Tronul de Jad de Naomi Novik

Titlul original:  “Throne of Jade”

Seria: “Temeraire” (Cartea a II-a din serie)

Traducere realizată de: Laura Bocancios

Editura Nemira

Gen: Ficțiune, Fantasy, Historical, Aventură, Război

Număr pagini: 428

Notă Goodreads: 3,89/5

Nota mea: 10/10

      Descrierea oficială:

    Când britanicii capturează o navă franceză care transportă un preţios ou de dragon, căpitanul Will Laurence de pe nava Reliant, aflată în serviciul regal, devine peste noapte comandantul unui nobil dragon pe care îl va numi Temeraire. În calitatea lor de noi membri ai Forţelor Aeriene Britanice, cei doi, om şi dragon, îşi dovedesc curând cutezanţa în lupta curajoasă împotriva forţelor invadatoare ale lui Napoleon Bonaparte.

     China descoperă acum că preţioasa ofrandă destinată lui Napoleon a căzut în mâinile britanicilor, astfel că o înverşunată delegaţie chineză se leagă să revendice remarcabilul animal. Însă căpitanul Laurence refuză să coopereze. Ameninţat cu spânzurătoarea pentru nesupunere, căpitanul nu are de ales decât să-l însoţească pe Temeraire în Orientul Îndepărtat – o călătorie lungă, plină de primejdii, de intrigi şi ameninţările colosale ale adâncurilor. Dar odată ajunşi la curtea împăratului Chinei, îi aşteaptă descoperiri uluitoare şi pericole dintre cele  mai întunecate.

   „Tocmai când credeai că ai văzut orice variantă posibilă de poveste cu dragoni, vine Naomi Novik să-ţi demonstreze că te-ai înşelat. Minunatul ei Temeraire este un dragon pentru multe generaţii.“ (Terry Brooks, New York Times)

    „O poveste autentică, în care miracolul fanteziei îşi spune cu adevărat cuvântul.“ (Entertainment Weekly)

   Părerea mea: Ultimele pagini din primul volum, “Dragonul maiestății sale”, m-a lăsat cu sufletul la gură și cu inima galopând. Ni se promiteau aventuri noi, pe tărâmuri străine, unde obiceiurile și traiul este atât de diferit față de cele ale popoarelor europene… așa că n-am stat prea mult pe gânduri și m-am aruncat din nou printre paginile seriei Temeraire.

   Vă vorbeam la sfârșitul recenziei trecute de o călătorie misterioasă pe care o vor întreprinde ofițerul Laurence și dragonul său, Temeraire. Motivul?! S-a descoperit că Temeraire nu este un simplu Imperial, ci un Celest – dragoni din a cărei specie existau foarte puține exemplare și erau tratați cu deosebită grijă și nicidecum trimiși pe “câmpul” de luptă. Ei erau instruiți, învățați să scrie și să se poarte și primeau ca însoțitori doar descendenți din familiile regale. Iar căpitanul Laurence era considerat nedemn pentru a fi îngrijitorul sau însoțitorul (așa cum se numea în țara chinezilor), acesta nefiind prinț, ci un simplu soldat, indiferent de faptul că era de viță nobilă.

   Astfel… descoperim că Temeraire se numește de fapt, Lung Tien Xiang, numele chinez oferit încă din ou. China nu se aliase cu Franța așadar oul de dragon nu fusese un dar de bună-înțelegere, ci alte intrigi au stat la mijloc. Ce, vă întrebați, probabil?! Va trebui să-i însoțiți în călătorie pe Laurence și Temeraire ca să le aflați.

   „Niciunul nu s-ar compara cu Temeraire în mintea lui Laurence şi nu avea de gând să pună un pui în postura de a fi pe locul doi, când existau oameni în Aviaţie care abia aşteptau deznădăjduiţi la rând să se îvească o şansă.”

