EA ERA IREALĂ LA FEL CA VÂNTUL/ EL ERA MAI PERICULOS DECÂT CREDEA EA

Trecut fatal de Linda Sandifer

Trecut Fatal de Linda Sandifer–Editura Philon

Titlul original: Embrace The Wind
Editura: Philon
Număr pagini: 395
An apariţie: 1995

      Linda Sandifer a scris treisprezece romane premiate. Poveştile ei din Occident au fani printre femei, dar şi bărbaţi deopotrivă, şi au fost traduse în numeroase limbi în întreaga lume.
    Este cunoscută pentru realismul ei curajos, caracterizări convingătoare, detalii credibile, precum şi abilitatea de a atinge spiritul uman. Întotdeauna un iubitor de cărţi, în special cele din America de Vest, ea a început să scrie poezii la o vârstă fragedă. Primul roman l-a finalizat la vârsta de 20 de ani.
     Ea atribuie autenticitate muncii sale, multor ore petrecute ascultând poveşti de la tatăl său, un cowboy, fermier, şi un mare povestitor oral.
       Linda împreună cu soţul ei deţin ferma bunicului ei.
      Printre cărţile scrise de ea se numără şi: Raveled End of Sky, Came a Stranger, The Daughters of Luke McCall, Hearts of the Hunter, Tyler’s Woman, Midnight Hearts…

                                           EA ERA IREALĂ LA FEL CA VÂNTUL
      Sky McClellan…a existat ea cu adevărat? Agentul Matt Riordan credea că a văzut-o într-o noapte plimbându-se în tăcere în jurul focului. Şi de atunci a rămas vrăjit de frumuseţea cu păr negru. Dacă zvonurile erau adevărate, această misterioasă sălbăticiune trăise singură în munţi ani de zile. Misiunea lui era s-o aducă înapoi la civilizaţie cu orice preţ. N-a încetat căutarea până n-a găsit-o, capturând-o într-o îmbrăţişare fierbinte…
                                           EL ERA MAI PERICULOS DECÂT CREDEA EA
      Trecuse şapte ani de când masacrul familiei ei o alungase din rândul albilor. Dar acum, un străin bronzat, cu ochi albaştri veni în căutarea ei…Un om periculos care i-ar putea răpi libertatea. Sfâşiată între dorinţa şi spaima, Sky îşi dă seama că nu poate scăpa de pasiunea adâncă pe care Matt i-a trezit-o în inima ei înfometată…
       O pasiune care o înlănţuie trup şi suflet, despre care n-a ştiut niciodată că există…

        Sky McClellan este o indiancă, doar pe jumătate, mama sa o Shoshoni, tatăl un colonist. Ferma lor, fraţii, viaţa fără griji dusă de Red Sky, nu a pregătit-o pentru ce a urmat. Era o tânără domnişoară, frumoasă, curtată de doi băieţi. Atât Monty, băiatul colonist, cât şi Gray Bear, un indian din rezervaţia Long Moon, o vor de soţie, dar…totul se spulberă într-o după amiază.
      Când Sky vine acasă din plimbare, în casă descoperă o scenă de coşmar, tatăl, fraţii ucişi, iar la etaj mama şi sora sunt siluite de o bandă mascată. Deşi fuge, este ajunsă şi brutalizată, iar ea scapă atunci când va reuşi să îl împuşte pe atacator şi să dispară ca vântul în pădure.
      Timp de şapte ani, Sky, se ascunde în munţi, trăieşte într-o grotă, ferită de orice priviri indiscrete. Ea ştie că a omorât un om, dar şi că este căutată, fiind singura supravieţuitoare a masacrului…Între timp, alţi colonişti sunt ucişi, vina fiind dată pe Sky, care, se crede că încearcă să-şi răzbune familia.
      Singurul gând al frumoasei indience este să se ascundă, dar şi să supravieţuiască vieţii grele din munţi. Vara vânează, pescuieşte, coase piei călduroase pentru iarnă.
     Singurul care ştie ascunzătoarea ei este un vraci, Many Claws, rudă cu Sky. Acesta o vizitează şi îi mai aduce ce are de trebuinţă.

Când apare Matt Riordan, un detectiv la Agenţia Pinkerton cu întrebări despre Sky, vraciul o va proteja:


-,,Ca şi tine, şi eu am văzut-o pe femeia-ce-se-mişcă-odată-cu-vântul. A devenit o mare legendă printre oamenii noştri. În nopţile întunecate vine la mine, cum ţi s-a întâmplat şi ţie. Stă dincolo de foc. Acolo unde stai tu acum. Dar dacă clipesc dispare…şi tot ce rămâne e fumul ce iese din foc. Unii spun că e Red Sky McClellan, fata lui Chilsipee. Dar trebuie s-o uiţi pe Femeia Vântului, ca şi ceilalţi. Ea nu te poate ajuta să-i găseşti pe oamenii pe care-i cauţi.”

