Regatul luminilor - Leigh Bardugo

Regatul luminilor de Leigh Bardugo

Volumul 3 al seriei Grisha

Titlul original: RUIN AND RISING
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2015
Traducerea: Laurentiu Dulman
Numar de pagini: 402

RECENZIE CITITOR
rezumat carte

Eleganţa şi fluiditatea stilului, împreună cu acea lume imaginară desăvârşită fac din trilogia Grisha o piesă de rezistenţă a genului fantasy.” RT BOOK REVIEWS

Pe coperta finală a cărţii avem o descriere mai mult decât interesantă…
Capitala a căzut.
Întunecatul conduce Ravka din tronul sau de Umbre.
Acum, soarta ţării depinde de fragila Invocatoare a Soarelui, de o iscoadă căzută în dizgraţie şi de rămăşiţele unei armate magice, cândva măreţe.
Pornită în căutarea ultimului amplificator al lui Morozova, Alina încheie noi alianţe şi lasă deoparte vechile rivalităţi.
Pe măsură ce află secretele Întunecatului, descoperă un trecut ce va schimba pentru totdeauna felul în care vede legătura lor, precum şi puterea cu care e înzestrată.
Numai Pasărea de foc mai poate împiedica distrugerea Ravkai, însă prinderea ei ar putea să o coste pe Alina viitorul pentru care luptă.”

Din această descriere înţelegem că Întunecatul nu a fost oprit..
GRISHA — Soldaţi în Armata a Doua, Maeştrii ai Micii Ştiinţe
1 ) Corporalki – ordinul viilor şi morţilor
— Sfâşie-inimi
— Vindecători
2 ) Etherealki – ordinul invocatorilor
— Furtunoşi
— Inferni
— Iscă-valuri
3 ) Materialki – ordinul fabrikatorilor
— Durasti
— Alkemi

Acest ultim volum debutează cu viaţa în subteran a unei Invocatoare a Soarelui care nu-şi mai poate folosi puterea şi care este ţinută închisă într-o celulă, despărţită de Mal…se simte prizonieră a Aparatului şi nu are voinţa de a mai face ceva.
Dar toată puterea de a invoca lumina şi dorinţa de a-l confrunta o dată pentru totdeauna pe Întunecatul îi revin când, ajutată de prietenii ei Grisha, reuşeşte să invoce soarele şi să-şi folosească puterea. Alina, Mal şi câţiva Grisha hotărăsc să plece din subterane în căutarea prinţului Nikolai şi apoi a Păsării de Foc, conştienţi fiind de pericolul care-i aşteaptă…
Şi începe acţiunea!

Dar între timp, să vă spun că Alina îşi descoperă două noi abilităţi care nu ştiu cât de înfricoşătoare sau îmbucurătoare sunt.
De ce? Ei bine, datorită legăturii pe care o are cu Întunecatul, şi ea reuşeşte să i se arate lui (faimoasele vedenii) şi poate provoca apariţia fuioarelor de umbră doar strângându-şi mâinile în pumn… şi asta în subteran, unde puterea ei este diminuată !
După o călătorie presărată cu peripeţii prin caverne, reuşesc să iasă ……într-un cimitir!
Ne-a luat foarte mult să ieşim din cimitir. Şirurile de cavouri se întindeau la nesfârşit, ca o mărturie neiertătoare a îndelungatelor războaie purtate de Ravka .”
Dar partea cu adevărat bună, după părerea mea, este că îl găsesc pe prinţul Nikolai Lantsov, unul dintre scopuri fiind deja atins. Ajunşi în ascunzătoarea lui Nikolai, îşi găsesc locuri, şi Alina o vizitează pe Baghra, cu care de data această reuşeşte să stea de vorba.

