În visul meu am un cuțit în mână de Ashley Winstead - Crime Scene Press- recenzie

În visul meu am un cuțit în mână, de Ashley Winstead – Crime Scene Press- recenzie

În visul meu am un cuțit în mână

Autor: Ashley Winstead

Crime Scene Press – 2022

IN MY DREAMS I HOLD A KNIFE
Traducere Mihnea  Arion
Număr pagini: 378

  “Ashley Winstead scrie despre putere, ambiție, complicitate și iubire în lumea modernă. În plus, este pictoriță și fost profesor universitar. A absolvit Universitatea Vanderbilt cu o diplomă în Limbă engleză, scriere creativă și istoria artei, iar doctoratul l-a obținut la Southern Methodist University, unde a studiat beletristica secolului al XXI-lea, filosofia limbajului și politica formelor narative. Eseurile ei academice au fost publicate în Studies în the Novel and Science Fiction Studies. Locuiește la Houston, în statul Texas, împreună cu soțul ei și cele două pisici.”

“Șase prieteni. O reuniune. O crimă neelucidată.

La zece ani de la absolvirea facultății, Jessica Miller și-a planificat minuțios întoarcerea triumfală la Universitatea Duquette. Cu toții o să vadă o femeie încrezătoare, frumoasă, lipsită de griji – nici urmă de fata a cărei lume, ale cărei prietenii, au fost fracturate definitiv de uciderea lui Heather Shelby în ultimul an de facultate.

Însă nu toți sunt dispuși să lase uitării ce s-a întâmplat. Cineva dorește cu disperare să-l identifice pe criminal.

Când Jessica, Mint, Courtney, Coop, Frankie și Jack se întâlnesc din nou, măștile perfecte cad rând pe rând, dezvăluind straturi care ar fi trebuit să rămână ascunse pe veci.

Cât de bine se cunoșteau între ei, de fapt? Ce taine cumplite ascunde fiecare? Ce s-a întâmplat, de fapt, în noaptea crimei?

Un thriller psihologic alert, o poveste emoționantă despre iubiri și trădări, despre speranțe și secrete, despre ambiții și neîmpliniri, despre nevinovăție și cruzime, cu un final absolut năucitor.”

“Un roman de debut incisiv… Explorează ce înseamnă să râvnești la viața altora indiferent de preț.”(New York Times)

“Personajele profund construite și narațiunea magistrală alcătuiesc un thriller psihologic tulburător, care creează dependență.”(Liv Constantine)

Chiar așa s-a întâmplat!!!

Am început romanul și pur și simplu nu m-am putut opri din citit.

  Totul este povestit de Jessica Miler (Jess), capitolele alternând între “Acum” și “Atunci”, doar 3 capitole sunt ca niște explicații: unul al lui Courtney, alte două ale lui Mint. Modul de structurare al romanului, flashurile de “atunci” și “acum” îl fac și mai interesant și plin de adrenalină.

  Deși își dorise să meargă la Harvard, ca și tatăl ei, Jess ajunge la Duquette. La început se simte pierdută, intimidată, apoi cu încă șase colegi: Mint, Caro, Frankie, Coop, Heather și Jack, vor fi cunoscuți încă din anul întâi ca “Cei șapte din East House”. Au fost momente bune, frumoase, dar și momente întunecate, cu prietenii și rivalități, cu concurențe și resentimente. Ca peste tot se formează grupuri sau case, cum le zic studenții, și o concurență acerbă de-a aparține de-o casă sau de alta. Unii sunt studenții pentru care totul pare ușor, alții care luptă pentru fiecare pas cucerit.

Nimeni n-ar fi crezut în acei ani că doi din grup vor dispărea, unul mort altul învinuit de crimă.

  Seara balului de absolvire a marcat viețile tuturor: Heather este ucisă cu bestialitate, Jack, iubitul ei este învinuit, dar poliția nu poate dovedi că el este făptașul. Totuși situația existentă îl obligă să renunțe la facultate și pleacă la New York. Singura care ține legătura cu el este Jess, ajunsă consultant la o mare companie din același oraș. Unii din “gașcă” nu credeau că e vinovat, alții îl ocoleau, cei de la fosta școală îl invinuiau încă. Doar Jess credea cu tărie în nevinovăția lui Jack.

  Acesta este și motivul pentru care doar Jess primește invitația la Reuniunea Absolvenților după 10 ani. Jess care, în ciuda eșecului planificatei vieți cu Mint, se mobilizase, ajungând cea mai tânără parteneră de la firmă, decide să meargă la reuniune, să-și întâlnească vechii prieteni, dar mai ales să le-o arate tuturor pe “noua Jessica”.

