Top 5 cărți citite în copilărie
Top 5 cărți citite în copilărie
Cărțile copilăriei mereu vor dăinui în sufletul fiecărui cititor. Fie că este un personaj magic sau un fragment rostit cu patos de către părinți sau bunici. Mi-a fost greu să fac un top 5 cărți citite în copilărie, dar ele au un rol important, m-au făcut mare și mi-au dat un șut în fund atunci când încă nu mă prinsese „flama lecturii”. Ar fi frumos să vă duc în eroare pretinzând că am fost un copil grozav care citea din pasiune, nici gând, trebuia să exersez și să descâlcesc tainele limbii române.
Astăzi, copilașii au nenumărate oportunități, cărți de copii colorate, hârtie de calitate, tocmai bune de devorat. O încântare pentru cei mici, dar și pentru cei ca mine. Cărțile copilăriei mele n-au avut praf de stele care să spună: Citește-mă, ci hârtie obișnuită, uneori pagini cu desene alb negru, schițe care ar fi putut să te trimită în străfundurile poveștilor pline de magie. Deși la momentul respectiv au fost un must read pentru a mă forma, în timp, îmi dau seama că am pus gheruța pe adevărate capodopere ale literaturii.
1. Basme – Petre Ispirescu
Am crescut ascultând basmele spuse de bunic, de cele mai multe ori rostite de n ori, însă erau atât de frumoase, încât am spus că este cazul să diversific și să prind curaj, să le citesc singură. Orice fetiță visează la cai verzi pe pereți, așa că în acel punct Basmele lui Petre Ispirescu au fost balsam pentru suflet, un drum către lumea frumoasă a tărâmului infinit.
Din lista de povești, cu siguranță vă reamintiți de câteva titluri care și-au câștigat locul.
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte
Aleodor Împărat
Broasca țestoasă cea fermecată
Înșir-te mărgărite
Prâslea cel voinic și merele de aur
Voinicul cel cu cartea în mână născut
Zâna zânelor
Zâna munților
Greuceanu
Cele douăsprezece fete de împărat și palatul cel fermecat
Ciobănașul cel isteț sau țurloaiele blendei
Porcul cel fermecat
Copii văduvului și iepurele, vulpea, lupul și ursul
Cei trei frați împărați
Pasărea măiastră
Țugulea, fiul unchiașului și al mătușei
Fata moșului cea cuminte
Cele trei rodii aurite
2. Poveşti. Amintiri. Povestiri – Ion Creangă
Dacă Ion Creangă ar avea posibilitatea să arunce un ochi pe Pământ, atunci și-ar da seama că este nemuritor prin cuvintele așternute pe hârtie. Fiecare poveste este frumoasă, harul și măiestria cu care și-a imaginat lumea, ei bine au dat roade. Mă pot considera norocoasă pentru că prin ochii lui am putut evada, trăi și explora lumea. Dacă aș fi fost băiat, poate aș fi făcut destule trăsnăi, însă ele n-ar fi fost la fel de minunate ca ale lui Nică.
Iscusința cu care a scris și umorul poveștilor le-au făcut să dăinuie peste ani. Îmi amintesc cu drag de farmecul lor:
Soacra cu trei nurori
Capra cu trei iezi
Punguța cu doi bani
Dănilă Prepeleac
Fata babei și fata moșneagului
Povestea lui Stan Pățitul
Povestea unui om leneș
3. Black Beauty – Anna Sewell
Black Beauty am descoperit-o rătăcită la vecina, o aruncase într-un colț. Abia prinsesem gustul cărților și devoram tot ce prindeam. În acel moment, îmi amintesc că era într-o stare care lăsa de dorit, dar mă simțeam de parcă aveam potul cel mare și era doar al meu. Black Beauty este o poveste sensibilă cu experiențele și suferințele unui cal. Prin ochii lui vedem ce înseamnă să ai un trai tihnit, să suferi cu fiecare lovitură primită de la oameni sau să beneficiezi de bunătatea acestora.
Am adorat această carte, fiecare filă părea să fie plină de magie, în sfârșit mi se împlinise o dorință: călătoream și nu oricum, ci prin ochii unui armăsar negru.
