În plin război al elementelor primordiale, Pământ, Apă, Aer, Foc, două suflete pierdute se întâlnesc. Ea, o simplă muritoare. El, un gardian înconjurat de mister. Amândoi ocrotitori ai omenirii. El condus de pasiune. Ea, întruchiparea dragostei infinite și dezinteresate.

Alina Cosma - Tărâmul Mistic. Îngerul Luminii

Tărâmul Mistic vol.1- Îngerul Luminii, de Alina Cosma-recenzie

Editura: Primus

Anul aparitiei: 2017

Nr de pagini: 137

Gen: fantasy, roman alegoric, romance

Tărâmul Mistic este o lume fantastică în care mitologia se împletește cu credința, în care Spiritele și Muritorii realizează echilibrul dintre universul văzut, cel al oamenilor, și universul nevăzut, cel al miraculosului.
Într-o lume în care elementele primordiale sunt în conflict, un conflict ce pune în pericol însă
și existența omenirii, două suflete pierdute se întâlnesc. Deși primordial diferite, vor fi nevoite să găsească o cale prin care Focul să se contopească cu Apa, Pământul cu Aerul, Ura cu Dragostea; CALEA ce va readuce echilibrul universal.

Dumnezeu a creat lumea.

Iar îngerii vegheau asupra Creației

     Îmi cunoașteți fascinația pentru poveștile magice sau mistice, așa că îmi înțelegeți starea de bucurie, atunci când am primit această carte din partea autoarei Alina Cosma. Descrierea de pe copertă a patra mi-a stârnit atât de mult curiozitatea, încât nu am mai avut răbdare și m-am apucat să o citesc chiar în ziua de Crăciun. Citisem toate cărțile Alinei, atât cele de dragoste, cât și cele de epocă și fantasy, așa că îi știam maniera de scriere –  stil simplu, dar delicat, cu fraze scurte, fără descrieri ample, dar cu foarte mult dialog. Presimțeam că și de această dată voi fi prinsă în vraja ei, dar nu așteptam să descopăr o poveste complexă, total diferită de ce a scris până acum.

   “Îngerul Luminii“, primul volum din seria Tărâmul Mistic, este o poveste captivantă, care îi poartă pe cititori într-o lume fantastică, plină de magie și iubiri înflăcărate. Este o carte alertă, cu personaje puternice, darnice, iubitoare, cu acțiune alertă, clipe tensionate care se întrepătrund cu momente emoționante, scene romantice, și nu în ultimul rând, replici amuzante. De altfel, asistăm la o poveste de dragoste incitantă și plină de umor, duelul verbal dintre cei doi protagoniști, Daria și Gabriel, fiind deliciul cărții.

În plin război al elementelor primordiale, Pământ, Apă, Aer, Foc, două suflete pierdute se întâlnesc. Ea, o simplă muritoare. El, un gardian înconjurat de mister. Amândoi ocrotitori ai omenirii. El condus de pasiune. Ea, întruchiparea dragostei infinite și dezinteresate.

  Cu toate că la început am avut impresia că se adresează în mod special copiilor și adolescenților, poate și datorită atmosferei ce îmi amintea parcă de Cronicile din Nania – vârsta fragedă a unor personaje, sprijinul pe care animalele îl primesc din partea tinerilor gardieni, războiul dintre elementele naturii, trecerea dintr-un tărâm în altul, dintr-o dimensiune în alta – , în scurt timp mi-am dat seama că am de-a face cu o poveste ceva mai complexă care ar trebui să fie citită de toată lumea, indiferent de vârstă. Tematica cărții m-a făcut să-mi amintesc de mitologie, de minunata lucrare a naturii, de spiritele care au tendinţa să fugă de cei care distrug natura, și că salvarea nu poate venii decât din partea  celor cu suflet pur.

   Tărâmul mistic este un univers de trecere între lumea fizică a oamenilor și lumea spiritelor. Este tărâmul care face legătura și echilibrul între cele două lumi. Există patru stăpâni ai elementelor primordial – Pământ, Apă, Foc, Aer : Geea, Oceanus, Raul și Gabriel. Creaturile fantastice care populează tărâmul au domenii diferite de acțiune și forme adaptate elementului în care trăiesc: gnomi, spiriduși – elementul Pământ; nimfe, sirene – Apă; elfi, zâne – Aer; salamandre, gorgone – Foc.

   În urmă cu ceva vreme, acești stăpâni au intrat în conflict. Stăpânul focului, care vrea să stăpânească totul, s-a aliat cu stăpânul Aerului, iar împreună vor să distrugă tot ce există pe pământ și în ape. Conflictul dintre elemente poate să producă un dezechilibru în atmosfera Pământului, așa că trebuie să i se pună capăt cât mai curând. Ce se întâmplă acum e un război fără sens, dar dacă ceilalți nu se opun invaziei, se vor pierde teritorii și vieți.

   Geea și Oceanus nu pot participa la luptă pentru că sunt spirite, motiv pentru care cer sprijin din partea unor gardieni, copii din lumea reală cu abilități special, care să lupte pentru apărarea viețuitoarelor. Dar și Raul are de partea lui pe cel mai puternic gardian, pe Gabriel, Gardianul celor patru vânturi.

  Primii trei gardieni – Eduard (7 ani), Rafael (medic veterinar) și micuța Hope, răspund chemării lor și pătrund de bunăvoie pe Tărâmul Mistic, ca să ia parte la luptă. Însă, atunci când muza Atena cere ajutorul Dariei, o studentă la medicină, cel de-al șaptelea gardian al Tărâmului Mistic, gardianul zburătoarelor, se arată sceptică și nesigură. E puternică și specială, dar nu-și cunoaşte puterile. Nu înțelege acest război, cu tot felul de ființe de care nici măcar nu știa că există. E speriată de tot ce vede în jurul ei, pe câmpul de luptă, și nu-și dorește decât să revină acasă, pe pământ. Din păcate, tocmai ea va avea neplăcuta ocazie de a se lupta cu Gabriel, cu acest demon cu chip de înger.

