„Tu”, de Caroline Kepnes-o confesiune frapantă-recenzie

Titlu: „Tu”

Autor: Caroline Kepnes

Categoria: Literatură Universală

Colecție: Passport

Editura: HERG BENET

An apariție: 2017

Nr. pagini: 464

   Când am citit „Țara lui Dumnezeu”, de Ross Raisin, am crezut că tocmai citisem cea mai reușită carte despre obsesii, însă acum, după ce am fost fascinată de „Tu”... clasamentul cărților frapante s-a schimbat. La prima vedere, ai putea crede că este o carte care vorbește de dragoste… și chiar așa este, însă nu e o dragoste firească, ci una dusă la nivel de obsesie. „Să nu judeci o carte după coperta sa” – e un îndemn valabil și în cazul acestei cărți. Sub aparenta liniște și melancolie a imaginii de pe copertă, care insinuează o romantică poveste de iubire, se ascunde un roman halucinant, atât de bine lucrat, încât, chiar de la prima pagină, cititorul devine hipnotizat de acțiune și mai ales complexitatea ei.

   Iată scurta descriere de pe coperta cărții: „Atunci când o tânără și frumoasă scriitoare aspirantă intră în librăria din New York în care lucrează Joe Goldberg, el face ceea ce ar face oricine în situația lui: îi caută pe Google numele pe care l-a aflat de pe cartea de credit.

   Este doar o singură Guinevere Beck în întreaga metropolă. Ea are un profil public de Facebook și postează pe Twitter neîncetat, dezvăluindu-i lui Joe tot ce ar avea nevoie să știe: se recomandă pur și simplu Beck, pentru prietenii ei, a urmat cursurile la Universitatea Brown, locuiește pe Bank Street și va fi la un bar din Brooklyn diseară – locul perfect pentru o întâlnire „întâmplătoare”.

   Pe măsură ce Joe capătă în mod invizibil și obsesiv controlul asupra vieții lui Beck, el orchestrează o serie de evenimente pentru a se asigura că Beck nimerește în brațele lui primitoare. Trecând de la statutul de hărțuitor din umbră la cel de iubit oficial, Joe se transformă în bărbatul visurilor lui Beck, totul în timp ce, pe tăcute, înlătură orice obstacol care i-ar putea sta în cale. Chiar dacă asta ar însemna să ucidă”.

  Datele oficiale spun despre Caroline Kepnes ca este jurnalistă și locuiește în Los Angeles. S-a născut în anul 1976, la Cape Cod, în Massachusetts. A scris rubrica de cultură pop pentru Entertainment Weekly, Tiger Beat, Teen Machine, E! Online, and Yahoo! TV. A scris pentru diverse show-uri de televiziune, printre care: 7th Heaven și The Secret Life of the American Teenager.

  Dincolo de aceste informații, Caroline este nu doar un talent literar, ci un observator extrem de abil al firii umane. Ea nu este doar un simplu creator de personaje, ci și unul care gestionează emoțiile, generând un suspans care fascinează cititorul. Răsturnările de situație, complexitatea personajelor și ritmul alert al acțiunii fac din acest roman, unul imposibil de lăsat din mână.

  Nimic nu este previzibil în romanul „Tu”… atunci când crezi că te afli pe un plan cert al acțiunii, te izbești de o turnură bruscă, te trezești într-un Montagne Russe care te aruncă dintr-o emoție în alta. Și totuși, chiar dacă impactul cititorului cu emoțiile este atât de mare, este imposibil să renunți. Nu există stație de respiro în romanul „Tu”… ci doar o perpetuă alergare prin mrejele unei iubiri care devine altfel.

  Romanul începe atât de sublim, într-o librărie, unde Joe (personajul principal masculin) este librar, iar Beck este o iubitoare de lectură. Decorul în care cei doi se întâlnesc este unul magnific, însă povestea lor, deși magică la început, devine una coordonată de tare: frică, gelozie, ură, obsesie.

   Pe acțiunea efervescentă, ca un portativ plin de vibrații, autoarea așează personajele:

