Ultimul proces de Scott Turow - Editura Rao - recenzie

Ultimul proces, de Scott Turow – Editura Rao – recenzie

Ultimul proces

Autor: Scott Turow

The Last Trial, 2020

Editura – RAO Distribuție,2022

Traducere din limba engleză BOGDAN NICOLAE MARCHIDANU

Pagini – 486      

Despre autor

  SCOTT TUROW este autorul multor bestselleruri de ficțiune, inclusiv Testimony, Identical, Innocent, Presumed Innocent și The Burden of Proof, și a două cărți de non-ficțiune, inclusiv One L, despre experiența sa ca student la drept. Cărțile sale au fost traduse în peste patruzeci de limbi, vândute în peste trezeci de milioane de exemplare în întreaga lume și au fost adaptate în filme și proiecte de televiziune. A contribuit frecvent cu eseuri ți articole de opinie la publicații precum New York Times, Washington Post, Vanity Fair, New Yorker și Atlantic.

  A trecut mult mai bine de doi ani de când nu am citit un thriller juridic. Acest lucru m-a ajutat să nu compar stilul de scriere cu al altor autori de acest gen. E primul roman scris de Scott Turow pe care-l citesc și mă bucur că am făcut-o pentru că îmi place și o să am în vedere și alte cărți ale autorului.

  Sandy Stern are 85 de ani și încă este un avocat care profesează. Alături de fiica lui Marta acceptă un ultim caz înainte de pensionare, acuzatul fiind un prieten vechi, medicul cercetător Kiril Pafko, care deține și un Premiu Nobel. Acesta este acuzat de fraudă și ulterior de crimă. Medicamentul g-Livia este scos pe piață cu acordul FDA mai rapid decât era necesar. Acest medicament are un succes impresionant în vindecarea cancerului. Însuși avocatul a beneficiat de acest medicament cu ajutorul lui Kiril chiar încă dinainte de a fi aprobat. Știind cât de mult la ajutat medicamentul, Stern are multe semne de întrebare privind morțile a mai multor pacienți bolnavi de cancer la mai bine de un an de la administrare. Reacțiile alergice la medicament par a fi cauza morții mai multor pacienți, iar Kiril este acuzat că a vândut fără acordul asociaților mai multe acțiuni din fondul nepoților lui, aceasta fiind și acuzația de fraudă.

  Pe parcursul anchetei Stern se întreabă cât de  bine își cunoaște prietenul și de ce ar fi acesta în stare să-și păstreze renumele, dar și familia. Kiril și Donattela au un fiu, Lep, care este un om de știință mai bun ca tatăl lui. Toate meritele pentru g-Livia i-au fost acordate lui Kiril, iar Lep a stat în umbră. De una dintre amantele lui Kiril se știa de mult și știau toți, dar Stern descoperă o nouă aventură a lui Kiril, o femeie care a avut  relații și cu fiul acestuia. Multe documente ies la iveală, acuzații aduse companiei, dar și multe piese lipsă din puzzle-ul acuzării. Descoperirea adevărului, care e mai sus de apărarea clientului său, fac ca starea de sănătate a lui Stern să scârțâie, mai ales că într-o zi este scos de pe autostradă de o mașină și are un accident destul de grav despre care nu se știe dacă a fost intenționat sau nu.

  Ultimul proces este un thriller juridic inteligent, care conține multe personaje și care te face să te întrebi până la final cine se face vinovat de toată această încurcătură. Fiecare personaj încearcă să-l șantajeze emoțional pe avocatul apărării folosindu-se de lunga relație de prietenie.

   Surprizător, misterios și captivant. Mi-a plăcut tot parcursul procesului, agitația fiecărui personaj și farmecul bătrânului avocat.

  Reușește avocatul Sandy Stern să-și salveze prietenul și să descopere cine e în spatele acestei infracțiuni?

fragment

„ – Nu e drept, buni. Viața nu e dreptă.

-Ei bine, dragă Pinky, răspunde Stern, luând din nou mâna ei, pentru mine a fost mai dreaptă decât pentru mulți alți oameni. Și îndrăznesc să spun că și pentru tine, deși poate că nu pare mereu așa. În cele din urmă, Pinky, trebuie să ne ghidăm după răspunsul unui faimos filosof, al cărui nume l-am uitat, care a fost întrebat de un student dacă el considera că viața e dreaptă.

– Și ce a răspuns?

Stern stinge trabucul și își întărește strângerea degetelor lui Pinky.

-A răspuns: Prin comparație cu ce?”

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

5 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.