrie viaţa tinerei englezoaice din această carte! Aceste versuri mi sau părut reprezentative.

Nicole C. Vosseler s-a născut în 1972 în Villingen-Schwenningen, şi a studiat ştiinţele literaturii şi psihologia la Tubingen şi la Konstanz, unde locuieşte şi azi. Este o mare admiratoare a lui M.M.Kaye şi a lui Margret Mitchell. În 2007, romanul Cerul peste Darjeeling al lui Nicole Vosseler a primit premiul oraşului Konstanz la secţiunea literatură. De acelaşi autor-Vânturi de Sud, Stele peste Zanzibar, Mariposa, În această seară foarte specială, Casa spionilor.

O senzaţie de periplu prin Orient, prin Arabia şi India, cu parfumurile şi frumuseţile lor, o lume exotică, plină de romantism, parcă am călătorit aievea şi eu alături de personajele cărţi.

Maya, o tânără englezoaică, cultivată, o femeie curajoasă, dornică să cunoască noi locuri. Visul ei este cunoaşterea Extremului Orient. În sec XIX-o femeie nu poate studia la universitate, dar să mai şi călătorească pe tărâmuri interzise.
Se pare că Maya va călători…Încă de la vârsta de 9 ani, ea îl cunoaşte pe Richard Francis Burton, student la Trinity College, oaspete la Black Hall, de câte ori are ocazia. Dacă ar fi să îl descriu ar fi cam aşa:
,,Nebunii se aruncă înainte, acolo unde îngerii doar păşesc!
Îngerii şi nebunii îşi urmează glasul propriei fiinţe, fără speranţa că vor primi o răsplată, fără teamă că vor fi pedepsiţi!”
Richard îl cunoscuse pe Gerald Greenwood în casa unui prieten medic unde locuia ca student. Atracţia Mayei este determinată de vorbele ei:
-Vreau să mă mărit cu tine! -astfel că tânăra noastră va creşte cu scrisorile primite de la Richard, iar descrierile locurilor îndepărtate o va pune pe Maya să vrea să ajungă şi ea acolo.
,,Scrisorile din Bombay, Gujarat şi Sindh, de pe plajele din Gas şi din munţii albaştri din Nilgiri, din Hyderabad şi din Alexandria. Nume care miroseau ele însele a şofran şi a coriandru, a scorţişoară şi a piper, ba le simţeai până şi gustul. Purtau în ele dogoarea soarelui şi aventura. Scrisori din care te aşteptai să curgă, odată deschise, nisip, praf roşu de mirodenii şi praf verde de Henna .Erau scrise pe o hârtie îmbibată pesemne cu sare din marile lumii, în fibrele căreia se împleteau sunetele bazarului oriental şi liniştea lanţurilor singutatice de munţi”.

Cum să nu dorească Maya să cunoască şi ea aceste tărâmuri, când Richard îi alimentează constant visurile.
,,Cât de frumoase sunt nopţile Orientului…Peste toate pluteşte aroma dulce a pipelor de hukkah şi peste tot se simte mirosul de tămâie, opiu şi haşiş…stofe minunate ca pentru o prinţesă din basme sau ca pentru ţine, micuţa mea Maya…Şi apoi profesorul meu hindus mi-a permis în mod oficial să port janeo, cingătoarea sfânta a brahmanilor…Tam-tamul continuu şi scârtâitul muzicii indigene însoţite de vocile asurzitoare, pătrunzătoare ale locuitorilor, lătratul şi hămăitul potăilor încăierate şi ţipetele pescăruşilor flamanzi, care se iau la harta pentru o bucată de peste mort, formează un amestec care ajunge la timpan sub formă a ceva absolut străin…”

