Inimi înstrăinate – Alina Cosma – Editura Petale Scrise – recenzie
Inimi înstrăinate – Alina Cosma – Editura Petale Scrise – recenzie
Editura: Petale Scrise
Anul aparitiei: 2023
Numărul de pagini: 154
Gen: psihologic, medical romance, 18+
Am spus de mai multe ori că Alina Cosma este una dintre autoarele mele preferate, însă ceea ce nu știți e că m-am simțit apropiată de ea, ca om, de la prima postare, fermecată fiind de finețea cu care se exprima, precum și de efectul pozitiv al cuvintelor sale. Iar în ceea ce privește calitatea ei de scriitoare, i-am apreciat curajul de a aboarda subiecte spinoase sau delicate, prezentând obiectiv diverse situații de viață, dar și perseverența, ea devenind mai bună cu fiecare poveste scrisă. Având în vedere că i-am citit toate cărțile, în ordinea apariției lor, am avut ocazia să observ cât de mult a evoluat scriitura ei, cât de bine a ajuns să îmbine genurile literare, momentele picante cu scenele dure, dar și realitatea cu ficțiunea. Iar cartea de față este cel mai bun exemplu pe care pot să-l dau.
Întotdeauna m-am lăudat că îi pot recunoaște lucrările sau scriitura, doar citind câteva rânduri. Știam că are un un stil simplu și delicat, fără descrieri ample, cu foarte mult dialog și propoziții scurte. Însă, de această dată, am descoperit că și-a schimbat aproape complet maniera de scriere – structura frazei, accentul pus pe sentimentele și trăirile personajelor, dar și creionarea acestora cu mult rafinament artistic, încât ai impresia că sunt cât se poate de reale. De altfel, povestea în sine este un vârtej de emoții și gânduri, care au avut ecou în sufletul meu.
Cu toate că a trecut aproape o săptămână de când am terminat de citit ,,Inimi înstrăinate”, încă mă trezesc gândindu-mă la tot ceea ce s-a întâmplat în carte, dar, mai ales, la subiectul spinos abordat de către autoare. Probabil că unii cititori vor spune că povestea protagonistei este absurdă, ireală, că este mai mult ficțiune decât realitate, dar pentru mine a reprezentat o stare de fapt. Ba chiar mi-a dat o senzație de déjà vu. Viața mi-a oferit suficient de multe exemple, care mi-au sfărâmat sufletul în mii de bucăți. Așadar, pot afirma cu certitudine că situația Adelei e ruptă din realitatea zilelor noastre. Și, sinceră să fiu, tocmai abordarea realistă, precum și analiza stărilor sufletești ale personajelor (problemele de familie și singurătatea au fost explorate în profunzime), m-au făcut să-mi pese de soarta personajelor, să mă implic emoțional. Am suferit alături de protagonistă, am zâmbit alături de ea și m-am bucurat de fiecare pas al ei spre viitor.
Adela Dărăban, medic de familie în Petroșani, este genul de femeie care pune nevoile altora mai presus de ale sale. Este o soție devotată, o mamă iubitoare, un medic extraordinar, care se gândește la nevoile pacienților ei, dar și o ființă nefericită, care simte de ceva vreme gustul dulce-amărui al singurătății. În urmă cu un an, soțul ei, Mihai, reputat medic cardiolog, a fost implicat într-o campanie electorală din Valea Jiului, candidând la funcţia de primar într-o localitate de acolo și a pierdut la limită de voturi. Nu a putut să suporte situaţia și, din cauza orgoliului rănit, a dat cu piciorul la toate și a plecat să lucreze în Brașov și să se ocupe de pensiunea moştenită de la părinţii lui, luându-l cu el și pe fiul său, Matei. În loc să-l urmeze, Adela a ales să rămână în Petroșani pentru că pacienții aveau nevoie de ea, motiv pentru care bărbatul a hotărât să o pedepsească şi mai mult, implicându-se într-o relaţie cu Ioana, cea pe care părinții lui au ales-o pentru el încă din copilărie.
,,E destul de sigur că nu l-aș părăsi vreodată. Am trăit multe împreună. El speră că îmi voi băga minţile în cap şi îl voi urma. Doar că asta înseamnă să mă duc acolo, să muncesc la pensiunea părinţilor lui, care aveau o părere cam proastă despre mine. Credeau că nu mă ridic la nivelul fiului lor unic. Şi aş lucra alături de amanta lui.”
Adela se dedică pacienților ei și luptă atât cu singurătatea, cât și cu sentimentul de vinovăție, dar totul se schimbă atunci când ajunge să îl cunoască, la o conferință, pe Gabriel Martinaș, director de vânzări la o firmă care vinde aparate medicale. Bărbatul este atras de frumusețea, naturalețea și bunătatea ei, iar Adela se simte în preajma lui ca o copilă la primii fiori ai dragostei. În ciuda faptului că locuiesc în orașe diferite, cei doi continuă să comunice prin intermediul telefonului.
,,Până acum mă consideram vinovată și slabă. Mereu am avut pe cineva alături care să mă sprijine, să mă ajute. Dar de un an mă descurc singură şi nu am observat acest lucru până când am văzut în ochii lui Gabriel aprecierea și respectul pe care le are față de mine. Doar acum am deschis ochii și mi-am văzut unele calități. Nu sunt slabă, aşa cum credeam.”
Pe zi ce trece, prietenia lor devine din ce în ce mai strânsă, însă Adela refuză să înceapă o relație cu Gabriel, nu doar pentru că este o femeie căsătorită care crede în noțiunea de fidelitate, dar și pentru că el are o iubită. Cum va evolua relația lor? Ce decizie va lua Adela? Ce rol va juca Gabriel în viața ei?
,,Îmi îngrop faţa în părul ei înmiresmat. Mi-e teamă şi mie să nu o pierd. Depinde de ea ce va alege, pe care ne va alege. Soţul ei, cu toate amenințările, pe care le-am citit în mesajele de pe telefonul ei, se pare că încă o iubeşte, ţine la ea şi nu vrea să o piardă. Va trebui să lupt pentru ea şi nu ştiu dacă am şanse egale, pentru că ei au un trecut împreună şi un copil care îi adoră pe ambii.”
,,Inimi înstrăinate” este o poveste emoționantă despre regăsire, familie, dăruire, iertare, acceptare și, mai presus de toate, despre puterea vindecătoare a iubirii. Este un roman psihologic bine închegat, cu personaje credibile, cu care ne putem identifica foarte ușor.
Imi place subiectul. Felicitari pentru recenzie Alina!
Felicitari Alina Cosma!
Mulțumesc, Alina! Mulțumesc, LPT!
Cartea prezintă situații reale, întâmplări și personaje pseudo-realiste, aș zice. Și chiar dacă inițial am scris un alt final, a trebuit să îl modific, atașându-mă foarte mult de personaje, regăsindu-mă în sufletul Adelei.
O temă interesantă. Am adauat cartea pe lista mea!