Ceea ce nu știam atunci era că autoarea Anna Sewell a scris această poveste în ultima parte a vieții și la câteva luni de la publicare a muncit. A apucat să se bucure de impactul care l-a avut Black Beauty asupra publicului cititor. În timp, povestea armăsarului negru a prins contur și ecranizările au curs lanț.
4. Aventurile lui Tom Sawyer – Mark Twain
Povestea lui Tom Sawyer, un copil năzdrăvan și mereu pus pe harță, este inspirată din viața autorului Mark Twain. Aventurile se desfășoară pe malul fluviului Mississippi, în orășelul St. Petersburg. Peripețiile sunt nenumărate și numai Tom Sawyer pare să știe cum să atragă necazurile. Este carismatic și ideile care îl bagă în gura mătușii sale, par să se țină lanț.
Aventurile lui Tom sunt ca o lecție pentru cei care vor să îi calce pe urmă, o călătorie în care poți da de belele, dar în același timp o comoară îți poate fi așternută la picioare. Fiecare băiețel visează să devină independent și în timpul neprevăzutului care îl așteaptă, să simtă fiorii primei iubiri.
Ce poate fi mai frumos decât să ai posibilitatea de a merge alături de Tom Sawyer și prietenul acestuia – Huck Finn, în aventura vieții, atât pe uscat, cât și pe fluviu, în aflarea misterului adevăratei comori ascunse de pirați.
De Mark Twain puteți citi cu încredere și alte titluri magice: Aventurile lui Tom Sawyer, Prinț și cerșetor, Aventurile lui Huckleberry Finn și Un Yankeu la curtea regelui Arthur.
5. Heidi – Johanna Spyri
Heidi – carte specială în care poți învăța de la o fetiță ce este iubirea de locurile dragi ale copilăriei, de oameni simpli și de bunicul care stă în căsuța lui ruptă din rai.
Deși a fost crescută într-un loc mirific, în munți, atunci când i se oferă șansa de a pleca, încearcă să fie puternică și să se adapteze la oraș, în Frankfurt, alături de familia Sesemann.
Se face îndrăgită pentru naturalețea, energia și dragostea pentru ce o înconjoară, însă în timp ea reușește să își piardă din elan. Simte că trebuie să revadă peisajele care i-au încântat copilăria, să respire aer curat, să fie alături pe cei dragi.
Acest top 5 cărți reprezintă piatra de temelie în ale cititului, atunci când îmi disperam mama/învățătoarea cu vorbitul incorect al limbii române. Mi-ar fi plăcut să fi fost genială, să fi știut de mică magia slovelor, dar uite că eu am fost atipică, mi-a fost lene să trec la nivelul următor, am așteptat școala să-mi pună pixul în mână. Între timp am copilărit și m-am jucat prin praf, noroi și de fiecare dată când am putut, am ajuns întreagă acasă.
Citiți ce vă place, bucurați-vă de ce aveți mai bun, echilibrați lectura și nu uitați să trăiți pentru că viața trece.
Am citit o parte dintre ele. In copilarie am citit si recitit : Ciresarii de C-tin Chirita, Copiii capitanului Grant de Jules Verne, Cocosatul de Paul Feval, Singur pe lume de Hector Malot.
Din cele mentionate de tine am citit foarte mult de Jules Verne, facusem o pasiune pentru literatura franceza si rusa. Singur pe lume am descoperit-o mai tarziu, eram adolescenta. Ciresarii si Cocosatul nu-mi amintesc sa le fi parcurs. Mi se pusese pata pe alte titluri.
Le-am citi si eu si mi-au placut! Am fost fascinata de basmele lui Ispirescu!
Noi si romantismul, precum sarea in bucate, da gust cartilor. Cred ca de asta suntem si aici, discutând.
Am citit o parte dintre ele si pe cele amintite de Alina.
Frumos articol,felicitari Mili.
Imi inchipui ca ai avut provizii serioase in biblioteca. Eu citeam ce apucam. 🙂
Black beauty nu am citit-o, dar Petre Ispirescu este prima carte pe care am primit-o, cartea pe care am aprofundat arta cititului și este speciala în inima mea.