  Doar că acolo grupul este abordat de Eric, fratele lui Heather, care este decis să afle vinovatul de moartea surorii lui. Datele adunate de el, cu ajutorul unuia din fostul grup, dosarele făcute fiecăruia dintre ei, în care apărea perioada de facultate în amănunt și viața de după, l-au făcut să fie convins că unul dintre prieteni este făptașul.

  Și va urma o noapte de rememorări, de explicații, de povești, de insistențe și hărțuiri din partea lui Eric, până când vinovatul va claca și va  mărturisi.

  Aflăm povestea fiecăruia, începând cu familia și până “Acum”. Fiecare dintre ei, în afară de Heather care avea o familie de vis, fusese marcat într-un fel sau altul.

  Pe Jess o marcase dependența de medicamente a tatălui, alternarea zilelor și sentimentelor lui,  frustrarea lui ca absolvent de Harvard care se pierduse și nu se realizase. Așa că țelul ei era să ajungă cu o bursă de master la Harvard, pentru a împlini visul tatălui. Dar profesorul, care urma să-i dea recomandarea jucase murdar. Mai mult,  deși îl iubea pe Coop din toată inima, Jess se cuplase cu Mint, făcându-și planuri și vise deosebite.

  Coop se întreținuse vânzând droguri, la un moment dat vrea să renunțe, dar nu se iese ușor dintr-un astfel de joc. Din prima zi se îndrăgostise de Jess, și la cererea ei voise să renunțe la a vinde droguri, dar în final tot ca s-o protejeze este nevoit să continue.

  Mint… provenea dintr-o familie cu bani, dar cu tarele și poveștile ei. Era charismatic, bun atlet, cu realizări remarcabile la școală, putea avea orice fată,  dar spre surprinderea tuturor o alesese pe Jess. Oare de ce?

  Courtney era  competitivă, provenită dintr-o familie bogată, obișnuită să fie mereu pe primul loc, dependentă de pastilele de slăbit ( procurate chiar de mama ei).  Pare prietenă cu toți, dar mai ales cu Heather, deși nu ezită “s-o înjunghie pe la spate” (cum se spune) pentru a-i reuși planurile.

  Heather, are o familie de vis, o familie credincioasă, dar nu atât de habotnică ca a lui Jack, o familie care îi preântâmpina și-i  îndeplinea toate visele. Heather, care are principiile ei bine definite despre moralitate, pe care le mai încalcă câteodată, vrea să-i dea în vileag pe Jack și Frankie.

  Jack, iubitul ei, și Frankie erau cei mai buni prieteni și se ajutau între ei. Frankie era un foarte bun sportiv, viza un loc în NFL, dar era supus și presiunilor constante ale tatălui său, care voia să-și realizeze visul prin intermediul lui. Heather aflase că Frankie se dopase și Jack îl ajutase cu analizele, și mai ales că iubitul ei era hetero și prietenul său gay. Dacă se afla, cum îi amenința ea, însemna sfârșitul tuturor viselor băieților.

Iar Caro părea linistia și timidă, dar îi spiona și-i invidia pe toți.

Eric reușește să-l facă pe fiecare să-și verse sacul, să-și reevalueze viața, să-și recunoască greșelile.

Și totuși….

De ce a ales-o Mint pe Jess?

De ce a părăsit-o atât de brutal?

Cum s-a căsătorit cu Courtney?

A ajuns Frankie în NFL?

Cum s-a descurcat Coop cu traficanții?

Ce a făcut în viață?

Ce s-a întâmplat cu profesorul Garvey?

Cine a fost vinovat de distrugerea casei lui?

De ce era Jess rănită și plină de sânge în acea noapte?

Ce făcuse?

De ce dormea Heather în acea noapte în patul lui Jess?

Dar mai ales cine și de ce a ucis-o?

  Până la urmă Eric va găsi vinovatul și protagoniștii își vor continua viața. Cum? Veți vedea citind cartea.

  Stilul ei alert, mărturisirile, modul aproape cinematografic al derulării întâmplărilor, explicațiile, reverberațiile trecutului în prezent, și mai ales fnalul exploziv și neașteptat, toate te determină să nu lași cartea din mâna până la final.

  Este șocant să vezi cât de mult din frustrările și neîmplinirile părinților se răsfrâng asupra copiilor, cât de mult  înseamnă nedreptăţile sociale din facultate și atitudinea profesorilor.

De altfel așa cum spune Andrea Bartz:

Scriitură superbă, secrete suculente, personaje feminine complexe și suspans trepidant – ce poți cere mai mult de la un thriller de debut?

Și Amy Gentry completează:

Fanii Istoriei secrete, ai lui Ruth Ware și ai Andreei Bartz vor devora acest thriller academic construit pe baza unui mister cu camera închisă… Romanul acesta e însăși definiția lecturii compulsive.”

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriscartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

În visul meu am un cuțit în mână de Ashley Winstead – Crime Scene Press

 

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.