Tărâmul Mistic vol.2-Suflete pereche, de Alina Cosma-recenzie

                   Continuarea romanului Îngerul Luminii

Editura: Primus

Anul aparitiei: 2018

Nr de pagini: 120

Gen: fantasy, roman alegoric, romance

 Seria “Tărâmul Mistic”: 1. Îngerul Luminii; 2. Suflete pereche

  Nyx, îngerul întunericului a scăpat din infert și pornește o luptă nemiloasă împotriva viețuitoarelor din Tărâmul Mistic, ultimii apărători ai omenirii. Dar când Geea și Tetis dispar, cu toții ajung la o concluzie:  unica lor șansă de izbândă este Îngerul, care dispăruse după moartea micuței Hope.

  Plin de resentimente, dar și de dor, Gabriel este singurul care poate să o recunoască pe Daria, să o convingă și apoi să o aducă înapoi în Tărâm. Dar va reuși să o ierte pentru că îl abandonase?

  Își va aminti Daria cine era, de ce alesese să se întrupeze și mai ales va reuși să treacă de Persefona, îngerul căzut care îl ajutase pe Nyx?

  Cum ar putea două suflete menite din veșnicie să se completeze, să trăiască despărțite?

                                   „Sunt aici, iubirea mea! Trăiesc prin tine!

    „Suflete pereche”, al doilea volum din seria Tărâmul Mistic, își poartă cititorii într-o lume fascinantă, plină de culoare, aventuri, mister, magie, iubiri imposibile și stări sufletești contradictorii. Romanul este o combinație de romantism, fantezie și elemente de mitologie, și se adresează tuturor iubitorilor de fantasy, indiferent de vârstă.

   Avem de-a face cu o poveste destul de complexă, cu personaje interesante și misterioase, cu o acțiune care se desfăşoară într-un ritm alert, de nici nu-ți vine să crezi că se pot întâmpla atâtea evenimente în cele 120 de pagini. Ca și în celelalte romane ale sale, autoarea Alina Cosma nu se axează pe descrieri ample, ci pe foarte mult dialog. Însă, având în vedere că m-am atașat foarte mult de Daria și Gabriel, personajele centrale ale seriei, aș fi vrut să îmi ofere mai multe detalii despre frământările sufletești ale celor doi îndrăgostiți, profunzimea sentimentelor lor, lupta interioară etc.  În schimb, am fost plăcut surprinsă că acțiunea se desfășoară, în cea mai mare parte, pe Pământ, și nu pe Tărâmul Mistic – un univers paralel cu cel al oamenilor. E drept că mi-a plăcut modul în care autoarea a îmbinat realul cu supranatural, dar adevărul e că mai mult m-a încântat ideea de a-l vedea pe Gabriel, gardianul celor patru vânturi, în postura de medic într-un spital de urgență, făcând față tehnologiei din zilele noastre.

   Înainte de a intra în subiectul cărții de față, am să vă spun câte ceva despre minunata lume creată de Alina Cosma, pentru a fi de folos celor care nu au citit încă primul volum al seriei.

   Tărâmul Mistic este un univers de trecere între lumea fizică a oamenilor și lumea spiritelor. Este tărâmul care face legătura și echilibrul între cele două lumi. Există patru stăpâni ai elementelor primordial – Pământ, Apă, Foc, Aer: Geea, Oceanus, Raul și Gabriel. Creaturile fantastice care populează tărâmul au domenii diferite de acțiune și forme adaptate elementului în care trăiesc: gnomi, spiriduși – elementul Pământ; nimfe, sirene – Apă; elfi, zâne – Aer; salamandre, gorgone – Foc.

  În urmă cu ceva vreme, acești stăpâni au intrat în conflict. Stăpânul focului, care își dorea să stăpânească totul, se aliase cu stăpânul Aerului, iar împreună au vrut să distrugă tot ce exista pe pământ și în ape. Conflictul dintre elemente putea să producă un dezechilibru în atmosfera Pământului, așa că trebuia să i se pună capăt cât mai curând. Geea și Oceanus nu au putut participa la luptă pentru că erau spirite, motiv pentru care au cerut sprijin din partea unor gardieni, copii din lumea reală cu abilități speciale, care să se lupte pentru apărarea viețuitoarelor. Dar și Raul a avut de partea lui pe cel mai puternic gardian –  Gabriel, gardianul celor patru vânturi. Însă nimeni nu și-a dat seama că misteriosul Gabriel era de fapt stăpânul Aerului, un nemuritor, apărut încă de la geneza lumii, invincibil și cu o putere de regenerare foarte mare, dar care la interval de câteva sute de ani suferea de amnezie. Ultima dată s-a întâmplat destul de recent, în urmă cu vreo două secole.

