Trenul lui Lenin

Trenul lui Lenin – Catherine Merridale- Editura Litera – prezentare

Data apariției: octombrie 2018

Nr. pagini: 336

Editura Litera

   Trenul lui Lenin – Vladimir Ilici Lenin

     Trenul lui Lenin de Catherine Merridale recreează călătoria extraordinară a lui Lenin din exilul comod la Zürich, de-a lungul unei Germanii în pragul dezintegrării din cauza privațiunilor războiului și spre nord, către granița Laponiei şi primirea entuziastă pe care i-o pregătiseră mulțimile revoluționare în Gara Finlanda, din Petrograd.

   În 1917, războiul din Europa părea să nu se mai termine vreodată. Ambele tabere căutau arme, tactici și idei noi pentru a sparge blocajul care distrugea el însuși continentul. Un mic grup de oameni din guvernul german a avut o idee genială: de ce să nu provoace și mai multă confuzie într-o Rusie din ce în ce mai haotică aranjând ca Vladimir Ilici Lenin, cel mai notoriu dintre extremiștii revoluționari, aflat în acel moment în Elveția, în siguranță, să meargă acasă?

  ,,O nestemată printre cărțile de istorie.” The Time

   ,,Povestea superbă, amuzantă, fascinantă a călătoriei transeuropene cu trenul a lui Lenin, în drumul lui spre putere, și a modului în care acesta a zguduit lumea.” Simon Sebag Montefiore

  ,,Relatarea pe care o face Catherine Merridale călătoriei epice a lui Lenin reprezintă un fragment de istorie readus la viață.” Robert Gerwarth

Sursa Editura Litera

   Catherine Merridale a studiat Istoria la King’s College din Cambridge. A continuat să se specializeze în Rusia și a susținut o serie de prelegeri la universitățile britanice, printre care Cambridge, Bristol și Londra. A devenit scriitor cu normă întreagă în 2014.

   Inspirația pentru munca sa a fost procesul de schimbare din Rusia. Când a făcut prima vizită în Moscova la începutul anilor 1980, aceasta era încă centrul lumii sovietice. Revenind în oraș aproape în fiecare an de atunci a asistat la perestroika lui Mihail Gorbaciov, împărtășind entuziasmul și noua speranță, a continuat să îndure crima și haosul anilor 1990 şi a urmărit cum viețile oamenilor s-au schimbat din nou sub conducerea președintelui Vladimir Putin.

   Catherine a fost un pionier al istoriei orale din Rusia.  A urmărit pașii lui Lenin în Sankt Petersburg și a explorat labirintul de putere al Kremlinului. Scrierile ei continuă să facă auzite vocile oamenilor adevărați. Urmărind cel puțin un implod de ideologie universală, ea este, de asemenea, deosebit de sensibilă la schimbarea perspectivelor asupra trecutului. Opera sa include emisiuni radio, eseuri, jurnalism și cărți premiate.

Apariţie carte / Nouăţi Editoriale

Recenzii cărţi

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

5 COMMENTS

  1. Ma bucur cand vad ca se inmultesc blogurile cu/despre carti dar, din pacate, citesc si multe recenzii/prezentari/recomandari facute in dorul lelii. De exemplu recomandarea de mai sus este pur si simplu copy/paste dupa descrierea cartii de pe coperta. Asta e o lipsa de profesionalism si corectitudine fata de cititorii dvs. Asta nu e o recenzie. Daca nu aveti timp sa faceti o recenzie de buna „calitate” mai bine nu o faceti.
    Imi permit sa va las un articol unde un domn descrie foarte bine cum ar trebui sa arate o recenzie de carte dragossorinnecula.ro/cum-se-face-o-recenzie.
    Din pacate eu nu am sa va mai urmaresc.

    • Articolul de mai sus reprezinta prezentarea cartii ca si aparitie. Nu este o recenzie, nu scrie ca este o recenzie. Daca va uitati mai atent gasiti unde a fost incadrata-Noutati editoriale. Semnalam aparitia cartii cu descrierea data de editura. Este un fel de promo. Imi pare rau ca nu ati inteles acest lucru sau ca nu ati citit decat superficial si nu v-ati dat seama despre ce este vorba.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.