Dune: Casa Atreides de Brian Herbert & Kevin J. Anderson – Editura...

Dune: Casa Atreides de Brian Herbert & Kevin J. Anderson – Editura Nemira – recenzie

by -
7
Dune: Casa Atreides de Brian Herbert & Kevin J. Anderson

Dune: Casa Atreides, de Brian Herbert & Kevin J. Anderson – Editura Nemira – recenzie

Dune: Casa Atreides

Brian Herbert & Kevin J. Anderson

Editura Nemira
Colecția Armada
Data publicării în limba română: 2021
Titlul original: Dune: House Atreides (1999)
Traducere: Cristina Ghidoveanu, Ștefan Ghidoveanu
Număr de pagini: 768

  Dune: Casa Atreides este primul volum al unei trilogii prequel ce explorează fantasticul univers Dune, creat de Frank Herbert.

  Inspirându-se din notițele tatălui său, Brian Herbert, în colaborare cu scriitorul Kevin J. Anderson, încearcă să pună cap la cap evenimentele petrecute în galaxie cu treizeci și cinci înainte ca Paul Atreides să ajungă pe Arrakis.

  Stilul seriei originale este păstrat, crește abundența de aventuri și de comploturi politice, totuși niciun fan al ciclului primordial nu ar putea spune cu mâna pe inimă că marele maestru demiurg este egalat de urmașii săi. Și aceste noi titluri din saga pot fi categorisite drept lecturi SF foarte reușite, fără însă a mai avea pretenția de-a face parte și din capodoperele culturii mainstream.

  În cel mai mare grad a fost afectat filonul filosofic, atât de bogat la Frank Herbert, dar lipsa lui este compensată, în noile cărți, de multă acțiune tipică genului space opera, până la urmă baza de lansare și a clasicului Dune, acesta transcendând însă direct spre sferele înalte ale literaturii universale.

  Romanul Dune: Casa Atreides ne readuce în atenție personaje pe care le cunoaștem mature, în adolescența sau tinerețea lor, prin evenimente ce le implică și se petrec în paralel, pe diverse planete, pentru a se intersecta la un moment dat, asigurând tot mai clare legături cu restul universului Dune.

  În 10154 A.G. (Anul Ghildei), Bătrânul Împărat-Padișah al Universului Cunoscut, Elrood al IX-lea, decide să îl înlocuiască la conducerea planetei Arrakis (popular numită Dune) pe incapabilul guvernator Abulurd Harkonnen cu fratele său vitreg, crudul Vladimir Harkonnen, pentru că în anii precedenți a scăzut dramatic producția de melanj.

  Melanjul sau mirodenia este substanța vitală, fundamentală, a Imperiului. Ea asigură Navigatorilor Ghildei capacitatea de a își pilota navele în zboruri interstelare, permite Ordinului Surorilor Bene Gesserit să aibă viziuni despre viitor, mentanților să facă oricât de complicate calcule matematice, înlocuind computerele, și prelungește viața tuturor oamenilor care-și permit achiziționarea elixirului.

  Doar în condițiile speciale de pe Dune, se formează mirodenia, iar extragerea ei este o provocare letală, din cauza giganticilor viermi de nisip care înghit imediat orice zăcământ nou răbufnit la suprafață, împreună cu întregi echipe umane de extracție.

  Prin metode dure, ferme, nemiloase, noul guvernator reușește să revigoreze producția, chiar păstrând o importantă parte din ea ascunsă, pentru sine.

  Pe planeta Caladan, Ducele Paul Atreides își informează fiul de 15 ani, Leto, despre oportunitatea de a-și completa educația la Curtea prietenului său Dominic Vernius, liderul ixian, unde va putea studia împreună cu fiul acestuia, contele Rhombur.

  Lumea Ix a devenit renumită pentru inovațiile tehnologice pe care le promovează, fiind totodată și foarte expusă judecății celorlalte Mari Case Nobiliare din Landsraad, de fiecare dată când apare suspiciunea că invențiile lor pot încălca preceptele sfinte din Biblia Catolică Portocalie, ce interzic, în urma marelui război om-mașină, ca vreodată umanitatea să mai producă orice mașinărie care aduce fie și vag cu o inteligență artificială.

  Pe Ix, Leto devine prieten de nedespărțit cu Rhombur și simte o atracție tot mai puternică pentru sora lui, Kailea.

  În capitala imperială, Kaitain, tânărul paleontolog Pardot Kynes primește de la Împărat ordinul de a se transfera pe Arrakis, pentru a descoperi cum ia naștere melanjul, într-o nouă încercare inutilă de a-l reproduce.

  Prințul ereditar Shaddam nu mai are răbdare să aștepte urcarea pe Tronul Leului de Aur din cauze naturale. Îndemnat de consilierul Hasimir Fenring, el complotează pentru a-l elimina pe Împărat, care are deja 157 ani, dar cu ajutorul mirodeniei mai poate trăi încă multă vreme.

  În fieful harkonnenilor, Giedi Prim, băiatul-sclav de opt ani Duncan Idaho reușește să supraviețuiască unei sadice vânători de oameni și să se îmbarce pe un cargo spațial cu destinația Caladan, jurând răzbunare.

  Doar înșirând aceste nume de personaje îndrăgite sau urâte din tot sufletul, e suficient să convingi orice fan al lui Frank Herbert că trebuie să citească și noile romane din Preludiul Dunei.

  Cine nu ar vrea să știe cum s-a format tatăl lui Paul atât de generos și leal, cum a ajuns în familia Atreides lărgită, micul rob evadat Duncan Idaho sau cum a devenit suplul și musculosul Vladimir Harkonnen, Baronul obez ce nu se mai putea deplasa decât cu suspensii anti-gravitaționale.

  Toate amănuntele evenimentelor care le preced pe cele din ciclul clasic ne sunt dezvăluite în aceste trei volume din Prelude to Dune / Preludiul Dunei:

Dune: House Atreides (1999) / Dune: Casa Atreides
Dune: House Harkonnen (2000) / Dune. Casa Harkonnen
Dune: House Corrino (2001) / Dune: Casa Corrino

La Editura Nemira găsiți cărțile și într-o superbă casetă cartonată de colecție, însoțite de un afiș tematic.

Dune

https://nemira.ro/pachet-preludiul-dunei-3-vol

Carte disponibilă pe site-ul Nemira

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

7 COMMENTS

  1. Îmi place colecția Armada. Încă nu am citit Dune, dar mă voi apuca și de SF în curând.
    Felicitări pentru recenzie, Marius!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.