Teatru de Matei Vișniec-Editura Tracus Arte-recenzie

Teatru de Matei Vișniec-Editura Tracus Arte-recenzie

Teatru, de Matei Vișniec-Editura Tracus Arte-recenzie

Ioana și focul

Șobolanul rege

Reverii pe eșafod

Cuvintele lui Iov

Editura Tracus Arte, București, 2017

Teatrul este o plută din scânduri pe care se dezlănțuie o pasiune în timp ce nu departe fluviul se transformă în cascadă. (Matei Vișniec)

   Într-o perioadă în care se citește mult, în special proză de mare întindere, se întâmplă să îți pice în mână un volum de dramaturgie contemporană, a cărei lectură să te lase fără replică. Și tocmai pe tine, persoana mereu cu desaga plină de cuvinte potrivite! Așa că… mare atenție! Citindu-l pe Vișniec, ridici ștacheta mult! Citindu-l pe Vișniec, multe întrebări îți vor frământa existența de om ce dorește (sau nu!) să-și depășească condiția. Căci piesele de teatru din volumul apărut la Editura Tracus Arte pot fi citite și interpretate din două perspective: la un nivel de suprafață, la care percepem evenimentele, înțelegem personajele ad literam, și la un nivel „de profunzime”, când nimic nu mai este ce pare a fi, cu evenimente cu iz de parabolă și personaje devenite idei.

   În Ioana și focul, o trupă de teatru cu actori rătăcitori (minimum opt actori, bărbați și femei) își propune să joace povestea Ioanei cea trecută prin foc, personaj devenit legendar, ce a schimbat cursul istoriei Franței. Povestitorul împarte rolurile, distribuie măștile și concepe un prolog pentru povestea sa. Își face apariția o fecioară, adevărata Ioana, ce nu face parte din trupă, stârnind indignarea actorilor.

   POVESTITORUL -Ce te amesteci, fetițo, în povestea mea?… (Către actori) Cine e zăltata asta? Că doar nu face parte din trupă. Cine a adus-o aici?

ACTORUL1 -Nu știu. […]

   POVESTITORUL -Ascultă, fetițo… Te-a trimis cineva să ne strici spectacolul? Cum poți să fii tu Ioana d′Arc? Ioana d′Arc este moartă de aproape șase secole.

   IOANA -Ba nu, nu e adevărat. Ioana d′Arc e un mit. Eu sunt un mit, iar miturile nu mor niciodată. Și pentru că voi povestiți prost povestea mea, am venit eu însămi ca să-mi povestesc povestea…

   Piesa depășește convențiile genului; povestea Ioanei știută din cărțile de istorie se intersectează la Vișniec cu realitatea istorică trăită aievea. Suntem spectatorii unui „teatru în teatru”, în care actorii joacă mai multe roluri. De exemplu, Povestitorul devine, pe rând, bufon, călugăr, cardinal, rector – măști ale omului pus în fața evenimentelor istoriei, cea abundentă și complicată.

   Ioana și focul a fost jucată pentru prima dată în România la Teatrul de Comedie, în stagiunea 2008-2009, în regia Cătălinei Buzoianu.

   Șobolanul rege (La Mémoire des Serpillères) – o piesă despre manipularea în masă, despre spălarea pe creier – surprinde în manieră ironică naivitatea omului de rând, folosit drept „cârpă” (serpillère, în franceză) de cei ce fac jocurile puterii, precum și absurditatea războaielor din care nimeni nu poate ieși învingător. Autorul apelează la instrumente specifice fabulei, pentru a demonstra actualitatea moralei „șoarecilor de pe masă”.

   PROFESORUL ORB -Sunteți și dumneavoastră insomniac? Sau ați început să vă obișnuiți cu ce se întâmplă la noi? Astăzi am avut trei morți, ați observat asta…

JURNALISTUL -Da…

   PROFESORUL ORB -Când nu am somn nici nu pot sta locului… Umblu ca un strigoi… Ce păcat că totuși nu ați reușit să plasați nici măcar un singur reportaj despre noi… Pentru că, totuși, războiul nostru are ceva original, nu găsiți? Aș spune chiar că suntem pe cale să inventăm războiul cu față umană… un război etic, chiar ecologic…

   Șobolanul rege a fost montată pentru prima dată în România la Teatrul de stat din Constanța, în 2016, în regia lui Radu Dinulescu.

