Viu sau mort-de Peter James-Editura Nemira

Viu sau mort-de Peter James-Editura Nemira

by -
4

Viu sau mort de Peter James-recenzie

Titlul original: Dead Simple
Traducere : Cristina Iordache
Editura : Nemira
Colecția Suspans
Anul apariţiei: 2006
Nr. de pagini: 448
Gen: Mystery & Thriller, Suspence
Cotatie Goodreads : 4

Seria Roy Grace : 1. Viu sau mort – Dead Simple (2005) ; 2. Să mori frumos! – Looking Good Dead (2006) ; 3.Aproape mort – No Dead Enough (2007) ; 4. Pe urmele mortului – Dead Man’s Footsteps (2008) ; 5. Ai sa mori mâine – Dead Tomorrow (2009) ; 6. Pantofarul şi moartea – Dead Like You (2010) ; 7. Dead Man’s Grip (2011) ; 8. No Dead Yet (2012) ; 9. Dead Man’s Time (2013); 10. Want You Dead (2014) ; 11. You Are Dead (2015)

PATRU CADAVRE. UN SUSPECT. NICI O URMĂ. Michael vrea să-și “îngroape” viața de holtei, căci peste trei zile se căsătorește. Prietenii i-au pregătit o farsă: îl duc într-o pădure, îl închid într-un coșciug și îl îngroapă, cu un walkie talkie și o sticlă cu scotch înăuntru, urmând să-l scoată după trei ore. Ca să le mai treacă timpul, se hotărăsc să meargă într-un pub, însă are loc un accident și mor. Afară plouă, iar în coșciug apa începe să urce. Un singur om știe unde se află Michael, iar acesta păstrează tăcerea.

Peter James authorPeter James (n. în 22 august 1948, Brighton, Anglia) este unul dintre cei mai citiți scriitori de romane polițiste din lume. După ce a studiat cinematografia la Ravensbourne Film School London, a debutat ca scenarist la televiziunea din Toronto. A fost producătorul executiv al filmului nominalizat la premiile BAFTA, Neguțătorul din Veneția (2004). Însă prima lui dragoste este să scrie romane polițiste. După ce a scris trei romane de spionaj, a avut o experiență inedită la o ședința de spiritism, în urmă căreia i-a venit ideea unei povestiri. “Possession”, roman polițist bazat pe fenomene paranormale, a devenit bestseller internațional în 1987. Ca romancier, s-a impus pe scena literară cu treisprezece volume, care au fost traduse în treizeci și șase de limbi și reflectă pasiunea autorului pentru fenomenele paranormale.

Viu sau mort“este primul volum din seria Roy Grace, fiind unul dintre cele mai vândute unsprezece romane din Marea Britanie în prima jumătate a anului 2006, pentru care i s-au decernat: Premiul Krimi-Blitz, 2005; Le Prix Polar International, 2006; Le Prix Coeur Noir, 2007.
Am început să citesc această carte ademenită fiind de descriere, dar nici prin gând nu-mi trecea că va fi una dintre cele mai inedite experiențe în materie de lectură. Timp de opt ore am fost prinsă în poveste, am trăit totul la intensitate maximă, am fost alături de detectiv în încercările sale de a-l găsi în viață pe Michael, i-am admirat inteligența și modul inedit de a rezolva cazul. De altfel, autorul aduce în prim-plan o intrigă interesantă, romanul având o acțiune spectaculoasă, ritm alert și un număr impresionant de răsturnări de situație.
Povestea este spusă din perspectiva mai multor personaje, însă cea mai impresionantă este partea narată de Michael. Este greu de descris în cuvinte toate emoțiile și sentimentele sale pe parcursul prizonieratului, șocul trăit, modul cum se chinuie să iasă din sicriu folosindu-se de un ciob de sticlă.

Personajul Roy Grace are la bază o persoană reală, un ofițer de poliție care a avut amabilitatea să-i permită autorului să petreacă o săptămâna cu poliția din Sussex, ca să urmărească procedurile lor. Însă, pe cititori s-ar putea să îi surprindă modul cum detectivul apelează la factorul paranormal. Nu se teme că ar putea pica în penibil admițând folosirea practicilor oculte. De altfel, autorul a mărturisit la un moment dat : “mulți detectivi cred că paranormalul poate juca un rol în rezolvarea crimelor, dar, în general, publicul nu e plăcut impresionat când poliția apelează la clarvăzători. “
Dead SimpleAcțiunea romanului “Viu sau mort” începe în forță Anteprenorul Michael Harrison avea să se căsătorească peste trei zile cu Ashley, femeia pe care o adoră, sufletul său pereche. Despre el se poate spune că este un băiat din popor care s-a descurcat bine în viață. Crescuse fiind conștient cât de greu este să câștigi bani și cât de ușor este să-i pierzi. Acum, la 28 de ani, era o persoană inteligentă, cu mult bun simț și un lider înnăscut al grupului sau de prieteni. Dacă avea vreun defect, era încrederea prea mare în ceilalți, iar uneori părea cam prea pus pe șotii. În trecut, a făcut câte o glumă fiecăruia dintre prietenii lui (Luke, Josh, Pete, Mark și Robbo). Pe Luke l-a legat cu cătușe într-un tren care mergea spre Edinburgh chiar în noaptea dinaintea nunții. Cât despre Pete, în duminica dinaintea nunții sale, s-a trezit îmbrăcat în lenjerie de dantelă, încătușat pe un pod, de unde a fost salvat de echipă de pompieri.
Dar roata s-a întors și este rândul prietenilor să îi joace lui Michael o farsă în stil mare la petrecerea ultimei lui nopți de burlac. După ce s-au îmbătat cu toții destul de bine, l-au dus pe tânăr într-o pădure, l-au azvârlit într-un sicriu, i-au trântit în brațe o sticlă de whisky, o lanternă și un walkie-talkie. Au închis sicriul în șuruburi, dar nu înainte de a atașa un tub de respirație și l-au îngropat în ideea că peste 2-3 ore vor veni să-l dezgroape. Dar autorii aceste glume macabre mor într-un accident de mașină și nimeni nu știe locul unde este îngropat viitorul mire.
La fața locului unde a avut loc accidentul sosește poliția, dar și mașina de tractare condusă de un tip ce a venit însoțit de fiul său, Davey, un tânăr de 26 ani cu retard mintal. Din nefericire, tocmai acest băiat este cel care găsește într-un tufiș aparatul de walkie-talkie, aude strigătul de ajutor al lui Michael, dar nu conștientizează pericolul în care se află acesta. Ia aparatul și îl ascunde de tatăl lui și abia peste multe ore se decise să-l redeschidă.