   În primul volum al seriei, “Îngerul luminii”, am făcut cunoștință atât cu spiritele și stăpânii de pe Tărâmul Mistic, cât și cu tinerii gardieni din lumea reală, care au fost chemați în ajutor, printre ei numărându-se și Daria, o tânără studentă la medicină. Atunci când a apărut pentru prima dată pe acel tărâm, Gabriel a răpit-o și a ținut-o ascunsă pentru o perioadă de timp, cei doi ajungând într-un final să se îndrăgostească unul de celălalt. Iar după ce i-a dat drumul, tânăra l-a convins să o ajute să facă pace cu ceilalți stăpâni ai elementelor primordiale. Dar evenimentele petrecute la final de volum au afectat-o atât de mult pe Daria, încât a ales să plece de pe Tărâmul Mistic, iar Gabriel a fost cel mai afectat de dispariția ei.

Tărâmul Mistic vol.2-Suflete pereche de Alina Cosma

   Acțiunea din “Suflete pereche” are loc la doi ani după evenimentele din “Îngerul luminii”. De această dată, asistăm la lupta dintre spirite și demoni. Nyx, îngerul întunecat, a scăpat din infern cu ajutorul Persefonei, creatura care păzește porțile iadului, și a adunat toți demonii ca să atace omenirea. Doar spiritele de pe Tărâmul Mistic mai stau între ei și oameni. Cum Geea și Tetis au dispărut, celelalte spirite se simt slabe, așa că nu au decât o singură șansă de izbândă – Daria (vă las pe voi să descoperiți cine este de fapt ea, ce puteri posedă, și de ce este atât de importantă). Însă Daria a dispărut de mai bine de doi ani și cine știe unde este. Dar chiar dacă ar fi găsită, oare va vrea să se întoarcă?

 

“- Tot m-am întrebat de ce a apărut în acel moment, în urmă cu aprope doi ani, când ne luptam între noi? Și de ce a ales să fie femeie?

   – A fost trimisă să ne dăruiască lumină divină, răspunse Gabriel fără să se oprească. Noi am pierdut-o de-a lungul veacurilor.

  – Avem nevoie de ea! strigă Raul când Gabriel dădu să iasă.”

   Până la urmă, Gabriel se decide să plece pe Pământ, în căutarea Dariei. Doar el poate să nu-și mai folosească puterile ca să nu îl simtă Nyx. În plus, îi cunoaşte bine pe oameni. Și a găsit-o lucrând, din nou, ca medic într-un spital de urgență.

 

“Femeia privi bărbatul care îi fusese prezentat. Era înalt, atletic, cu păr negru ca tăciunele, iar ochii lui negri aveau o strălucire ciudată. Nu părea a avea mai mult de treizeci de ani, dar privirea adâncă îi oferea un aer de maturitate al unui om care a văzut și a trecut prin multe. Rămase tăcută, fixându-l cu privirea. De obicei bărbații erau fascinați de frumusețea ei, dar acesta o privea inexpresiv.”

   Imediat și-a dat seama că Daria nu-l recunoaște. Se așteptase ca ea să renunțe la amintiri, dar  gândul că sufletul lui pereche alesese să-l uite, l-a făcut să simtă un puternic sentiment de ranchiună.

 

“În acei doi ani de când dispăruse, trăise sentimentul de revoltă pentru că plecase și îl părăsise, apoi se împăcase cu gândul că dispăruse. Începuse să accepte faptul că niciodată nu va fi a lui. Iar acum o găsise, iar ea nu-și amintea nimic despre ei. Nu știa ce urma să facă, știa doar că îi va fi imposibil să nu o vadă, știind că era acolo.” 

   Gabriel și Nemesis, o altă ființă venită de pe Tărâmul Mistic, iau decizia să se angajeze și ei în cadrul spitalului de urgență, gândindu-se  că în acest fel au ocazia să o cunoască mai bine, iar la momentul potrivit îi vor spune tot adevărul despre ea, despre război, despre ceea ce a fost între ei, și poate o vor convinge să se întoarcă pe Tărâm.

   Însă lucrurile iau o cu totul altă turnură din momentul în care Daria asistă neputincioasă la o nouă scenă de violență, iar Gabriel se vede nevoit să o ducă în Tărâmul Mistic, fără să-i ofere vreun amănunt. Dar va reuși Daria să-și amintească cine este și de ce joacă un rol așa de important în lupta dintre spirite și demoni? Își vă mai recunoaște sufletul pereche? Citiți cartea și veți primi toate răspunsurile!

Mulțumesc autoarei Alina Cosma pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Recenzii cărţi scrise Alina Cosma

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: librărie.net 

Tărâmul Mistic vol.2-Suflete pereche de Alina Cosma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

23 COMMENTS

  1. Nu am citit nimic de aceasta autoare, insa seria asta pare interesanta! Felicitari pentru minunata recenzie, Alina!

  2. Felicitari , Alina. Recenziile tale sunt foarte convingatoare.
    Am fost intrebata de un prieten daca aceasta carte e tradusa in italiana . Asta dupa ce a citit recenzia ta.
    felicitari autoarei !

  3. Si mai zici de mine, ca iti maresc biblioteca :))) Desi nu sunt foarte atrasa de acest subiect, recenzia ta ma face curioasa.

  4. O recenzie foarte frumoasă și convingătoare! Felicitări! Reușești să mă tentezi de fiecare dată 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.