Golul visător de Peter F. Hamilton – Editura Nemira – Recenzie
Golul visător, de Peter F. Hamilton – Editura Nemira – Recenzie
Golul visător
(partea I din Trilogia Golului)
de Peter F. Hamilton
Editura Nemira
Colecția Nautilus
Data publicării în limba română: 2014
Titlu original: The Dreaming Void (2007)
Traducere: C. Preda
Număr de pagini: 968
Ediție în două volume paperback
Golul visător, primul volum din Trilogia Golului, desfășoară o poveste cu multe ramificații, complexă și ingenioasă, despre amenințarea teribilă care plutește asupra unui viitor îndepărtat.
În centrul galaxiei există o anomalie, Golul, un micro-univers misterios ce stă la baza multor ipoteze și speculații ale tuturor civilizațiilor spațiale.
Una dintre cele mai avansate specii de extratereștri, Raelii, studiază fenomenul de milioane de ani. Ei cred că Golul, cu manifestările sale asemănătoare celei ale unui găuri negre, reprezintă un pericol pentru viața din jurul nucleului galactic și poate a întregului univers, din cauza sporadicelor sale faze de expansiune, în timpul cărora devorează întregi sisteme solare.
Ultima pulsație letală a Golului a fost atât de nimicitoare, încât i-a determinat pe Raieli să creeze o clasă de gigantice astronave stelare, cu scopul de a salva civilizațiile amenințate de o nouă expansiune, purtându-le cât mai departe, înspre eventuale locuri mai sigure.
Casta războinicilor Raiel are misiunea de a proteja Golul de orice intruziune a unei alte specii inteligente, tocmai din teama de a nu fi declanșată vreo altă extindere a anomaliei.
După atâtea milenii de studiu, s-a ajuns măcar la o concluzie. Golul nu este un sistem natural – până la urmă, diferențele dintre el și o gaură neagră sunt mai mari decât asemănările. În interiorul său funcționează legi ale fizicii diverse de tot ceea ce se cunoaște în afara lui.
În anul terestru 3589, ființa umană telepată numită Inigo a început să viseze o existență minunată în Gol. Visele sale au fost transmise restului umanității prin câmpul-gaia, un soi de social network neural al emoțiilor și au circulat prin Unisferă, împărtășind senzațiile sale tuturor oamenilor care voiau să le acceseze.
Omenirea a descoperit rețeta nemuririi, însă mulți dintre reprezentanții ei caută în continuare transcendența și din ce în ce mai mulți cred că răspunsul se află în Gol și în centrul galatic.
Visele lui Inigo au racolat în jurul său un grup de adepți tot mai devotați, care în timp au format o religie, Visul Viu, prin care îl venerează pe protagonistul viziunilor onirice: Edeard.
Crescând foarte mult în număr și fanatism, credincioșii noului cult vor să organizeze un mega-pelerinaj în Gol, pentru a trăi viața care le-a fost revelată. Dar Raiel și alte specii galactice (inclusiv alți oameni care nu le împărtășesc credința) sunt îngrijorați că toată această migrație va produce o nouă expansiune a Golului, astfel încât au decis să oprească flota pelerinilor cu orice preț.
Scriitorul britanic Peter F. Hamilton este unul dintre cei mai talentați exponenți ai noului tip de space opera – neo-creație asumat mai sofisticată decât variantele ei clasicizate. Lumile din viitor înfățișate de autor sunt credibile și foarte detaliat dezvoltate științific. Tehnologiile extrapolate nu țin doar de un anumit domeniu sau o anumită ramură de specializare, acoperă întreaga gamă a ocupațiilor umane, fiind aprofundate una după alta, în funcție de curgerea acțiunii.
În Golul visător apare particularitatea alternării capitolelor din universul nostru futuristic, cu cele în care aventuri fantasy se desfășoară pe o planetă de cultură medievală din Gol, acestea din urmă producând visele lui Inigo cu Edeard și constituindu-se aproape într-un roman în roman. Unul epic fantasy cuprins într-unul hard SF.
Trilogia Golului este formată din volumele:
Golul visător / The Dreaming Void (2007)
Golul temporal / The Temporal Void (2008)
Golul evolutiv / The Evolutionary Void (2010)
Trebuie menționat că ele vin după alte două celebre titluri ale autorului plasate în același Univers Commonwealth, Pandora’s Star și Judas Unchained, dar se petrec la o mie de ani depărtare în timp, astfel încât nu e nevoie să le parcurgeți întâi pe acelea, deși veți regăsi în Trilogia Golului unele referiri la evenimente din ele și chiar personaje comune.
O carte interesanta,putin cam SF pentru mine ,dar nu si pentru cititorii de gen.
Mi-a placut recenzia,felicitari Marius!
Mersic, Arci! 🙂 Are si o parte detectivista, de solutionare a unui mister, dar tot asa, cu multa tehnologie a viitorului implicata si specii stranii de extraterestri. 😀
O recenzie de nota 10. Multumim de recomandare
Multumesc pentru super-nota, Vero! 🙂 Sper sa imi iasa si media. 😀 Tare bun autorul asta! 🙂
Multumim pentru impresii, Marius!
Cu mare drag si pasiune SF-istica! 😀