Mistralul ucigaș de Cay Rademacher - Editura Lebăda Neagră - recenzie

Mistralul ucigaș, de Cay Rademacher – Editura Lebăda Neagră – recenzie

Mistralul ucigaș de Cay Rademacher

Editura Lebăda Neagră 

MORDERISCHER  MISTRAL. EIN  PROVENCE- KRIMI  MIT CAPITAINE  ROGER  BLANC
Traducere din germană: Ionuț  Irimia
An apariție: 2022
Număr pagini: 318

  “Cay Rademacher (n. 1965) este un autor originar din nordul Germaniei, stabilit în sudul Franței. Pasionat de istorie, a studiat la Köln și Washington D.C. Istoria anglo americană, Istoria antică și Filosofia, dar preferă să spună despre el însuși că este jurnalist. Din 1999 este editor al revistei Geo, apoi a participat ulterior la crearea unei renumite reviste de istorie, ,,Geo Epoche”. Cay Rademacher a devenit cunoscut după ce a publicat, începând cu 2015, seria de romane ,,Inspectorul Frank Stave”.”

 “O poveste bine scrisă, cu personaje credibile și peisaje luxuriante.

Căpitanul Roger Blanc, personajul central al seriei fascinante de romane polițiste semnate de Cay Rademacher, a fost cândva anchetator în cadrul unității anticorupție a jandarmeriei pariziene. Cu toate că și-a îndeplinit foarte bine atribuțiile, el s-a trezit exilat peste noapte din Paris în sudul Franței, departe de puterea politică. Sau cel puțin așa părea.

În timp ce încearcă să gestioneze despărțirea de soția sa și să se acomodeze cu noua viață din Provence, într-o casă veche de 200 de ani, pe jumătate ruinată, Blanc este însărcinat cu primul său caz de crimă: un om fără prieteni și cu mulți dușmani, un străin, a fost găsit împușcat și ars. Când un al doilea bărbat moare în circumstanțe suspecte în pitorescul ținut francez, căpitanul din Paris este nevoit să investigheze părțile ascunse și întunecate ale regiunii. Rezultatele anchetei îl suprind până și pe experimentatul Roger Blanc.”

“ Îl est midi,le jour lui-meme est en balance”.(“E ceasul amiezii, ziua însăși e în cumpăna.”  Albert  Camus)

  Așa este și viața lui Roger Blanc. Avusese un apartament în Paris, o căsnicie, credea el, fericită, doi copii cu viața lor de-acum, și o viață profesională deosebită.  Fusese căpitanul unei unități speciale de jandarmi, un expert care rezolvase atât de multe cazuri de corupție și fraudă încât colegii îl percepeau ca pe un superman.  După ce obținuse condamnarea unui fost ministru al Comerțului, în loc de o avansare, secretarul de stat Vialaron- Allegre îl mutase într-un nou departament în sudul Franței,în apropiere de Marsilia-fieful mafiei, în localitatea  Gadet –Provence.

Oare ce urmărea secretarul de stat???

Din păcate aprecierea muncii nu era după merite ci după jocuri și interese politice, și Roger îi  deranjase pe mulți.

  Apoi totul o luase la vale, soția îl anunțase că rămâne la Paris, se mută la amantul ei,  divorțează și trebuie să scoată apartamentul la vânzare.

  Și iată-l pe Roger, un polițist capabil, ajuns singur în Midi, nevoit să se adapteze unei noi vieți, cu noi colegi. Norocul lui era că moștenise, cu ani în urmă,  de la unchiul sau o proprietate, pentru care plătise mereu taxele, deși nu mai venise s-o vadă. Abia acum vede ce derapanata este dar se hotărăște s-o transforme într-un cămin.

  La serviciu împarte biroul cu Tonon, un polițist bun dar băutor. Șeful e un tip închistat, un om al regulilor, dar și grijuliu să nu se pună rău cu cei potenți,  bănește și politic.

  Vedem interacțiunile cu locuitorii târgului, cu vecinii lui, unii meschini și răutăcioși, alții amabili și primitori, cu  ceilalți colegi. Este simpatizat de medicul legist, doctorița Fontaine, de Fabienne-specialistă în computere. Acasă încearcă să facă locuibilă locuința, curată și se apucă de reparații.

  Dar monotonia este întreruptă, când la groapa de gunoi dintre localități, este găsit un cadavru împușcat, gloanțele indică un Kalașnikov, apoi și ars.

  Se dovedește a fi Moreas, un gangster din zonă, bănuit dar niciodată prins sau judecat. Avea o casă părăginită și câteva terenuri moștenite de la părinți.Tonon îl cercetase cu ani în urmă, când o bandă, presupusă a fi condusă de Moreas, atacă și jefuia mașinile turiștilor. Într-o astfel de acțiune murise o tânără turistă. Dar nu l-au putut inculpa pentru că martorii dispăruseră, și nimeni nu voia să se pună rău cu el, așa că nimeni nu știa nimic.

  Încep cercetările și Roger îi caută pe toți cei care-au fost văzuți în acel interval de timp în zona gropii de gunoi, indiferent de funcție și poziție socială. Așa află despre amantlacuri în high life-ul localității, despre dorințe de-a câstiga alegerile de primar, despre construcția unui centru în Caillouteaux, o trambulină pentru  actualul primar Lafont în alegeri.

Intervine un alt deces, cel al lui Fuligni, constructor și bun prieten cu Lafont.

  Roger află că trebuie să conlucreze îndeaproape cu procuroarea de caz Aveline Vialaron-Allegre, care se dovedește a fi nimeni alta decât soția secretarului  de stat.

  Sigur că Roger se întreabă dacă acesta avusese vreun motiv să-l trimită tocmai în acea localitate. Dar, așa cum îi era faima, caută cu hotărâre orice indiciu, orice legătură între cazuri și între personajele influente. Nu-i pasă pe cine “calcă pe bătături”.

  Ajutat de Tonon și Fabienne caută documente, găsește indicii și până la urmă, sprijinit și de Aveline,  găsește ucigașul și află motivațiile lui.

  Se așteaptă la repercursiuni,  ținând  cont că se dovedise un caz cu puternice ramificații politice dar, Aveline nu este numai o bună procuroare, căreia îi place acțiunea, riscul, adrenalina, dar și un om care dezamorsează lucrurile.

Cine este criminalul?

De ce a ucis?

De ce s-a certat Moreas cu Lukas Rheinbach – pictorul?

De ce s-a speriat Fuligni după moartea lui Moreas?

Pe cine amenințase  de a trebuit ucis?

Ce va face Aveline?

Cum reacționează șeful poliției și secretarul de stat?

Ce se întâmplă cu Roger?

Veți afla totul citind cartea.

Scrisă într-un limbaj simplu și direct, cartea nu este plictisitoare, din contră, te face să vrei să afli adevărul.

Carte disponibilă pe site-ul Lebăda Neagră

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.