   Și să nu credeți că Laurence a făcut această călătorie de bunăvoie… nu nu… O delegație chineză ajunge în Anglia, nemulțumiți fiind de soarta dragonului atât de prețios. După ce s-a încercat cu “vorba bunăîndepărtarea lui Laurence ca îngrijitor și companion al lui Temeraire, s-au trecut la amenințări și chiar, despărțirea forțată dintre cei doi. Niciuna n-a dat rezultate, sper că vă dați seama. Astfel, chinezii sunt nevoiți să ajungă la un compromis dacă doreau să-și vadă Celestul pe meleagurile natale. Să fi fost doar grija față de “tratamentul” ce i se aplicase lui Lung Tien Xiang (fiind trimis în lupte, rănit, “sălbăticit” pentru că nu fusese instruit în arta scrisului etc.) lucrul ce i-a înmânat să extindă “invitația” unei călătorii în China și asupra lui Laurence și a unei delegații engleze?! Hmm… cu atâtea capcane și tentative de asasinat… n-aș prea crede!

    „– Nu trebuie să fiu potolit! răspunse Temeraire aproape scuipând de furie, cu gulerul fremătând. Sângele îi curgea mai abundent pe umeri. Oamenii ăia vor să mi-l ia pe Laurence, să-l ducă în închisoare şi să-l execute, iar eu n-am de gând să-i las. Niciodată. Şi nu-mi pasă dacă Laurence îmi spune să nu te strivesc, adăugă el, feroce, adresându-i-se Lordului Barham.”

Tronul de jad (2)

    Să fie călătoria în China de bun augur pentru Temeraire?! Credeți că și-ar mai dori el să plece după ce va vedea cât de “regește” sunt tratați dragonii în China?! Și mai ales după ce-și va cunoaște mama, familia…?! Știți încă din primul volum cât de avid era Temeraire după cunoaștere, câte cărți îi citea Laurence necontenit… când i se va acorda oportunitatea să învețe el însuși să scrie și să citească și chiar să-și aleagă o altă meserie față de cea de “soldat”… credeți că va mai dori să părăsească meleagurile orientale?! Îl va părăsi, în schimb, pe Laurence, lăsându-l să plece înapoi în Anglia fără el?! Va fi relația dintre cei doi protagoniști afectată de toate aceste schimbări?!

Voi ce credeți? Sau mai bine zis… ce v-ați dori…?! Ca Temeraire să rămână în siguranță acasă, să trăiască o viață liniștitită și plină de huzur intelectual sau să plece în noi aventuri, să lupte în continuare…?!

Volum al doilea al seriei, “Tronul de Jad”, este mai alert, având loc numeroase bătălii atât pe mare, cât și în aer, între dragoni; este plin de descrieri impresionante ale bătăliilor, de răsturnări de situație și de tentative de asasinat, jocuri mojice făcute pentru a-i despărți pe cei doi prieteni – om și dragon. Și unde mai pui că descoperim un nou continent, o nouă lume și primim mai multe informații despre dragoni. Naomi Novik va introduce chiar și o dragoniță pe nume Mei, ce-l va face să roșească pe Temeraire, în acea măsură în care ar putea dragonii să roșească.

Vă recomand cu mare drag seria Temeraire! Eu abia aștept să-mi pun mânuțele pe volumul al treilea, “Războiul pulberii negre” pentru că se anunță noi aventuri interesante de data aceasta, în Imperiul Otoman și chiar pe pământuri nemțești.

sigla NemiraCartea Tronul de Jad de Naomi Novik a fost oferită pentru recenzie de către Editura Nemira. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Nemira. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

Mulțumim Editura Nemira

Autor: EmM

Surse foto: pinterest.com

10 COMMENTS

  1. felicitari EMM,abia am asteptat sa iti citesc recenzia!imi place foarte mult,sper sa pot pune mana si eu pe aceasta serie!

  2. Felicitari pentru recenzie! Descopar atatea carti aici pe blog si am atat de putin timp incat nu stiu ce sa fac pentru a le citi pe toate. Aceasta carte e ispititoare si cu siguranta se va numara printre cele pe care vreau sa le lecturez.

  3. Clar tyrebuie sa incep sa citesc acest gen dar nu voi incepe cu o serie. Imi va trebui altceva mai usor daca pot spune asa.
    Sunt convinsa ca aceasta carte este minunata dar eu mai am ceva de asteptat 😉

  4. Felicitari ! O recenzie fantastica ! Vreau sa citesc aceasta serie ! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  5. felicitari emma!ca de obicei am citit locco_smiley_10 cu atentie prezentarea si mi-a placut desi nu e genul meu.
    multumesc locco_smiley_10 locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.