     Matt va fi trimis şi de către guvernatorul Welch, în speranţa că fata va recunoaşte făptaşii care au ucis coloniştii. Câte lucruri se ascund de fapt după acest motiv…
      Matt va fi exasperat de atâtea luni de veghe prin munţi, când o zăreşte, când i se pare, oare chiar există Sky?
      Această frumuseţe cu părul negru, şi cu un lup lângă ea, îi bântuie visele tânărului nostru.
     Pentru Sky, Matt reprezintă atracţia fluturelui spre foc, ea se va apropia tot timpul pentru a-l spiona ziua printre copaci. ,,Înţelegea din instinct că omul acesta cu părul galben era la fel de periculos ca o pumă. N-avea prieteni-doar duşmani şi victime. Nu numai că se mişca senzual ca marea pisică a munţilor, cu privirea ageră şi atentă, dar părea că are acel al şaptelea simţ, care-l prevenea când ea era pe aproape.
    Mişcările lui lente şi blânde, frumuseţea sălbatică şi periculoasă, o făceau mai prudentă, dar şi mai curioasă. Ceva din el o făcea să tremure şi să simtă că există prin ea însăşi cum nu i se mai întâmplase niciodată.”

     Când Matt va fi împuşcat în picior, chiar de către vraci pentru protejarea lui Sky, aceasta îl va ajuta să ajungă la refugiul ei, şi îi va scoate glonţul. Deşi este tot timpul în alertă, Sky are grijă de Matt. Acestuia nu îi vine să creadă, că această făptură minunată există, dar şi că l-a adus în lumea ei.
    Încet, încet, cu paşi şovăitori, cei doi vor încerca să afle lucruri noi unul despre celălalt. Matt va încerca să o convingă să meargă cu el să depună mărturie împotriva criminalilor, asigurând-o de protecţia guvernatorului.

     Sky va încerca să îşi aducă aminte de cât mai multe lucruri din aceea fatidică zi. Va încerca să se obişnuiască cu o altă fiinţă umană, care încearcă să se apropie de ea. Simţămintele care le stârneşte Matt, rămân într-un con de umbră când rememorează întâmplările prin care a trecut, iar şi iar.

     Apariţia lui Gray Bear, unul din pretendenţi săi, o face fericită, dar, îşi aduce aminte că Monty a fost ucis sub ochii săi. Gray este încă o persoană posesivă, vrea să o ia de nevastă, fără a ţine cont prea mult de dorinţele lui Sky.
      Matt şi Gray, se vor lupta ca doi duşmani de moarte pentru mâna fetei.

    Sky îşi dă seama că unul din doi va fi ucis până la urmă, aşa că se hotărăşte să plece cu Matt la guvernator, convinsă că nu se va sfârşi bine. Cu toate aceste îndoieli în suflet, Sky îl urmează pe Matt.
     Tu eşti cel care mă va distruge Matt Riordan? această întrebare stăruie în mintea lui Sky, şi după cei doi au petrecut în sfârşit, o noapte împreună.


,,În timp ce se îmbrăca, o urmărise trăgându-şi costumul de călătorie. O văzuse apoi privind cu dor spre hainele ei din piele şi trecându-şi o mână peste ele cu dragoste ca şi cum ar fi renunţat la o părticică din ea însăşi. Era oare, în inima ei, mai mult indiancă decât albă? Putea oare renunţa vreodată la libertatea pe care o avusese pentru hotarele închise ale civilizaţiei? Se întreba cu o îngrijorare dacă ea va putea face parte vreodată din altă lume decât cea pe care o lăsase în urmă ei. De mult dorise o fermă şi o femeie care să-l iubească şi să-l aline după o zi grea de muncă. Visul se întorcea, şi el voia ca femeia aceea să fie Sky McClellan. Acum, că o cunoscuse în cel mai intim mod posibil, viaţa fără ea i-ar fi fără rost, mai mult decât fusese înainte.”

    Vor reuşi cei doi să răzbească prin lanţul de minciuni şi criminali care îi aşteaptă?
    Dacă tatăl tânărului Monty este vinovat de moartea fiului său, oare ce şansă au Sky şi Matt?
    De aici încolo acţiunea cărţi se va complica, criminalii sunt cu totul şi cu totul cine nu te aştepţi. Vor scapă cu viaţă cei doi?
    Ce îi aşteaptă la capăt de drum? Cine sunt criminali, şi ce va hotărî guvernatorul Welch?
    Vor rezista cei doi până la final? Va avea o şansă relaţia dintre cei doi?
                                                                Nota mea pentru carte este 10.

Autor: Nicol

21 COMMENTS

 1. Minunata recenzie. Felicitari! Am citit cu mult timp in urma aceasta carte si recunosc ca am uitat o parte din poveste. O voi reciti

 2. Frumoasa recenzia Nicol 🙂 . Mi-a placut si acum imi doresc cartea. O trec pe lista de achizitii :). Mersi frumos pentru recomandare

 3. foarte frumoasa prezentarea!am citit -o si eu si mi-a placut!felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

 4. Asa este Alina,o carte superba,eu din pacate,nu am reusit sa o gasesc pana de curand locco_smiley_37

  • Mena si eu am zis la fel. Cred ca trebuie sa demarez actiunea….plsss vreau si eu cartea :))))
   Normal, cui imi permite sa fac acest lucru 😛

   Nicol ai reusit sa ma surprinzi placut si da, ai reusit sa scoti o recenzie waw. Bravo.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.