Glasul sângelui de Robert Galbraith - Editura Trei - recenzie

Glasul sângelui, de Robert Galbraith – Editura Trei – recenzie

Glasul sângelui

Autor: Robert Galbraith

Editura Trei

TROUBLED  BLOOD
Traducere din engleză Ciprian  Sulea
An apariție: 2021
Număr pagini: 815

  “Robert Galbraith este pseudonimul lui J.K. Rowling, autoarea bestsellerurilor din seria Harry Potter și a romanului Moarte subită. Primele patru romane din seria Cormoran Strike au ajuns toate în topurile naționale și internaționale și transformate într-un serial TV produs de Bronte Film and Television.

Din seria Cormoran Strike fac parte volumele:
• Volumul 1: Chemarea cucului
• Volumul 2: Viermele de mătase
• Volumul 3: Carieră malefică
• Volumul 4: 
Alb letal
• Volumul 5: Glasul sângelui

“Detectivul particular Cormoran Strike este abordat în Cornwall de o femeie care-i cere ajutorul ca să dea de urma mamei ei, o doctoriță dispărută în condiții misterioase în 1974. Strike nu a mai preluat vreodată un caz așa de vechi, dar în pofida șanselor mici de succes, e intrigat și îl acceptă. Robin are de-a face cu un divorț urat și atenție masculină nedorită, în timp ce se luptă și cu sentimentele ei pentru Strike. Investigația ii duce în mijlocul unui caz încurcat, cu indicii și piste bizare, un ucigaș în serie psihopat și martori pe care nu se pot baza. Și află că până și un caz de-acum câteva zeci de ani se poate dovedi letal…”

“Cele mai mari talente (ale autorului) sunt capacitatea de a țese intrigi complicate și nebunești (dovadă fiind elementele astrologice din ultimul volum) și de a crea personaje colorate și foarte bine individualizate, care prind viață pe loc în pagină.” –(Washington Post)

“Plin de surprize, acțiune, violență, comedie socială și romance: primești tot ce e mai bun!” ( Wall Street Journal)

Exact așa este acest al cincilea roman din seria “Cormoran Strike”.

  De data asta lui Strike i se cere să  investigheze o dispariție veche de aproape patru decenii. Atunci în 11 octombrie 1974 dispăruse o tânără doctoriță Margaret “Margot” Bamborough.

  Doctorița, care lucra la Cabinetul Medical St. John din Clerkenwell, stabilise cu o prietenă să se întâlnească la sfârșitul zilei la un bar din apropiere, dar nu a mai ajuns. Anchetatorii au presupus că fusese una dintre victimele lui Dennis  Creed, un asasin în serie,care opera pe atunci în acea zonă.  Totuși corpul ei nu fusese găsit,asasinul nu recunoscuse și această crimă, ancheta se impotmolise și rămăsese un caz doar aparent rezolvat.

Acum  Anna, fiica victimei vrea neapărat să afle ce s-a întâmplat cu adevărat cu mama ei.

  Impresionat de faptul că totul se întâmplase în anul nașterii lui, Strike acceptă cazul, deși este conștient că este foarte greu. Are termen un an pentru cercetări.  Ajutat de Robin se va ocupa de cazul doctoriței, celelalte cazuri fiind preluate de subcontractori.

  Cazurile cercetate se desfășoară pe fondul principal (așa mi se pare mie) al poveștilor de viață ale protagoniștilor: subcontractorii, secretara agenției, Robin și Strike.

  Aflăm multe despre familiile lor și poveștile lor de viață, dar firul principal pare povestea celor doi. Liberi amândoi (Robin divorțează), atrași unul de altul dar hotărâți(cel puțin el) să nu strice relația de serviciu și prietenie, gravitează în jurul ideii de-a fi un cuplu.

  Sigur că mai intervin faze neplăcute, cauzate de poveștile din trecutul fiecăruia, dar încet încet le lasă în urmă. Robin și Strike sunt cei mai buni prieteni, au încredere nelimitată unul în celălalt, și totuși le este “frică”.

Vor ajunge totuși să fie împreună? Vom vedea!!!

  Interacțiunile cu ceilalți, munca și comportarea fiecăruia sunt după firea și caracterul lor, dar per total treaba merge, cazurile sunt interesante, șocante, dar și amuzante uneori.

Principala poveste polițistă este extrem de interesantă, dar și foarte dificilă.

Au trecut totuși aproape patru decenii de la dispariție!!!

  Detectivul principal Talbot avusese în timpul cercetărilor o cădere nervoasă și între timp murise. Cazul fusese continuat de Lawson, care nu prea putuse afla multe lucruri, mai ales că notițele lui Talbot erau pline de zodii și pentagrame.

  Strike ia legătura cu un prieten din poliție și cu  fiul lui Lawson, face rost de dosarele și notițele din caz și începe lungul proces al cercetărilor.

  Strike și Robin discută cu aparținătorii, cu colegii de la acea vreme ai victimei, chiar cu unii pacienți. Le ascultă dramele, frustrările, necazurile, le cercetează viața “la microscop”. Află părerile lor bune sau rele despre doctorița dispărută.

  Până la urmă  eforturile lor, întinse pe durata unui an, dau roade, găsesc criminalul (care nu este ucigașul în serie) și corpul doctoriței, elucidând între timp și unele crime comise de asasinul în serie.

Cine a ucis-o pe Margot și de ce ?

De ce unii au iubit-o și alții au urât-o?

De ce nu voiau chiar unii membrii ai familiei să se reia cercetările?

  Veți afla totul citind cartea, nu pot și nici nu vreau să vă povestesc o acțiune întinsă pe 800 de pagini, vă las să le savurați.

  Vă mai spun că toate cazurile și cercetările merg în paralel cu întâmplările și evenimentele din viața lui Robin și a lui Strike.

  Divorțul lui Robin, devenise urât și stresant,întins prea mult, dar s-a terminat urgent când viitoarea soție a rămas gravidă.

  La Strike problemele vin din toate părțile. Pe de-o parte Joan, mătușa care l-a crescut cu evoluția cancerului, moartea ei, unchiul Ted care e devastat și problemele lui Lucy, sora lui care avea trei băieți.  Pe de altă parte familia tatălui biologic, care încearcă să ia legătura cu el și toți frații vitregi care-l sună pe rând pentru o poză de grup. Dar resentimentele lui Strike sunt puternice.

Ce vor face subcontractorii?

Ce va face Robin?

Ce va face Strike?

Veți afla totul citind cartea.

  Sincer nici nu mi-am dat seama când am citit “cărămida”(815 pagini) atât de interesantă, alertă și plină de adrenalină este povestea.

Carte disponbilă pe site-ul Trei

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Glasul sângelui de Robert Galbraith – Editura Trei – recenzie

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.