Regele îşi semnează abdicarea de la tron– presat de Nikolai, că-l va judeca pentru viol asupra servitoarei Genya, aceasta din urmă fiind şi ea acuzată de trădare pentru ca l-a otrăvit pe rege.
În timp ce au loc toate acestea, Alina şi Mal sunt conştienţi că destinul Alinei este să fie regina Ravkai alături de Nikolai … Sincer, situaţia celor doi este destul de tristă în condiţiile actuale şi-mi pare rău pentru ei.
Tot în acest timp se hotărăşte echipa ce va porni în căutarea Păsării de Foc– pentru cel de-al treilea amplificator, care-i va permite Alinei să distrugă Falia şi pe Întunecatul. Ceea ce se observă totuşi cu ochiul liber este, după părerea mea, nehotărârea Alinei pe plan sentimental: fluctuează între Mal – cel mai aproape de sufletul ei; Nikolai – care o face să se simtă un simplu om, ceea ce îşi dorea; şi Întunecatul – cu care simte că are o legătură.
Cred că a sosit vremea să va mai dau nişte indicii de prin carte…. Baghra – cea care o antrenează pe Alina- este mama Întunecatului. Şi ea are puterea de a invoca întunericul. Asta e unul din aspecte!
Dar Baghra este şi fiica cea mare a lui Ilya Morozova … deci, Întunecatul este ultimul descendent al lui Morozova…
Totul pare mult mai interesant acum, nu?
Şi urmează un atac surpriză din partea Întunecatului, în care Alina şi ceilalţi Grisha înregistrează pierderi masive …şi dureroase din punct de vedere emoţional…
Nikolai este transformat într-un nimicnic — cea mai oribilă creatură posibilă, după opinia mea. Şi vedem acum şi până unde merge puterea Baghrei — se sacrifică pe ea, aruncându-se în gol de pe versantul muntelui, dar nu fără a le da o ultima mâna de ajutor Alinei şi prietenilor ei — luându-i pe toţi nimicnicii de acolo cu ea în mormânt.
Până şi Întunecatul este îngrozit şi îndurerat de gestul mamei sale!
Gândind logic, cu Nikolai transformat şi Baghra moartă, mă întreb: ce mai poate să se întâmple în această carte? E clar că unica soluţie a eroinei noastre este războiul, deci găsirea Păsării de Foc pentru cel de-al treilea amplificator devine deodată imperios necesară.

Văzându-şi prietenii care o ajutau în această lupta, se gândea…
”Nu erau oameni blânzi, simpli sau comozi. Erau la fel ca mine, aveau răni şi suferinţe ascunse, toţi fiind marcaţi de câte o pierdere. Nu prea ne potriveam. Aveam muchii atât de ascuţite, încât ne tăiam între noi uneori, dar, când m-am ghemuit pe-o parte, cu spatele mângâiat de căldură focului, am simţit un val de recunoştinţă şi mi s-a pus un nod în gât. Odată cu el a venit şi frica. A-i păstra aproape era un lux pentru care trebuia să plătesc. Acum aveam mai mult de pierdut.
Sumbre gânduri, şi totuşi, ascund atât de mult adevăr…
Mă gândesc că soluţia e simplă, dar- dacă foloseşte şi cel de-al treilea amplificator – ce se va întâmpla cu Alina? Va deveni un fel de Întunecatul în varianta feminină???
Găsesc Pasărea! Dar staţi calmi, oameni buni ! Spre finalul luptei cu aceasta, realizează că de fapt nu Pasărea era al treilea amplificator, ci iscoada noastră cea destoinică : Mal!
Şocant, nu?!!
Alina ar trebui să-l ucidă pe Mal pentru a-i lua puterea…. O face până la urmă? Îşi sacrifică prietenul ???
Se confruntă cu Întunecatul ?
Cu Nikolai ce se întâmplă?
Toate aceste lucruri le aflăm doar citind acest ultim volum din seria Grisha, căreia îi acord 10!!! Ba chiar mai mult, dacă s-ar putea!

elefant.roRecenzie cititor: autor Geo

9 COMMENTS

  1. Bravo Geo!! Minunata recenzie, foarte convingatoare! Imi place tot ce ai povestit, dupa cum sunt sigura ca o sa-mi placa si aceasta trilogie!

  2. Tyna, ella, Mara sa știți ca seria asta chiar este de 10! Aduce ceva diferit fata de ceea ce am citit pana acum in genul fantasy…

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.