Everless - Sara Holland - Editura Nemira

Everless, de Sara Holland – Editura Nemira – recenzie

Titlu: Everless

Autor: Sara Holland

Titlu original: Everless

Editura: Nemira

Anul apariției: 2019

Traducător: Tiberiu Enache

Serie: Everless, vol. 1

  Sara Holland a crescut în Minnesota și, așa cum ea însăși afirmă, între  sute de cărți. A absolvit Wesleyan University. A lucrat la o ceainărie și la un cabinet de stomatologie, iar apoi a plecat la New York, visând să intre în publishing. În prezent explorează librăriile din oraș și descoperă noi metode de a ingurgita cofeina. Everless este volumul ei de debut, urmat de Evermore, care continua povestea din Everless.

   Regatul Sempera, unde este și ținutul Everless, este un tărâm fantastic, unde timpul reprezintă moneda de schimb. În sângele tuturor curge timpul, care poate fi „sângerat” (adică extras, sub forma sângelui), pentru a fi ulterior transformat în monede de schimb. Există diverse monede, de câte o zi, o lună sau un an. Cei săraci sunt nevoiți să apeleze la creditorii de timp, pentru a renunța la timpul lor și a-și plăti datoriile cu el. Bogații, în schimb, beneficiază de tot timpul obținut de la cei săraci, astfel că pot trăi chiar și sute de ani.

Everless este ca un hățiș de turnuri și palisade, cu ferestre ale căror geam pare înghețat și balcoane decorate cu steaguri verzi și aurite. O stradă plină de copaci atent îngrijiți taie în jumătate întreaga proprietate. La un capăt, poteca este înfundată de porțile pe care am intrat și, cu toate că nu se vede din locul în care suntem acum, știu că la celălalt capăt se află un lac mărginit de pereții Everlessului și înnegrit de gheața de demult și de umbre.”

   Jules Ember trăiește cu tatăl ei într-un oraș, în apropiere de Everless. Tatăl ei a fost fierarul familiei Gerling, din Everless, una dintre cele mai înstărite și mai influente familii din regat. După un accident cumplit care a avut loc, la care a luat parte Jules și cei doi fii ai familiei Gerling – Roan și Liam –, cei doi sunt nevoiți să fugă și să se ascundă.

   Acum, Jules are 17 ani, iar tatăl ei, plin de datorii neplătite, mai are foarte puțin de trăit. Pentru a-l salva, Jules profită de ocazia de a merge în Everless, ca servitoare la familia Gerling. În ciuda insistențelor tatălui ei de a-l lăsa să rezolve singur situația, ea pleacă. Acolo, speră doar să nu fie recunoscută de Liam, pe care îl consideră vinovat pentru tragicul accident din copilărie, cel care i-a pus pe fugă pe ea și pe tatăl ei. Roan, în schimb, era cel mai bun prieten al ei, iar Jules îi poartă sentimente de iubire, încă de când erau copii.

   La palat, lumea se pregătește pentru nunta lui Roan cu Ina Gold, fiica adoptată a Reginei regatului Sempera. Cele două sunt așteptate la palat, pentru a se ocupa de pregătiri. Chiar înainte de sosirea lor, Jules are parte de o surpriză nu tocmai plăcută: tatăl ei a venit la palat, dar pare complet stors de puteri și de timp. Îl convinge să plece acasă, cu promisiunea că va reveni și ea, în următoarea zi. Însă nu reușește să plece, ci este găsit mort, după câteva ore. Totuși, înainte de a o părăsi definitiv, a reușit să o avertizeze să nu se apropie de Regină.

   Însă întrebările încep să se adune în mintea lui Jules. Ce căuta tatăl ei la palat? De ce a încercat să intre în seiful familiei Gerling? De ce nu are voie să fie văzută de Regină? Desigur, tocmai acest avertisment primit de la tatăl ei o determină să facă tot posibilul să se apropie de Regină, în speranța că va afla adevărul. În plus, într-o scrisoare pe care i-a lăsat-o tatăl ei, acesta i-a mărturisit că nu este tatăl ei biologic.

   Cu ajutor de la Roan, Jules reușește să devină servitoarea Reginei și a Inei Gold. Din acel moment, începe căutările în încercarea de a descoperi adevărul despre ea și trecutul ei. Pe măsură ce trece timpul, Jules se simte înconjurată de tot mai multe secrete. Reușește să se apropie de Ina și de Caro, servitoarea principală a Reginei. Află că și Ina este în căutarea propriului adevăr, din dorința de a afla cine și de ce a abandonat-o, astfel că a fost adoptată de către Regină.

  În plan secundar, dar cu un rol important în poveste, aflăm legenda despre Vrăjitoare și Alchimist. În regatul Sempera, toată lumea a auzit diferite variante ale poveștii celor doi, poveste care, se pare, stă la baza monedei de schimb constând în timp. Conform legendei, Alchimistul a păcălit-o pe Vrăjitoare, luându-i inima și imortalitatea. Deși a încercat să îi redea imortalitatea, nu a reușit.

   O să vă las pe voi să descoperiți restul detaliilor poveștii, atât pe cea a Vrăjitoarei și Alchimistului, cât și pe cea a lui Jules. Mie mi-a plăcut enorm modul în care cele două povești sunt legate una de cealaltă. Trebuie să recunosc că la început, mi-a fost puțin greu să înțeleg exact cum mergeau lucrurile cu fier-sângele din carte, dar, pe parcurs, am înțeles și chiar mi-a plăcut ideea autoarei.

Mă întind să apuc o fisă în mână, privind-o atât cu fascinație, cât și cu repulsie. Acest timp a curs prin venele mele vreme de șaptesprezece ani. Și acum este în afara corpului meu, iar eu sunt slăbită. Metalul e încă fierbinte pe pielea mea. Dacă nu ar fi atât de înfricoșător, ar putea fi aproape frumos.

   Cartea Everless este un fantasy deosebit de captivant, pe care l-am citit cu sufletul la gură. Vă spun sincer că acum abia aștept să apară continuarea, să aflu ce se întâmplă cu Jules și restul personajelor.

   Dacă alegeți să citiți cartea Everless, veți avea parte de suspans, răsturnări de situație, personaje excelent creionate și o acțiune cu adevărat surprinzătoare. Așadar, vă recomand să nu stați pe gânduri: cartea este la fel de frumoasă precum coperta!

Cartea Everless, de Sara Holland o găsiţi pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţilor în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi fantasy

***Eva Anca***Salut, eu sunt Anca, o pasionată de cărți și de scris (orice, în afară de cărți). Pasiunea mea pentru citit mi-a trezit dorința de a scrie despre cărțile citite. Când nu citesc, sunt mamă, soție și content writer. În ceea ce privește preferințele mele literare, aș putea spune că nu prea am preferințe în privința genului, deoarece îmi place ca o carte să fie pe gustul meu, fie ea fantasy, romance, thriller sau orice altceva. Citesc în cea mai mare parte cărți scrise de autori români contemporani. Despre cărți, pot vorbi o zi întreagă și să nu mă satur, dar dacă nu am acest punct comun cu o persoană, sunt retrasă, tăcută și închisă în carapacea mea.

10 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.