Top 5 cărți (Ianuarie-Martie 2016)

A venit și momentul să fac un top al cărților citite în acest început de an. Timpul a trecut așa de repede. Mai ieri era Revelionul, iar acum ne pregătim de Paște. Evident că avem noroc cu scumpele noastre cărțulii care ne fac viața mai frumoasă, care ne sunt sprijin de nădejde. Să aleg doar 6 cărți din cele 20 pe care le-am citit până acum, reprezintă o sarcină dificilă, însă nu imposibilă. Vorba lungă sărăcia omului, nu-i așa? Uitați și topul despre care vorbeam:

1. Școala nopții de Deborah Harkness (Editura Litera)

cartea-pierduta-a-vrajitoarelor-vol-2-scoala-noptii

Cu această carte, al doilea volum al seriei All Souls, Deborah Harkness m-a cucerit. Cu siguranță intră în topul autorilor mei favoriți. Aștept cu nerăbdare să citesc și ultimul volum, însă, sincer să fiu, regret de pe acum că seria se va termina. Cine mă cunoaște știe că sunt fan fantasy, fan istorie. Și ce face Deborah? Le împletește pe amândouă, rezultând un fel de fantasy istoric. Nu voi înceta niciodată să-i laud măiestria cu care mânuiește condeiul și povestea fantastică pe care o țese. Cu siguranță o voi menționa mai mereu prin topurile și recomandările mele. Pentru cei care nu știu despre ce este vorba, personajele principale sunt o vrăjitoare – istoric și alchimist, și un vampir – om de știință. Cei doi se îndrăgostesc și au multe pericole de îndurat într-o lume în care ființele fantastice nu se tem să-și arate colții pentru a obține ce-și doresc. Peripețiile prin care trec cei doi sunt fascinante. Avem și o călătorie în timp, în perioada Angliei elisabetane, magie, alchimie și multă dragoste. Nu ezitați să citiți această serie, sigur vă va plăcea!

2. Harry Potter și piatra filosofală de J.K.Rowling (Editura Art)

harry-potter-si-piatra-filosofala

Încă nu-mi vine să cred că până la vârsta asta n-am citit Harry Potter. Nu mă încânta deloc. De ce? Nu știu să vă răspund la această întrebare. În toamnă s-a republicat cartea într-o nouă traducere marca Florin Bican și am zis să-i dau o șansă. Parcă e prea lăudată această poveste. Și uite că am găsit o altă serie de care m-am îndrăgostit, pe care regret că n-am citit-o până acum, dar pe care mă bucur că până la urmă am descoperit-o. Mai bine mai târziu decât niciodată. Cred că ar fi inutil să rezum ce se întâmplă în acest prim volum. Un singur lucru vă spun: Dacă nu ați citit-o, nu mai amânați! Cu siguranță vă veți distra alături de tinerii vrăjitori la școala Hogwarts. Suspans, aventură, vrăji și prietenie, toate într-un decor încântător.

3. Orașul pustiu de Ransom Riggs (Editura Art)

Orasul pustiu de Ransom Riggs

Nu știu de ce dar și în cazul acestei serii al doilea volum mi se pare mai fain decât primul. Cert e că seria merită citită, sper să fie tradus anul acesta și ultimul volum. În septembrie va avea loc premiera filmului care se anunță a fi un mare succes. Povestea cu copii deosebiți, strigoi și suflete-pustii este un thriller, fantasy, young adult, perfectă pentru adolescenți, dar și pentru adulți deopotrivă. O carte despre prietenie,  sacrificiu, toleranță, o idee genială al unui autor extrem de creativ.

4.Regele de fier și Regina sugrumată (Regii Blestemaţi 1-2) de Maurice Druon (Editura Litera)

Regele de fier si Regina sugrumata (Regii Blestemati 1-2) de Maurice Druon

Mai devreme vă spuneam că iubesc istoria și uite că întâmplarea a făcut să descopăr seria „Les Rois maudits” (Regii blestemați) a academicianului francez Maurice Druon. Am citit primele două volume pe nerăsuflate, am trăit la intensitate maximă întâmplările de la Curtea Regală franceză, am făcut cunoștință cu personaje memorabile, recunoscute de istorie. Scriitura e excelentă, cărțile acestea sunt adevărate mașini ale timpului. Cred că aș fi citit întreaga serie până acum, însă m-am hotărât s-o iau încet-încet, căci e prea superbă ca s-o termin așa de repede. Cu siguranță îmi va fi foarte-foarte dor de această poveste, cu intrigi, dragoste interzisă și, cel mai important, multă-multă istorie!

5. Suferință de Hande Altayli (Editura Univers)

Suferinta de Hande Altayli

Romanul tinerei scriitoare de origine turcă pur și simplu m-a fascinat. Asli are parte de câteva provocări : decesul primei iubiri, căsnicia cu un soț adulterin, sinuciderea surorii mai mici. O mulțime de eșecuri, lacrimi, nervi și absența țigării. Asli e o femeie puternică, preocupată și de cei din jur, sprijinul de nădejde al tuturor. Ea reușește ca după tot ce s-a întâmplat să râdă, să zâmbească, să iubească și să se lase iubită, pe scurt: SĂ FIE FERICITĂ! O lectură despre curaj, sacrificiu și multă speranță.

25 COMMENTS

  1. Harry Potter si Scoala noptii sunt super-bune. M-ai tentat cu Regii blestemati. Sa vad … poate imi fac timp de seria asta.

  2. Să știi că nu ești singurul care a pățit așa cu Harry Potter. Mie imi luase verișoară-mea primul volum prin clasa a patra și nu am putut trece de primele 20 de pagini, așa că m-am lăsat bătută. La liceu, când am început să am o poftă mare de citit, am zis să-i dau o șansă și le-am citit pe toate într-o lună. Pur și simplu superbe. Nu regret că le-am citit târziu, la 15 ani, pentru că eu consider că nu poți să le înțelegi la adevărata lor valoare fiind copil. Mai târziu, când o să ajungi în mijlocul adevăratei acțiuni din carte, o să-ți dai seama că un copil n-ar putea înțelege complexitatea cărții. De aia eu nu aș da-o unui copil.

  3. Foarte interesant topul tău! Recunosc că abia așteptam să văd despre ce cărți vei scrie! Mă tentează ultima, dar și Harry Potter!
    Felicitări! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  4. felicitari cosmin!interesant topul!regii blestemati am citit-o acum ani in urma cind a aparut!e o carte care merita citita!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.