   Regele, bufonul și domnii șobolani sau Reverii pe eșafod (fabulă barocă, farsă, bufonerie și mascaradă pentru doi actori și unul sau mai mulți marionetiști) pune în scenă un rege condamnat, alături de bufonul său, care-l invidiază și îl urăște în același timp. Un joc al cuvintelor și al măștilor purtate de oameni; cine e nebunul, până la urmă?

SCENA 3

Noaptea.

REGELE este așezat pe eșafod, sprijinit de butuc. Cămașa îi este pătată ușor cu sânge.

BUFONUL doarme la picioarele REGELUI.

REGELE tresare.

REGELE -Mi-e frig, Triboulet. Simt că mi-e frig în cap.

Tăcere

BUFONUL (fără a se mișca) -Așa e cu pietrele nebuniei. Sunt reci.

REGELE -Și dacă am face un foc din toate gunoaiele astea? Hm? Ar putea să ne țină de cald.

BUFONUL – Lăsați-mă să dorm, Majestate!

REGELE -Când închid ochii am impresia că piatra îmi vorbește. Ce crezi? Ar trebui să îi răspund?

BUFONUL -Culcați-vă și lăsați-mă să dorm.

REGELE -Pst! Ascultă… Auzi?

BUFONUL -Ce?

REGELE -Ascultă tăcerea asta. Tu nu ai impresia că s-a spus deja tot ceea ce suntem pe punctul de a ne spune?

BUFONUL -Să dormim, Majestate, avem nevoie de toate forțele. Mâine jucăm comedia supliciului în fața poporului.

Pauză. Tăcere.

   Reverii pe eșafod încă nu a fost jucată pe marile scene de teatru din România.

   Cuvintele lui Iov este scris sub formă de monolog, un poem filosofic dramatic ce pornește de la povestea biblică a lui Iov. Însă, Iov al lui Vișniec se încrede în oameni, în salvarea lor prin miracolul cuvintelor, al logosului. Textul mi-a amintit de drama Iona a lui Marin Sorescu, prin unicitatea personajului, revoltă, reinterpretarea mitului biblic, ideile filosofice conținute.

   Și poate nici măcar nu sunt cuvinte, sunt doar niște convulsii ale minții, niște tresăriri ale gândului. N-au ele cum să ajungă la alții… Niciodată n-or să poată ele trece în alte minți, niciodată nu vor tulbura ele alte minți. Sunt cuvinte făcute să rămână veșnic înglodate în vid. Captive. Moarte. Moarte în cap la mine. Îngropate împreună cu mine în fântâna din care vă vorbesc, de sub straturi și straturi de gunoaie.

  Cuvintele lui Iov încă nu a fost jucată în România.

   Matei Vișniec, poet, dramaturg și jurnalist, este membru fondator al Cenaclului de Luni. Piesele sale de teatru au fost traduse în peste treizeci de limbi și montate în teatre importante din Europa, Japonia și Brazilia. A primit numeroase premii și distincții internaționale. În cinstea sa, la Suceava se organizează an de an Zilele Matei Vișniec.

Cartea Ioana și focul, Șobolanul rege, Reverii pe eșafod, Cuvintele lui Iov, de Matei Vișniec poate fi comandată de pe site-ul Editura Tracus Arte

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

 

 

***Andreea Oana Duduman-(Andreea D)***Soție, mamă a trei fete superbe, profesor de limba și literatura română, cu un viciu fără leac: cititul. Când am o carte bună în mână, uit de cotidian. Sunt o persoană practică, cu simțul umorului, însă nu foarte sociabilă; vorbesc doar dacă am ceva de spus. Empatică, iubesc oamenii și mă impresionează poveștile lor. Nu de puține ori mi le-am imaginat subiecte ale unor romane celebre. Respir literatură, eman literatură pe tocuri, pe platforme, în balerini sau în opinci; viața toată e literatură, trebuie doar să observi... .

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.