“Un tânăr cu păr negru ca tăciunele, îmbrăcat cu armură de nuanța petrolului se apropia, trecând cu ușurință printre luptători. Daria se simțea tot mai agitată, i se făcu teamă. Încă era departe. Un băiat îl opri pentru o clipă, dar în curând copilul își pierdu spada. Daria își luă inima în dinți și alergă spre ei, apărând copilul. Tânărul o privi surprins. Ea se înfioră, avea cei mai negri și adânci ochi pe care îi văzuse vreodată. El făcu un pas în spate, susținându-i privirea.

 – Crezi că te descurci mai bine? întrebă cu un zâmbet ironic, după o clipă de ezitare.

 – Voi încerca! Nu este frumos să lovești ființe lipsite de apărare.

Tânărul râse zgomotos.

 – Ți se pare lipsit de apărare?

 – Câți anișori crezi că are?

 – Lupta această nu se dă între forțe egale! Urmează să aud că nu ar trebui să lovesc o femeie!

Rămase uimită pentru o clipă. Tânărul cunoștea oamenii. Când îi văzu rânjetul batjocoritor, se enervă. Spadele lor se loviră cu putere. Daria simți durere în braț, era mult prea puternic să i se opună. Se retrase în defensivă, reușind cu greu să pareze loviturile.”

 

   Deși o atacă, nu o rănește. Lupta dintre ei e mai degrabă o joacă de-a șoarecele și pisica. E curios în privința ei pentru că simte că e specială. Ar vrea să o cunoască mai bine, așa că o răpește și o duce în palatului său de la Polul Sud, în lumea oamenilor. Astfel, se asigură că Daria nu va avea șanse de scăpare pentru că, în caz că va vrea să fugă, i-ar fi imposibil să supraviețuiască condițiilor de afară.

   În mod surprinzător, Daria nu este chiar atât de speriată de situația în care se află. Dimpotrivă. Încearcă să află cât mai multe amănunte despre el și motivul pentru care a adus-o la palat. În plus, nu se lasă intimidată și de fiecare dată știe cum să îi răspundă. Și cu toate că mai mereu se duelează verbal, cei doi se simt din ce în ce mai mult atrași unul de celalalt. Dar cum se poate înfiripa ceva între o muritoare și cel mai puternic gardian?

“- Care este motivul pentru care nu ai mai luptat?

  – Te am pe tine să-mi omor plictiseala, zâmbi ironic”.

   Se pare că misteriosul Gabriel nu este un om obișnuit. Nimeni nu știe că el este de fapt stăpânul Aerului. Nici măcar Raul. Pare tânăr, dar e nemuritor, apărut încă de la geneza lumii. Se știe că nu există o armă fizică obișnuită care poate să ucidă stăpânul unui element, așa că nu poate fi doborât nici el. În plus, are o putere de regenerare foarte mare. Însă la interval de câteva sute de ani suferă de amnezie. Ultima dată s-a întâmplat destul… de recent, în urmă cu vreo două secole. Iar ceea ce simte pentru Daria e destul de greu de explicat. În plus, orice ar fi avut în minte atunci când a răpit-o, nu mai contează acum. Tot ce vrea în momentul de față e să o protejeze și să o țină la distanță de Raul.

“- Mi-e dor de lumea mea, suspină ea.

– Te va găsi dacă pleci de aici.

– Nu știu ce vreți de la mine, dar nu sunt specială!

– Uită-te la mine!

Își ridică privirea.

– Crezi că mint când spun că îmi mărești puterile?

– Acesta este motivul pentru care mă ții aici, să-ți mărești puterile?

– Nu am nevoie de îmi măresc puterile. Dar tu ai nevoie să te descoperi.

– De ce crezi că nu mă cunosc?

– Când voi considera că ești în siguranță, te voi elibera! Îți promit!

– De ce-ți pasă de siguranța mea?

– Cât timp te afli aici, ești responsabilitatea mea.

– Aceasta a fost intenția ta de la început?

– M-am răzgândit. ”

   Dar ce se va întâmpla când Raul va afla de existența ei și că e prizoniera lui Gabriel? Ce alegere va lua atunci când se va afla față în față cu Raul? De ce e Daria atât de specială?

   Recomand “Tărâmul Mistic – Îngerul Luminii” tuturor celor care îndrăgesc genul fantasy. Stilul lejer abordat de autoare nu face decât să vă ajute să o citiți în mare viteză. Are aventură, romantism și multă magie!

Mulțumesc autoarei Alina Cosma!

21 COMMENTS

  1. O noua prezentare magica a Alinei, care lasa sa se rafranga in joc de lumini cate un pic (cat sa te indemne sa descoperi mai mult) din toate atractiile cartii!

    • Marius, ca de obicei, ma faci sa raman fara cuvinte. Dar cu un zambet idiot pe fata 😀 MULTUMESC!

  2. Nu ma omor dupa genul acesta, insa dupa ce ti-am citit recenzia, chiar pare interesant. Felicitari!

  3. Cred ca e frumoasa cartea, iar prezentarea ta e incantatoare! Felicitari, Alina! Minunat si colajul de poze!

  4. Mie îmi place foarte mult genul fantasy, iar recenzia ta e pur și simplu ispititoare! Felicitări, Alina! Din tot sufletul!

    • Rodica, aceasta carte te-ar incantat atat pe tine, cat si pe prichindei! Multumesc mult! locco_smiley_21

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.