Vodcă roșie de Bogdan Piticariu – Editura Lebăda Neagră – recenzie

Vodcă roșie de Bogdan Piticariu – Editura Lebăda Neagră – recenzie

by -
0
Vodcă roșie de Bogdan Piticariu - Editura Lebăda Neagră

Vodcă roșie, de Bogdan Piticariu – Editura Lebăda Neagră – recenzie

Vodcă roșie

Autor: Bogdan Piticariu

Editura Lebăda Neagră – 2023

Număr pagini:124

  “Bogdan Piticariu, născut în Bucovina (de unde se inspiră o bună parte a temelor frecvent întâlnite în cărțile sale), în martie 1979, locuiește în Banat, fiind absolvent al Facultății de Jurnalism, secția Engleză, a Universității de Vest din Timișoara. Cei peste zece ani intenși și hiperactivi în care a activat în presa locală – a fost pe rând redactor pe social, cazuistică, poliție, justiție, apoi redactor-șef – l-au ajutat să cunoască aproape toate fațetele societății românești aflate oarecum în recuperare după perioada de tranziție post-comunistă. Publicația locală la care activa a primit Premiul Societății „Timișoara” „pentru contribuția avută prin intermediul cuvântului scris la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democrației și ale statului de drept în România”. După stadiul din presă, autorul s-a „refugiat” într-o altă pasiune – traducerile, domeniu în care lucrează și acum și care îi oferă certitudinea că nicio zi nu este la fel. A tradus de la beletristică, scenarii de filme comerciale, seriale și animații până la manuale tehnice pentru aviație și mandate europene de arestare. Își găsește în beletristică remediul pentru „microbul scrisului”, considerând că seria de povestiri scurte reprezintă o trecere firească spre roman. O povestire din primul său volum de povestiri, „Expresul negru” (Letras, 2000), bine primită în mediul online, a fost publicată, în traducere proprie, în urma unui concurs de gen, în „Trembling With Fear”, una dintre cele mai importante antologii anuale de povestiri horror din SUA. Interesat de gotic și de muzică rock, consideră că a făcut pasul de la stilul de lucru „înregimentat” la statutul de freelancer și, prețuind libertatea și flexibilitatea – care vin la pachet cu acest stil de viață și de lucru –, nu regretă alegerea făcută, din niciun punct de vedere.”

“Mânăstirea blestemată, hoțul de cadavre, mireasă moartă, pricolicii nebotezați, cripta muzicală, păluga. Sunt doar câteva dintre sperieturile copilăriei, care ne-au făcut să uităm de adevăratele spaime ale perioadei comuniste. Iată-le readuse la viață, cu suspans și umor, în volumul de scurte povestiri horror Vodcă roșie. O dușcă de necurat. Cu o tresărire sau un zâmbet, redescoperiți mituri urbane pe care le credeați de mult uitate.

Volumul Vodcă roșie. O dușcă de necurat este a două parte a unei antologii de povestiri gândită să poarte cititorul într-un tur complet în „tunelul spaimei”, prin Balcani, după Expresul negru, cu povestiri publicate inclusiv într-una dintre marile antologii de horror din SUA.”

Vodcă Roșie” este un volum de scurte povestiri horror , sau cum spune autorul “o  dușcă de necurat”

 Mărturisesc că m-a intrigat titlul și eram dre-a dreptul curioasă să văd despre ce e vorba.

  Autorul ne reamintește, prin poveștile lui, lucruri sau evenimente din vremuri de demult. Povestiri din viața minerilor, din viața satului și a oamenilor acelor vremuri, toate asezonate cu tente de misticism, fantezie și paranormal. Trăind în acele timpuri vă pot confirma că, deși par niște fantezii horror, ideea de baza a poveștilor este reală.

  Locuiam într-o zonă minieră, în care țuica se făcea din ingrediente la care nici nu te puteai gândi, auzisem și de practica ilustrată în “Vodcă Roșie”, poveste care dă și titlul volumului. Am prins și vremurile când avorturile au fost interzise, și metodele empirice au dus la moartea multor femei. Urmărite fiind găseau diferite moașe, care în condiții improprii, le scăpau de “necaz”. Dacă aveau noroc scăpau fără urmări, dacă nu, în cel mai bun caz, nu mai făceau copii, în cel mai rău caz mureau din cauza infecției sau a hemoragiei, exact ca în povestea “Nepotul”. Pentru babe și moașe aparent pricepute , sau pentru unii doctori, era un mod de-a câstiga bani. De aceea povestea din “Nepotul” pare un fel de pedeapsă divină.

  Grandoarea cavoului din “Vizorul” o întâlnim și-n zilele noastre, pentru că “nu-i așa?” trebuie să arătăm că suntem deasupra altora ca bogăție, chiar dacă fără bun simț sau bun gust.

  “Privata” pare o poveste amuzantă inițial, dar ajunge să  ne vorbească despre blesteme, minciuni, credințe populare, misticism, unele chiar horror.

Mireasa moartă” ne aduce metode mai puțin obișnuite de-a prinde profanatorii de morminte.

  Dar cea mai horror, sau poate oribilă, este aceea în care, din dorința de a-și câstiga traiul cu produsele din grădină, “aprozaristul” folosește ca îngrășământ natural-resturi de cadavre umane (devenise chiar o afacere profitabilă de ambele părți). După ce e descoperit toată marfa lui devine “Mucegai”.

 Modul de scriere al autorului, ca o poveste spusă la o șuetă între prieteni, dă o tentă și mai dramatică poveștilor.

  Pentru cei mai în vârstă dintre noi povestirile sunt o reamintire a unor vremuri și întâmplări trecute, trăite sau auzite.

  Pentru cei mai tineri ele înseamnă o incursiune în istorii vechi, uneori inimaginabile, dar totdeauna horror.

Felicitări Bogdan Piticariu și mult succes!

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.