Vieți paralele de Dani Atkins – Editura Publisol - recenzie

Vieți paralele, de Dani Atkins – Editura Publisol – recenzie

Titlu: Vieți paralele

Autor: Dani Atkins

Editura: Publisol

Data aparitie: 2021

Număr pagini: 272

  Există clipe care pot schimba totul, clipe decisive care pot detruna cursul normal al vieții și te pot plasa în circumstanțe complet diferite față de ceea ce ai trait înainte. Se numesc clipe fatale… și pot lovi brusc, fără a fi oferit indicii, fără a te lăsa să conștientizezi că ceva colosal ți se întâmplă.

  De o astfel de clipă a avut parte Rachel, protagonista cărții „Vieți paralele” de Dani Atkins. Cu cinci ani în urmă, viața sa se desfășura liniar, fără evenimente care să o scoată din zona de confort. Avea un prieten, Matt, genul de băiat la care mai toate fetele visau. Orfană de mamă de la o vârstă fragedă, Rachel locuiește cu tatăl său, dar se bucură de compania unui grup de prieteni pe care și i-a făcut la liceu și de care s-a atașat foarte mult, atât de mult încât o măcinau deja gândurile despre ce avea să se întâmple când fiecare va pleca la facultate.

  Se spune că viața trebuie trăită în prezent, iar planurile nu sunt decât niște iluzii, chiar dacă ele au toate premisele să fie duse la îndeplinire. În seara petrecerii de adio, pe care au hotărât să o țină la un restaurant din localitate, totul se schimbă. Nu doar planurile lui Rachel… ci întreaga sa viață ia o turnură complet diferită. Tocmai când își așteptau comanda, spre masa lor se apropie o mașină scăpată de sub control. Toți au viteză de reacție și reușesc să se ferească din calea bolidului, mai puțin Rachel care rămâne blocată din cauza unui scaun. Dacă fata se aștepta ca iubitul său, Matt să o ajute, să facă imposibilul pentru a o salva, ei bine, acesta consideră că nu mai e nimic de făcut. Când toți credeau că soarta lui Rachel este pecetluită, aceasta este salvată în ultima clipă de Jimmy, cel care a iubit-o dintotdeauna din umbră. Așadar, Rachel este salvată, iar Jimmy moare strivit de bolid.

  Așadar, clipa fatidică a fost suficientă pentru a schimba totul, dar a lăsat, totuși fiecăruia posibilitatea să aleagă. Matt a ales să nu-și riște viața pentru iubita sa, în timp ce Jimmy a renunțat la propria viață pentru Rachel. De aici, totul ia o turnură imprevizibilă.

 La cinci ani după accident, Rachel se întoarce în localitatea natală pentru nunta unei prietene. Descoperă că Matt a trecut repede peste trecut și și-a văzut de viață mai departe alături de Cathy, o admiratoare din vechiul grup. Rachel revede toți prietenii de odinioară, însă gândul său este la Jimmy și la sacrificiul suprem de care acesta a fost în stare. La cimitir, Rachel este răpusă de o groaznică durere de cap, culminată de un leșin.

  De aici, firul epic devine complex, dar ușor de urmărit. Poveștii i se mai adaugă ingrediente pe placul romanticilor. Avem mister, o poveste de dragoste și elemente paranormale. Rachel trăiește – așa cum se precizează și în titlu – vieți paralele. Se pare că șocul accidentului din seara petrecerii de adio a declanșat deschiderea a două linii temporale pentru Rachel. Cu alte cuvinte, destinul i-a oferit posibilitatea de a trăi două vieți simultan… în două circumstanțe pe care le-ar fi putut alege. În aceste circumstanțe ale vieții sale, totul este diferit… veți descoperi acest lucru citind cartea, dar vă asigur că acțiunea este plină de imprevizibil, răsturnări de situație și reglări ale destinului.

  Cartea are un fir epic complex, dar ușor de urmărit datorită dozei mari de suspans, pasajele de descriere alternează cu dialogul concis și sugestiv. Personajele capătă un profil bine definit abia pe parcursul poveștii, nu ni se dezvăluie întru totul de la început. Conflicte generate de emoții scăpate de sub control, confuzie, răbufniri și resemnare… prin toate aceste stări trec personajele lui Dani Atkins. Extrase din decorul unui simplu romance, personajele duc lupte psihologice de depășire a propriilor umbre, de împăcare cu deciziile care le-au marcat existența.

  Totul e magic în povestea lui Dani Atkins: scriitura lejeră cu care reușește să captiveze cititorul, în ciuda caracterului paralel al firului epic, traseul personajelor care ies de pe o linie a destinului și intră pe o alta, de parcă ar fi membrii unui show de iluzionism.

  Trebuie neapărat să subliniez calitatea impecabilă a traducerii, realizată de Dorina Tătăran și coperta cu o grafică deosebită și sugestivă.

  Recomand cartea iubitorilor de romance, un romance de bună calitate, cu un stil unic, cu toate ingredientele unei cărți imposibil de lăsat din mână, dar și celor care prefer suspansul și poveștile cu răsturnări de situație.

  De altfel, pe coperta cărții există o scurtă descriere făcută de Daily Mail:

Un roman sfâșietor, scris cu un talent ieșit din comun.”

Iată un citat care mie mi-a trezit interesul:

Prima mea viață s-a încheiat într-o seară ploioasă de decembrie, la 10:37, pe o stradă pustie de lângă biserica veche.

  A doua a început două ore mai târziu, când m-am trezit sub luminile orbitoare de spital, cu o rană mare la cap și cu un trecut de care nu-mi amintesc absolut nimic. Eram înconjurată de prieteni și familie, iar asta ar fi trebuit să mă facă să mă simt mai bine. Dar n-a fost așa, pentru că unul dintre ei era mort de o bună bucată de vreme.”

  Cine este Dani Atkins, autoarea acestei miunate cărți? Dani Atkins s-a născut la Londra, în 1958. S-a mutat în zona rurală din Hertfordshire în 1985, unde locuiește și în prezent, alături de familia sa. Deși a scris mult din pasiune, Vieţi paralele este primul ei roman publicat. Foarte bine primit de lumea literară, a câștigat premiul Romantic Novel of the Year. A fost tradus în șaptesprezece limbi și, de la prima publicare în Marea Britanie, a fost vândut în peste jumătate de milion de exemplare. De atunci a mai scris The Story of Us, A Million Dreams, Perfect Strangers şi Our Song.

    La editura Publisol au mai apărut și Asta-i povestea noastră și Dragoste de mamă.

Carte disponibilă pe site-ul Publisol

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

8 COMMENTS

    • Într-adevăr, Marius, a fost o idee foarte bună. Îmi place stilul autoarei, cu suspans, romance și nuanțele psihologice. Mulțumesc pentru aprecieri!

  1. Trebuie sa citesc si eu cartile autoarei.Iar recenzia e super marca Ro Rodica. Felicitari!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.