Decretul Washington de Jussi Adler Olsen – Editura Rao – recenzie
Decretul Washington, de Jussi Adler Olsen – Editura Rao – recenzie
Decretul Washington
Autor: Jussi Adler Olsen
Editura Rao – 2021/2022
The Washington Decree 2006/2009
Pagini – 687
Despre autor
JUSSI ADLER OLSEN s-a născut în Copenhaga și a început să scrie romane în anii 1990, după o carieră vastă de editor, librar și compozitor- pentru filmul de desene animate Valhalla. A fost premiat ca „ Autorul favorit al danezilor” în anii 2011,2012 și 2013. Deține prestigiosul premiul Glass Key Award, acordat anual unui roman polițist scris de un autor scandinav și este, de asemenea, câștigător al Golden Laurels, cel mai înalt premiu literar din Danemarca.
Guvernatorul Jansen a sugerat unei televiziuni o nouă emisiune finanțată de guvern. Emisiunea era tip concurs cu întrebări din geografie. S-au făcut preselecții și după prima rundă au rămas în concurs patruzeci și opt de oameni, printre care o fată de paisprezece ani. Doggie nu a bănuit niciodată că participarea la acest concurs îi va schimba viața pentru totdeauna. Emisiunea a făcut rapid audiență maximă, un record, trei sferturi din populația din Virginia urmăreau cu sufetul la gură emisiune.
Au fost trei câștigători
- Rosalie Lee – o femeie afro-americană din New York
- Perkins – șerif în unul dintre districtele mici din partea de nord-vest a statului.
- Doggie Curtis, fata de paisprezece ani cu gropițe în obraji.
Premiul consta în bani, dar și într-o călătorie în China împreună cu guvernatorul Bruce Jansen, personalul său și o delegație chineză oficială. Îm această călătorie au mai mers tânărul Wesley Barefoot, fiul secretarei lui Jansen, John Bugatti, jurnalist la NBC, soția guvernatorului, Carol, dar și Thomas Sunderland un personaj care va avea o importanță maximă pe parcursul romanului. Cinci dintre cei care călătoresc în China: Doggie, Westley, Rosalie, Perkins și John vor ține legătura mulți ani după această călătorie legați fiind de ultima lor zi când Carol Jansen este asasinată.
După șaisprezece ani de la incident Bruce Jansen este ales președintele Statelor Unite. În noaptea când victoria alegerilor este sărbătorită, noua soție, însărcinată, este asasinată chiar în hotelul tatălui lui Doggie. Acesta este acuzat că și-a pus angajatul să o ucidă pe prima doamnă și este arestat.
Doggie și Wesley lucrează pentru Jansen și sunt martorii unui haos care cuprinde întreaga țară. Se propune o nouă lege numită „Decretul Washington” care interzice folosirea armelor și deținerea de muniție. Au loc multe atentate: în școli, la familiile din jurul lui Jansen, un ucigaș în serie ce ucide la întâmplare. Toate acestea sunt motive să se accepte decretul și starea de urgență.
Viața tuturor este dată peste cap și viața tatălui lui Doggie este în pericol după ce președintele a decis ca toți cei condamnați la execuție să fie cât mai repede executași, iar condamnații cu pedepse mai ușoare să iasă pe străzi să ca un fel de pază. Dacă este sau nu tatăl lui Doggie vinovat nu mai contează pentru nimeni până când tânăra decide să-l roage pe T. Perkins să investigheze. Problem este agravată și de lipsa presei căreia i s-a luat libertatea și acum se cenzurează fiecare emisiune.
Am spus cât de scurt povestea din acest thriller politic, dar partea cea mai interesantă o reprezintă conflictele, acțiunea, intrigile, jocurile politice, secretele. Este un roman atât de complex încât nu poți să-l lași din mână.
Este președintele manipulat de vicepreședintele Sunderland sau totul a fost forate bine planificat de către acesta? Multe îndoieli au cei care îi erau devotați lui Jansen, ca Doggie și Wesley, și din această cauză rămân pasivi o bucată de vreme.
Cel mai mult mi-a plăcut că scrierea nu plictisește. Autorul are talentul de a amesteca povestea cu politica încât să nu plictisească. Am mai citit cărți din acest gen literar, scrise de alți autori, și nici unul nu s-a ridicat la acest nivel.
Decretul Washington este un thriller politic terifiant, inteligent și plin de mistere. Surprizele pe care le aduce fiecare personaj cu povestea lui, legăturile create, comploturile, minciunile, luptele și toată acțiunea, te fac să apreciezi munca depusă de autor pentru a face scenariul cât mai real, de actualitate.
Nota mea este 10 / 5 stele fără nici o îndoială. Cea mai bună carte citită anul acesta.
Citat
„ Toată lumea suferea din cauza unei căderi nervoase colective provocate de decretul și starea de urgență ale lui Jansen. Sistemul penal se chinuia sî găsească personal calificat pentru a se ocupa de eliberarea închisorilor de deținuți, ceea ce era o muncă titanică și corespundea muncii titanice a serviciilor sociale care trebuiau să desemneze responsabilități în comunitate acestor foști pușcăriași. Și probleme noi cu care nu se mai confruntase nimeni înainte continuau să apară în fiecare zi.”
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia şi cărtureşti, librărie.net
Felicitari pentru recenzie Vero!
Toate cartile autorului sunt interesante.
Mulțumesc pentru recomandare!
Excelenta prezentare! 🙂 Imi place si mie mult cu scrie autorul. 🙂 Multumim pentru tentatie, Vero! 🙂