Vrăjitorul vântului, de Susan Dennard-Editura Nemira-recenzie

Editura: Nemira

An apariţie: 2017

Traducere din limba engleză: Andreea Florescu

Număr de pagini: 481

 

Citat preferat: „Un om nu este mintea lui. Un om nu este trupul lui. Ele sunt doar simple unelte, cu ajutorul cărora un om poate lupta în continuare.”

   Cum ar fi să trăim cu toţii într-o lume în care nimic nu e imposibil, iar ceea ce pare greu la început se despleteşte încetul cu încetul şi ne dă un prezent şi un viitor? Acest tărâm nu ar fi unul oarecare: ar exista vrăjitoare, regate, intrigi, asasinate, căsătorii nedorite, despărţiri care mai de care mai dramatice. Creaturi ale nopţii şi zilei ar cutreiera străzile oraşelor şi legături  noi s-ar ivi la orizont. Mi-ar plăcea să trăiesc într-o astfel de lume şi am reuşit acest lucru, pentru…câteva zile datorită lui Susan Dennard care aminteşte că orice loc în care ne-am afla îşi are şi plusurile şi minusurile: putem spune că am fi dorit să trăim în secolul al XVIII-lea pentru a ne da seama, ulterior, că nu existau medicamente atât de numeroase şi că războaiele încă nu se terminaseră, popoarele nu erau ceea ce sunt astăzi. Am vrea să fim vrăjitori, dar mai bine să analizăm costurile…

   Susan Dennard s-a născut pe 25 februarie 1984 în Georgia, SUA. A studiat statistica, apoi a urmat cursuri aprofundate de biologie marină la Great Lakes Institute for Environmental Research din Windsor, Ontario. Din anul 2009, când a început documentarea pentru a realiza o teză de doctorat şi a călătorit cu soţul ei în Europa, a început să scrie beletristică. A debutat în anul 2012 cu romanul „Something Strange and Deadly”, primul volum dintr-o trilogie. „Vrăjitoarea Adevărului”, prima parte din seria „Tărâmul Vrăjitorilor”, a apărut în ianuarie 2016 şi a devenit imediat bestseller New York Times. A urmat „Vrăjitorul Vântului” în ianuarie 2017, autoarea plănuind apariţia unui al treilea volum în 2018.

  Vrăjitorul adevărului” mi-a adus zâmbetul pe buze, amintindu-mi că nu finalizasem o poveste cam încurcată. Personajul principal de astă dată pare a fi Merik cel care aparent ”murise” –  „dacă mori, există şi unele avantaje! Merik Nihar, prinţul Nubrevnei şi fost amiral al marinei nubrevnane, şi-ar fi dorit să se fi dat mort mai devreme. De când era un cadavru, reuşise să le dea de capăt mult mai multor lucruri” –  şi care avea un contract în desfăşurare datorită Safiei, vrăjitoarea adevărului. El nu a dus-o pe aceasta la locul de destinaţie, ea rămânând captivă, lângă împărăteasa Marstokului, Vaness. Iseult nu se află lângă Safi şi singurul mod în care pot comunica pare a fi un semnal roşu care să le arate dacă una ori cealaltă mai trăieşte. Vieţile lor nu sunt lipsite de evenimente…

   Nava pe care se aflau Safia şi Vaness a fost răpusă, dar cele două femei reuşesc să scape şi în aceste împrejurări. Vor ajunge la ţărm ulterior, însă norocul nu pare să le surâdă deoarece nu au apă sau mâncare, sunt conştiente că atacatorii corabiei pot veni oricând să le revendice aşa că, fără pic de răgaz, vor încerca să treacă de pădurea care li se derula în faţa ochilor. Pornesc pline de speranţă, dar fiecare pas le devine din ce în ce mai greu, piciorul parcă nu vrea să le înainteze, Vaness se gândeşte la răzbunarea care îi va aştepta pe aceia care au îndrăznit să îi atace nava şi…oboseala îşi spune cuvântul, setea trage şi ea semnalul de alarmă. Safi va pleca să aducă apă, dar este prinsă în capcană de un Bard al Iadului. Numită eretică şi înjosită este luată  spre a fi predată…Pare că soarta se cam joacă cu liniile ce vor urma în scenariul său…