Maya cea brunetă cu par rebel şi cu forme pronunţate, are o surioară blondă, diafană, Angelina. Deşi, Maya este mai mare, ea este doar cu nasul în cărţi, iar tatăl său o sprijină. Ea încearcă să studieze pe furiş limba şi culturile Orientului, ferm convinsă că va pleca împreună cu Richard în calitate de soţie.
Această convingere a Mayei este dată şi de o ţigancă, care i-a ghicit când era mică, o persoană cu litera R. Cine să fie?-Richard, Ralph, Rashad…
Se pare că Richard nu ia promis nimic, doar, pleacă mai departe…
Când apare la casa lor Ralph, un prieten al fratelui lor Jonathan, va ieşi scântei.
Angelina ceea cochetă, diafană, blondă, împreună cu acordul mamei lor, îl vrea pe Ralph pentru ea. Tânărului îi sar ochii la Maya, tânăra ceea cultă, cu vaste cunoştinţe, cu dorinţa de a cunoaşte noi locuri. Ea s-ar potrivi lumi îndepărtate unde este el. Pentru Maya, tânărul Ralph ar putea fi ce visează de mică, evadarea spre necunoscut. El este în armata, iar frământările dintre Anglia şi Rusia se lasă cu bătălii.
Maya ,,Se vedea aşezată într-o barcă cu margini joase, care alunecă prin labirintul apelor din delta răului Gange, prin Sudarbans, cele mai mari mlaştini cu mangrove din lume, în care apa provenită din topirea zăpezilor din munţi se varsă în sfârşit în mare, după lungul drum parcurs prin câmpiile Bengalului. Oglinda apei era când albastră şi clară şi de lărgimea unui lac, când nepotabilă din cauza sării şi atât de îngustă, încât crengile mangrovelor se împleteau deasupra ei formând un acoperiş de frunze, prin care macacii săreau ţipând.
În spatele palisadelor, colibele pescăreşti se piteau temătoare, de frică tigrilor regali din care nu vedeai decât urmele labelor în mâl şi pentru care stăteau înfipte în pământ beţele de bambus cu o creangă înfrunzită legată în vârf, în amintirea oamenilor care căzuseră pradă ghearelor lor.”

Angelina visa la Ralph ,,Într-o bogată rochie de seară, cu bijuterii scânteietoare la gât şi în urechi, alături de ea Ralph într-o uniformă de gală plină de medalii, cum păşea într-o sala de bal bogat luminată, în timp ce mulţimea murmura cuprinsă de admiraţie. Angelina, înaintând de-a lungul verandei străjuite de coloane a unei case încăpătoare şi dând comenzi pe ton de stăpâna servitorimii indigene care se străduia să îndeplinească orice dorinţa a lui memsahib a lor. Visa la o caleaşcă proprie de la Clarence sau la un faeton suplu, cu caii pursânge corespunzători; la haine de blană şi tacâmuri de argint şi şampanie.”

Ralph va insista pe lângă fratele fetelor să îl ajute să fugă cu Maya în Scoţia pentru căsătorie, apoi să se prezinte regimentului din care face parte. Căsătoria cu Maya îi va aduce pedepsirea din partea superiorilor, astfel că va fi transferat la Arden, acolo unde totul este cenuşiu, unde nu are parte de acţiunea războiului. Munca într-un birou, îi va aduce o neplăcere faţă de toţi şi de toate, în special de Maya, pe care o consideră în parte vinovată de eşecul sau din armata. Maya va încerca să se adapteze acestor meleaguri, dar, monotonia, plictiseala, căsnicia sa, lasă urme în fiinţa sa dornică de cunoaştere.
Totul se schimbă când Maya va fi răpită de către beduini, pentru a fi folosită ca şi monedă de schimb în favoarea sultanului din Ijar.

Rashad este cel care va avea grijă de Maya să ajungă nevătămată la sultanul lor. În această călătorie spre Ijar, avem parte de foarte multe descrieri, parcă am călători şi noi împreună cu ceata lor. Trecem pe lângă locuri de mult locuite, trecem prin mai multe sultanate, unde trebuie plătită o taxa de trecere, vedem deşertul prin ochi călătorilor, vedem oazele…Încet, încet, Rashid, va intră în vorbă cu Maya, ceea dornică să cunoască tot. Parcă ar fi un burete ce vrea să absoarbă cât mai multe cunoştinţe. Rashid, află ce este zăpada, află despre familia fetei. Maya află despre soţia şi copii beduinului, află despre tradiţii şi obiceiuri.
Ajung în sultanatul lor, dar,  se pare, că până vin englezii să o salveze, sultanul pune ochi pe această făptură care iubeşte cărţile. Celelalte soţii ale sultanului vor încerca să o înlăture definitiv din calea lor, astfel că Rashid o va răpi de la sultan, şi o va duce cu el în căutarea englezilor.
În aceste zile, unde sunt doar cei doi, se dezvoltă atracţia din ce în ce mai mare, astfel că sfârşesc să aibă două zile de rai, doar pentru ei.
,,Le rămăsese două zile şi o singură noapte. Două zile în care se luptară să înainteze călare prin deşert, de la fântână la fântână, însoţiţi doar de praf de nisip, de şopârle singuratice şi de un şarpe care se îndepărta prin şerpuiri laterale, pline de panică. Zilele în care nu vorbeau, pentru că ajunse dincolo de orice cuvinte .Le erau suficiente privirile, felul în care caii lor se alăturau uneori şi li se atingeau genunchii. Mâna lui Rashid, care o apuca pe a ei, pentru o clipă. O noapte în care îşi spuseseră prin atingeri tot ce mai era de spus. O femeie şi un bărbat, departe de toate noţiunile omeneşti de bine şi de rău, dincolo de graniţele trasate de om. Două suflete care se găsiseră, fără să se fi căutat. Paradisul, în mijlocul nisipului, al prafului şi al căldurii.”