  • pe de o parte, Joe – librarul, bărbatul inteligent și plin de farmec, dar învăluit într-o aură de mister. E parcă prea frumos să fie adevărat și această idee te duce instant cu gândul că ceva nu se leagă. Intuiești că are ceva de ascuns sau că sub firea sa perfectă se ascunde ceva… intuiești, dar caracterul său e un soi de pânză de păianjen. Odată ce ai vrut să-l cunoști, nu te mai poți elibera. Iubirea sa, deși aparent graduală în intensitate, se dovedește a fi o obsesie de la bun început. Pentru el, lumea construită împreună cu Beck e singura care are sens… și pentru a o păstra este capabil să facă orice. Personajul Joe se îndrăgostește de Beck, totul pare perfect, însă modalitatea în care Joe alege să păstreze această iubire seamănă cu un soi de carantină în care el decide să-și plaseze iubirea. Joe este un personaj uimitor, complex prin intensitatea și imprevizibilul trăirilor sale. Mintea sa croșetează scenarii cu ajutorul cărora o urmărește pe Beck; la început urmăririle sale par inofensive, apoi totul ia o turnură obsesivă. Fără îndoială, în mintea lui Joe lucrurile stau diferit în raport cu realitatea relației sale cu Beck. Aparent inofensiv, Joe este o tipologie de personaj rar întâlnit în literatura actuală. Este dominat de tot soiul de trăiri. În funcție de circumstanțe, el poate fi foarte curtenitor, agreabil, pentru ca apoi să devină întruchiparea răului. Pentru Beck, Joe devine capabil de orice… iar când spun „orice” mă refer la crimă. Se pare că nu există nimic care să-l oprească pe Joe din obsesia lui pentru Beck.
  • pe de altă parte… Beck – o fată simplă, frumoasă, care nu rămâne indiferentă nici la cuvintele, nici la privirile lui Joe. Mare fan al rețelelor de socializare, Beck postează pe Twitter tot ceea ce face, unde este, ce simte… de aceea demersuriel lui Joe de a ști totul despre aceasta, nu sunt atât de greu de realizat. Pe cât de calmă pare viața lui Beck la început, pe atât de tumultuoasă se dovedește a fi pe măsură ce aflăm mai multe despre ea. Nu se înțelege bine cu familia, iar șabloanele impuse de către societatea în care trăiește nu sunt altceva decât niște piedici imense în calea a ceea ce ea numește libertate și fericire. Pe fondul acesta, al impresiei de personalitate neînțeleasă de către ceilalți, Joe apare ca un soi de suav salvator.

   Trebuie să precizez faptul că principalul atu al romanului „Tu” este originalitatea cu care autoarea jonglează cu imprevizibilul. Orice te-ai aștepta atunci când începi să citești această carte… nu va fi ceea ce vei regăsi în carte.

  Traiectoria iubirii celor doi este halucinantă…de la o idilă ce ducea aparent către o pasiune presărată cu romantism și cu parfum de cărți, povestea capătă un ritm haotic. Joe devine un personaj cu o patologie stranie; pe parcurs există pasaje în care acesta devine chiar înspăimântător.

   Este posibil ca o iubire construită pe astfel de atribute să fie una de durată? Veți afla acest lucru citind paginile unei cărți care, cu siguranță, vă va frapa.

   Ceea ce m-a frapat la un moment dat este limbajul folosit. Uneori, acesta devine vulgar, poate chiar prea vulgar pentru unii, însă, analizându-l pe Joe am ajuns la concluzia că autoarea nu vrea să altereze sau să mușamalizeze niciun element din personalitatea lui Joe, așa că îl prezintă… sau mai bine spus îl lasă pe el însuși să se prezinte.

  Romanul este un thriller excepțional, scris sub forma unei confesiuni al personajului principal, astfel că fiecare gând terifiant pe care acesta îl are, conturează o obsesie care acționează precum lava unui vulcan.

  N-o să vă spun nimic despre final, exceptând faptul că este unul la fel de impresionant precum întreaga confesiune.

  Când am început să citesc această carte, setasem starea specifică unui romance… pentru că începutul mi-a indus această idee:„… și de unde ai apărut tu?

   Ești clasică și compactă, mica mea Natalie Portman cam pe la finalul filmului Closer, când arată strălucitor și a terminat-o cu băieții răi și se întoarce în America. Ai venit la mine, în sfârșit, într-o zi de marți, la ora 10.06 dimineața. În fiecare zi fac naveta la această librărie din Lower East Side de acasă, din Bed-Stuy. Închid în fiecare zi fără a găsi pe cineva care măcar să-ți semene. Uită-te la tine cum te naști azi în lumea mea.”

   Iată și câteva păreri avizate despre această carte:

„Un thriller excepțional, cu atitudine, fără jenă și cu o adevărată intuiție asupra naturii obsesiilor.” – (Sophie Hannah).

„Hipnotizant.” – (Stepfhen King)

„Un roman captivant pe de-a întregul.” – (Revista Closer

   Dacă ți se pare că ai citit suficient de mult, încât nimic nu te mai surprinde, îți recomand această carte!

Cartea Tu, de Caroline Kepnes poate fi comandată de pe site-ul Editura Herg Benet

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

16 COMMENTS

  1. Foarte interesant subiectul cartii. Felicitari pentru prezentare, Ro !.
    Mie imi plac alegerile editurii in colectia Passport

  2. Wow, ce recenzie incitanta! Pare exact genul de carte pe care as citi-o! Thriller psihologic, obsesii, chiar o trec pe lista!

  3. Interesant subiectul si foarte bine prezentat.
    Mai trecem o carte pe lista.
    Felicitari Rodica!

  4. Woww, ce recenzie ispititoare! Chiar dacă am un teanc de cărți pe care inteționez să le citesc în viitorul apropiat, trebuie neapărat să o adaug și pe aceasta pe listă. Pare un roman pe gustul meu.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.