Dead-Simple (2)Detectivul Roy Grace (38 ani) de la poliția din Sussex, împreună cu echipa sa încearcă să descifreze misterul dispariției lui Michael. În scurt timp se află faptul că Robbo, unul dintre prietenii morți în accident era fiul celui care deține în oraș firma de pompe funebre (de altfel și duba utilizată de ei aparținea firmei), iar acesta constată că-i lipsește un sicriu. Prin deducție, detectivul își dă seama cam despre ce este vorba, dar unde ar putea fi îngropat Michael? Singura soluție a acestuia este să se folosească de niște metode ceva mai neortodoxe, să apeleze la un clarvăzător. Numai că acesta le spune că Michael se află undeva în pădurea Ashdown.
Însă timpul trece, 26 ore, 45 ore, iar Michael este din ce în ce mai panicat. Telefonul mobil nu-i funcţionează, îi este sete și tot ce are la îndemână este cataramă de la pantaloni și un ciob de sticlă de care se folosește ca să răzuiască capacul sicriului. Se tot întreabă ce s-a întâmplat cu prietenii lui de nu se mai întorc. Oare ce gândește logodnica lui?
“Michael se trezi brusc dintr-un vis confuz, încearcă să se ridice, dar instantaneu se lovi cu capul de capacul de deasupra. Țipând de durere, încearcă să-și miște brațele, dar umerii atinseră satinul nemișcat. Într-un acces de claustrofobie, începu să se zbată.
-Scoteti-mă de aici! țipă el, răsucindu-se, zbătându-se, trăgând aer în piept, transpirand și tremurând în același timp . Vă rog, scoteţi-mă de aici! “
Între timp, poliția se folosește de lista convorbirilor lui Michael și se descoperă ultimul semnal de pe mobilul său. Știindu-se faptul că firmele de telefonie mobilă folosesc o rețea de relee care acționează ca niște faruri, ar fi ușor să se identifice orice mișcare a unei persoane. Dar aria rămâne în continuare destul de vastă, iar telefonul nu a mai emis niciun semnal cu 20 de minute înainte de accidentul de mașină care i-a omorât prietenii.
Însă Michael are necazuri din ce în ce mai mari. Există cineva care știe de farsă și locul unde se află Michael, dar acesta păstrează tăcerea. Ba mai mult, vrea să se asigure că acesta va muri. Așa că se duce la locul unde este îngropat și smulge tubul de respirat și acoperă gaura.
Dar există și riscul ca Michael să se și înece. Atunci când prietenii lui au săpat groapa, au lovit canalul de apă. După două zile, partea de dedesupt a început să băltească. Iar când afară începe să plouă, apa se înalță cu 25 cm la fiecare 3 ore.

dead-simple“Muschii gâtului îl dureau atât de tare, încât nu știa cât de mult mai putea suporta chinul; la fiecare câteva minute trebuia să se relaxeze, să se lase pe spate, ținându-și respirația din cauza apei care îi acoperă fața, apoi să se ridice la loc. Plângând de frustrare și de frică, se năpusti asupra capacului, lovindu-l cu putere.”
În timp ce poliția își continuă cercetările, un elicopter survolează zona, iar cel care îi vrea moartea lui Michael își dă seama că a făcut o eroare și există posibilitatea ca tânărul să aibă asupra lui ceva care să-l incrimineze. Așa că este nevoit să revină în pădure, să îl dezgroape și să ia obiectul. Dar stupoare ! Atunci când desface sicriul, nu era nimeni înăuntru. Michael dispăruse! Cum putuse să iasă? Să pună sicriul la loc? Să pună pământul deasupra? Dar dacă nu fusese niciodată aici? Dar există dovezi că fusese închis acolo. A văzut obiectele lăsate și îi auzise strigăte-le atunci când smulsese tubul de repirat!
Mă opresc aici din povestit pentru că vreau să citiți cartea și să aflați singuri ce s-a întâmplat cu Michael și cine îl voia mort. Dacă vă puneți întrebări despre final, nu vă spun decât un lucru: în confruntarea dintre Bine și Rău, Binele va triumfa.
“Viu sau mort” este o poveste captivantă care dă fiori pe șira spinării. În mod sigur va fi pe placul tuturor fanilor care îndrăgesc genul polițist.

 10 puncte/10

Autor: Alina
***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

4 COMMENTS

  1. Felicitari Alina pentru o recenzie grozava!!! Suspansul e la cote maxime in ceea ce ai scris, prezentarea ta respira mister prin toti porii, a absolut super! Imi inchipui cum e cartea, sunt foarte curioasa care e deznodamantul acestei povesti!

    • Alina parca ai pus totul la foc automat. Mi-a placut adrenalina si cum ai prezentat. Un scenariu foarte bine pus la punct de autor. Sunt extrem de curioasa despre final. Sigur este pe masura asteptarilor.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.