    Ines se află şi ea într-o pădure şi…se reîntâlneşte cu vrăjitorul sângelui. Îl îngrijeşte şi îşi dă seama că a fost găsită datorită banilor luaţi, însemnaţi cu sângele acestuia. Tânăra va face un pact cu vrăjitorul: ea îi va da acestuia banii înapoi(pe care el să îi restituie tatălui său), iar el trebuie să o găsească pe Safi. Întrebarea care se pune cu privire la această alianţă este cine pe cine va trăda primul. Nu uităm că vrăjitorul a fost trimis să o găsească şi să o aducă pe Ines unei alte persoane…Firele s-au cam încâlcit…

    Merik se află în ţara natală şi urmăreşte mişcările pe care la face sora sa. În anumite momente pare că vrea să iasă din secret şi să arate tuturor că trăieşte, iar în altele, din contra se ascunde în umbre. Resimte lispa echipajului său şi a lui Safi la care se gândeşte necontenit, dar ştie că zarurile au fost deja aruncate, nemaifiind necesară împotrivirea, ci acceptarea curentului, a valului. Merik încearcă să dejoace planurile surorii sale, face căutări, dar cu privire la ce anume? Va trebui să citiţi ca să aflaţi de ce este în stare un Vrăjitor, un rege pentru a-şi proteja oamenii şi iubirea. Cât de departe va putea să meargă?

    Lucrarea este scrisă la persoana a III-a singular, naratorul este omniscient şi omniprezent. Personajele sunt complex caracterizate direct şi indirect „Safi îşi petrecu braţele pe după împărăteasa sleită de puteri şi înfruntară amândouă valurile blânde. Nu se simţea deloc uşurată că supravieţuise atacului”, „savura cum i se încleştau maxilarele, în timp ce-şi croia drum pe Aleea Vulturului, prin ploaia care cădea fără prea mare tragere de inimă. Se folosea de frustrare ca să-şi prefacă masca într-un rânjet de nepătruns”. Cadrele sunt descrise minuţios, acţiunile personajelor şi ceea ce gândeşte fiecare se află într-o înlănţuire echilibrată. Cartea în sine te ţine cu sufletul la gură, te face să îţi foloseşti imaginaţia pentru a crea altceva.

   Sperăm să  găsim destinul personajelor noastre printre file şi să înţelegem de ce „Safiya…curând, vei simţi asta pe pielea ta…tot ce vei iubi îţi va fi luat de lângă tine…şi măcelărit…Dacă ai vrea, ai putea să schimbi ţi să modelezi lumea. Ai antrenamentul necesar…Din păcate, pare să-ţi lipsească iniţiativa .”.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!!!

10/10 steluţe

Cartea Vrăjitorul vântului, de Susan Dennard poate fi comandată de pe site-ul Editura Nemira

 Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti

 

 

11 COMMENTS

    • Ma bucur mult ca te-am convins sa o citesti. Pana acum cartea a fost o provocare pentru mine, cand credeam ceva se intampla neprevazutul :))

  1. M-a intrigat titlul,eram curioasa despre ce e vorba.
    Felicitari Crina pentru prezentare,dar ma voi multumi cu asta.

  2. Felicitari pentru minunata recenzie, Crinuta! Trebuie sa citesc si eu cartea. Primul volum m-a surprins placut!

  3. Felicitări pentru recenzie, Crina! 😉 Mă îndeamnă să-mi doresc să citesc romanul, dar mai întâi trebuie să pun mâna și pe primul din serie.

  4. Felicitari pentru recenzie,imi place !Nu este din pacate chiar genul meu…dar,nu se stie niciodata !

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.