Trădarea în istorie – Mihai Manea – recenzie

Trădarea în istorie – Mihai Manea – recenzie

by -
0
Trădarea în istorie - Mihai Manea - recenzie

Trădarea în istorie – Mihai Manea – recenzie

Titlul: Trădarea în istorie

Autor: Mihai Manea

Editura: METEOR PRESS

Anul apariției: 2024

Nr. de pagini: 272

Colecția: Filosofie Românească

   Cartea pe care astăzi mi-am propus să o prezint ne oferă o incursiune fascinantă prin mitologie, antichitate, evul mediu, epoca modernă și epoca contemporană, având ca tematică conceptul reprezentat de trădare, modul cum a fost percepută aceasta, dar și evoluția ei în timp. Multe dintre actele standardizate ca rezultate ale unor trădări au schimbat istoria lumii în cele mai neașteptate moduri. Încercarea autorului de a creiona aceeași istorie, dar fără trădarea care a însoțit-o mereu într-un fel sau altul, este interesantă prin… utopia ei și imposibilă datorită elementului central… imperfect, omul. O concretizare interesantă ce merită o dezbatere amplă a acestei ipoteze, o găsim în răspunsul dat de Paulo Coelho: 

                                       Omul se naște pentru a-și trăda destinul…

  Atâta timp cât există oameni, va exista și trădare, un adevăr greu de admis, dar întâlnit atât de frecvent încât mă întreb dacă nu există ceva în natura noastră, o completare nefirească a eului intern, un… cromozom nedescoperit… care activat îți face simțită prezența ingrată, având ca rezultat trădarea. Îngrijorător, nu!

  Încercarea de a înțelege care este resortul de natură psihologică al trădării aduce în atenția noastră, prin intermediul psihanalizei, evoluția creierului uman impactat de întâmplările din trecutul personal. Autorul se remarcă în rândurile ce urmează prin opiniile personale aduse în dezbatere, opinii ce denotă o minte clar, concisă și cunoaștere amplă a acestui concept nefiresc, trădarea aproapelui.

  De semnalat faptul că trădarea a căpătat de-a lungul timpului diverse interpretări, de la eșecul de a naște moștenitori sau uciderea unui reprezentant regal, la consilierea unui astrolog sau lipirea greșită pe un plic a unei mărci poștale cu chipul reginei (Marea Britanie…).

Thomas Jefferson, unul dintre părinții fondatorii al Statelor Unite ale Americii, i-a acuzat de trădare pe cei care susțineau ideea înființării unei bănci federale în SUA, pe motiv că era neconstituțională, deoarece i-ar favoriza pe oamenii de afaceri bogați din mediul urban în detrimentul fermierilor de la sate. Winston Churchill, pe când era ministru de interne, a fost acuzat de trădare pentru că nu și-a onorat promisiunea de a susține mișcarea sufragetelor și dreptul de vot al femeilor. Patru adolescenți din Suedia au fost condamnați pentru “ofensă de trădare”  pentru că l-au atacat pe regale Carl  Gustav al XVI-lea aruncându-i în față un tort.

  Cel mai îngrijorător aspect al trădării constă în faptul că aceasta a fost folosită mult timp ca instrument de intimidare și control împotriva celor considerați indezirabili. Actul în sine nu trebuia demonstrat sau probat, o acuzație de intenție era de ajuns pentru a demara consecințele acestuia, moartea subiectului implicat fiind una dintre ele.

   O lecție de istorie captivantă, o încercare reușită de a ne transpune într-un trecut… ușor ipotetic uneori, posibile răspunsuri la întrebări existențiale pe care nu am știut să le punem, dar punctate într-un mod inedit și inteligent ce ajung la cititor printr-o analiză accesibilă, ușor de asimilat. Acestea și multe altele le regăsim în paginile acestei remarcabile cărți ce dezbate un subiect indezirabil și… cotidian, trădarea.

  Recomand! 

 

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti

Recenzii cărți

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.