Ultima scrisoare de dragoste de Jojo Moyes - recenzie carte

Ultima scrisoare de dragoste de Jojo Moyes – recenzie carte

Titlul original: The Last Letter from Your Lover
Traducerea din limba engheză: Daniela Truția
Editura: Litera
Apariție: 2016
Colecția:  Roman de dragoste/Ficțiune
Categoria:  Blue Moon
Nr. de pagini: 484
Nota mea: 10/10

     Ultima scrisoare de dragoste este un adevărat curcubeu de emoții colorate. Fix așa l-am perceput, căci fiecare pagină citită mi-a oferit o nouă stare, o nouă emoție, senzații noi și foarte multe scenarii pe care mi le creionam în minte, crezând că măcar o dată voi intui ceea ce urmează să se întâmple în continuare cu Ellie și John. Am stat mereu ca pe spini și cu sufletul la gură citind povestea de iubire dintre Anthony și Jennifer.
     Toate aceste sute de pagini și-a pus în fața ochilor un tablou  – ce mi s-a descoperit cu încetinitorul. Da, emoțiile mele au avut ocazia să-și facă de cap pe parcursul mai multor zile, căci nu am putut să citesc acest roman atât de repede pe cât mi-aș fi dorit.

     Acțiunea se desfășoară pe două planuri, care se întrepătrund la un moment dat. Pe de o parte este povestea de dragoste a tinerei ziariste Ellie, cea care iubește un bărbat însurat, iar pe de alta, cea care completează tabloul celei mai frumoase povești de iubire, este legătura indistructibilă și iubirea puternică dintre Anthony și Jennifer – tănăra căsătorită cu unul dintre ci mai importanți și bogați oameni de afaceri.
     Cum este oare posibil ca o iubire din prezent să semene aproape la perfecție cu o poveste ce s-a petrecut cu peste 40 de ani în urmă? Răspunsul este foarte simplu:  o scrisoare. Și dacă vrei un răspuns și mai amplu, nu pot decât să spun atât: iubirea adevărată rezistă chiar și 40 de ani, iar poveștile care au la bază doar interese personale și fizice, se încheie repede, oricât de dureroasă ar fi despărțirea.

      Atunci când lucrezi ca și redactor la un ziar important, ai nevoie întotdeauna de subiecte interesante, care să acapareze cititorii, dar și să atragă cititori noi, doritori de noutăți. O astfel de nevoie, o determină pe Ellie să apeleze la arhiva ziarului la care lucra. Însă nevoia de a face rost de un subiect incitant, nu o desprinde pe îndrăgostită din tabloul sumbru în care își trăia viața – cel în care trăia așteptând fărâme de atenție, resturi de iubire și firimituri de atenție.

     Dorința de a trăi alături de cel pe care credea că-l iubește cu adevărat, nu face altceva decât să o îndepărteze și mai mult de job, de oameni și ea, ajungând chiar să neglijeze totul pentru relația cu el. Mai mult decât atât, a dat drumul fericirii chiar în momentul în care abia a reușit să o obțină, să o țină în brațe.

     Da, uneori iubirea chiar este oarbă. Și te orbește de tot. Până când doar adevărul crunt te poate ajuta să-ți recapeți vederea, echilibrul și stima de sine. Da, uneori este nevoie ca adevărul crunt să te trântească. Pentru că doar așa te trezești; lovindu-te, autoacuzându-te, ridicându-te de jos și… scuturându-te de trecut. Doar atunci totul devine clar.

    Doar atunci realizează și Ellie cât de mult a greșit, cât de mult a rănit și cât de mult regretă faptul că a alungat iubirea din viața ei. Trebuie să mai și pierzi ca să știi faptul că, de fapt, ceea ce ai pierdut, este ceea ce ți-ai dorit cu adevărat de la viață.

     Cea care taie respirația, cea care mi-a adus inima în gât, cea care m-a făcut să stau încordată, este Jennifer și ziaristul Nation Anthony. Povestea lor de dragoste mi-a adus aminte de bunicii mei, de trecut și de iubirea adevărată, cea care ezistă în fața oricărui impediment. Da, iubirea lor devine mai puternică, mai rezistentă, căci viața se încăpățânează să-i țină uniți zeci de ani.

    Iubirea lui Jenny pentru Boot este extrem de rezistentă, a trecut peste vinovăția unei false morți, dar și peste depărtarea și tăcerea celor doi.  

     Tânăra elegantă, mereu în atenția prietenilor suferă un accident, iar după externare, trăiește ca o străină în propria casă și viață. Nu-și mai amintește nimic, iar de soțul ei se simte tot mai departe, simte că nu-l cunoaște, nu-și amintește să-l fi iubit vreodată.

     Atunci când lucrurile încep să se clarifice și în mintea tinerei soții,  Laurance, nu face altceva decât să o simtă vinovăția și rușinea greșelilor pe care i s-a tot spus că le-a săvârșit înainte de accident. Poartă pe umeri greutatea unei morți de care nu are nici o vină, dar vestea că cel pe care l-a iubit nu va veni niciodată să o salveze, o doboară.

     Cum tot ce e cusut cu ață albă, Jennifer află adevărul adevărat, dar reușește și să plece din casa și viața soțului împreună cu fiica ei. Era convinsă că face ceea ce trebuie și că va fi fericită alături de Boot al ei.
     Dar viața îi pregăteau alte surprize dureroase. Și după durere apare mereu soarele. Atunci când Ellie și Jennifer se întâlnesc pentru a vorbi despre scrisoare, apare speranța și bucuria în viața lui Jenny. Întâlnirea celor două scot la iveală anumite adevăruri despre trecut și prezent.
     Ce se întâmplă? Ce se mai poate descoperi după 40 de ani? Cât de mult contează pentru cele două întâlnirea dintre ele? Ce s-a ales de Ellie, de Jennifer și Anthony?
    Citiți cartea care vă va răspunde la toate întrebările și care vă va spune povești memorabile despre o iubire de poveste.

  Lectură plăcută!
editura-literaCartea Ultima scrisoare de dragoste de Jojo Moyes poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant şi cărtureşti
 

15 COMMENTS

  • Şi eu sunt atrasă de această carte, probabil datorită celor 40 de ani care parcă nu au schimbat mare lucru. Se pare că Laura vrea să ne dea temă de gândire pentru următoarea perioadă.

 1. Frumoasa recenzia Laura 🙂 . M-ai facut curioasa iar subiectul mi se pare destul de interesant. Nu am citit nimic de aceasta autoare dar pentru toate este un inceput 🙂

 2. acum sunt curioasa,vreau si eu cartea la citit.Felicitari Laura,o recenzie care iti merge la suflet!

 3. O recenzie superba! Daca nu as fi citit cartea , sigur eram tentata sa o devorez urgent. Ai spus bine ca este un curcubeu de emotii
  .

 4. Vreau sa citesc si eu aceasta carte cat mai curand. Tot de la aceasta autoare vreau sa citesc „Me before you” pentru ca e foarte emotionanta. Sper sa apuc sa o lecturez inainte sa apara filmul.

 5. frumoasa prezentare laura!i chiar sunt curioasa de aceasta carte
  felicitari locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  • ca sa vezi ma gandeam de ce imi pare atat de cunoscuta si cand ma uit o am si citita chiar atunci cand a aparut.merita citita,ambele carti aparute la noi sunt foarte bune.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.