Cum Rashid nu se putea întoarce cu Maya înapoi, iar în faţă apare Ralph, care vine să o salveze, cele două suflete regăsite îşi vor lua adio.
Ralph va vrea să îşi salveze căsnicia, îşi va da seama pe drum că a nedreptăţit-o pe Maya.
Când cei doi soţi se vor întoarce în Anglia, Maya îşi va da seama că este însărcinată, ea cea care credea că este stearpă…Va rezista căsnicia celor doi după greşeala Mayei?
Oare va reuşi Maya să îşi uite iubirea vieţi sale? Pasiunea trăită sub luna de şofran din deşert? Îi va mai acorda vreo şansă lui Ralph?
Rashid va scapă în urmă pedepsei ce urmă să o primească de la sultan?
Sunt foarte multe lucruri de descoperit în această carte, care este pur şi simplu superbă. Nu am reuşit să dezvălui decât o infimă parte din descrierile superbe ale Orientului.

Merită citită această carte, nota mea este 10.

logo_libris

Cartea Sub luna de şofran de Nicole C. Vosseler este oferită pentru recenzie de librăria online Libris. Cartea poate fi comandată de pe libris.ro şi beneficiaţi de transportul gratuit prin curier rapid indiferent de valoarea comenzii. Pentru a fi la curent cu noutăţile şi promoţiile periodice ale librăriei, vă puteţi abona la newsletter, dar puteţi urmări şi pe pagina de facebook.

Autor: Nicol
Review overview
5
***Nicoleta Zetoca (Nicol)***

27 COMMENTS

 1. super recenzia,chiar imi doresc si eu acum sa o citesc si sa aflu cum se termina cartea. bravo

 2. Imi place! O recenzie ispititoare. Acum imi pun tot felul de intrebari. Oare cu cine ramane ? Sau nu ramane cu nimeni?
  Felicitari pentru recenzie!

 3. Felicitari, Nicol ! O recenzie foarte frumoasa si captivanta ! O carte pe care tu o consideri superba, o trec pe lista mea ! Multumesc pentru recomandare ! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

 4. Felicitari Nicol!Vreau cartea sa o citesc ca mai ispitit?Imi place mult recenzia locco_smiley_10

 5. Ce ma stresezi!!!! Aveam cartea pe lista si acum ma faci sa o urgentez. Felicitari pt o prezentare minunata! :*

 6. multumesc Alina.Fiind o draguta,ti-am lasat mesaj in privat,la fel imi satisfaci si tu curiozitatea! locco_smiley_37

 7. multumesc Iliuta,ma simt onorata sa imi dai asa credit la recenzii,mai ales ca stiu ce articole minunate faci! locco_smiley_21

 8. Anonimus,sper sa iti placa cartea,de fapt,nu are cum sa nu iti placa,daca as fi putut,as fii facut recenzia doar din citate!

 9. Să știi că o să îți placă descrierea Orientului,framantarile eroinei,setea ei de cunoaștere,totul.

 10. Cartea ma tenteaza. Mi se pare subiectul interesant si atractiv. Singura mea temere este ca o sa ma plictiseasca descrierile. Niciodata nu mi-au placut cartile cu descrieri. Imi plac si le savurez la inceput dar in timp ajung sa ma plictiseasca. Asta ar fi singura temere. Dar tentatia exista 🙂

 11. Am citit aceasta carte si mi-a placut foarte mult. Are un subiect care nu are cum sa nu te atraga.

 12. bravo nicol!super prezentare se vede ca ti-a placut cartea!m-ai ispitit si cred ca o voi achizitiona in curand.
  felicitari inca odata! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.