Zori de zi de Stephenie Meyer

Titlul original: Breaking Down
Traducător: Laura Frunză şi Mihaela Frunză
Anul apariției: 2009
Editura: Rao
Nr. pagini: 756

Face parte din seria Amurg : 1. Amurg; 2.Lună plină; 3.Eclipsa; 4. Zori de zi

Aceasta nu este doar o carte cu şi despre vampiri. Este o poveste uimitoare de dragoste, o dragoste atât de mare, încat nu are limite! Nu există nici un sacrificiu personal care să nu merite a fi făcut în numele ei! În acelaşi timp, ne este dezvăluită existenţa unei fascinante lumi a creaturilor mitice, ce se întrepătrunde cu lumea neştiutoare si nebănuitoare a oamenilor.
În Zori de zi o găsim pe muritoarea Bella imediat după terminarea liceului, logodită şi profund îndrăgostită de un splendid exemplar al lumii “Celor Reci”, Edward, ce fusese coleg de clasă cu ea. Tatăl adoptiv a lui Edward, Carlisle (în realitate creatorul acestuia ca vampir) era medic la spitalul din Forks, un medic bun, ce avea darul compasiunii. Forks era o localitate ceţoasă, în care soarele apărea rareori, unde Bella venise să locuiască la tatăl său, Charlie – şeriful oraşului – atunci când mama ei se recăsătorise.

Bella dorea să devină asemenea lui Edward, să petreacă o eternitate alături de el, dar acesta pusese condiţia să se căsătorească înainte de a o transforma. Bella a pus şi ea o condiţie: consumarea căsătoriei lor cu ea fiind încă om. Edward a acceptat, deşi pentru el acest lucru era înfiorător de greu, deoarece abia suporta s-o atingă pe Bella (deşi o adora), fără să o muşte!! Mirosul ei era irezistibil pentru el. Însă Bella aflase că vampirii nou-născuţi – cum va deveni ea în curând – nu simt nimic mai mult în primii lor ani de viaţă decât o irezistibilă sete de sânge care le domină toate celelalte simţuri, abia dupa un timp cedând celei de-a doua trăsături a lor – atracţia sexuală – aşa încât Bella voia sa aibă primul contact fiind om, neştiind când şi cum va simţi mai târziu nevoia de apropiere fizică.
Membrii familiei lui Edward Cullen nu se hrăneau cu sânge uman, ca ceilalţi vampiri (mai existau doar cei din clanul Denali la fel ca ei), ci vânau animale – se autoeducaseră în acest sens – iar Bella se baza în întregime pe promisiunea lor că o vor împiedica să facă acest lucru atunci cand instinctele ei de vampir nou-născut o vor domina. I-au promis că o vor ajuta să devină “vegetariană” la fel ca ei (cei care nu consumau sânge uman îşi spuneau vegetarieni).

Vampirii nou născuţi aveau câteva caracteristici care durau câţiva ani din momentul transformării: erau mult mai puternici decât vampirii maturi, erau de nestăpânit, iar setea lor de sânge uman era copleşitoare.
Bella era îngrozită de perioada de trecere şi de suferinţele fizice pe care le va avea de îndurat când va fi muşcată, dar nu avea alternativă. Trebuia să se transforme, şi încă repede, deoarece ea îmbătrânea, iar Edward nu! Deja avea 19 ani, pe cand el rămăsese “îngheţat” la 17, iar existenţa fără Edward era de neconceput. O părăsise o dată, pentru a o salva de soarta lui, iar agonia psihică aproape a ucis-o!
Aşadar, participăm la nunta Bellei cu Edward, o nuntă superbă, organizată de familia Cullen. Alături de Bella au fost părinţii şi prietenii ei, iar familia lui Edward a invitat clanul Denali. Singura supărare a Bellei era absenţa lui Jacob, cel mai bun prieten al ei (care era vârcolac!!). Acesta era la fel de îndrăgostit de Bella ca şi Edward, şi dispăruse pentru a nu fi martor la “sacrilegiul” (cum gândea el despre această nuntă) pe cale să se comită.
Prin transformarea Bellei în vampir se încălca un tratat de armistiţiu care dura de mai bine de un secol între vampirii şi vârcolacii din acea regiune şi care era valabil doar atâta timp cât vampirii din Forks nu muşcau nici un om.
Jacob, incapabil să stea la distanţă de Bella, apare la sfârşitul nunţii pentru a-i ura noroc, dar află ca ea intenţioneză sa aibă o lună de miere în adevăratul sens – urmând să-şi consume căsătoria fiind în formă umană – şi este îngrozit de implicaţiile acestui fapt, nu fără motiv, după cum veţi vedea…
După nuntă, Edward si Bella pleacă în luna de miere pe insula Esme, o insulă pe care soacra ei, Esme, o primise cadou de la soţul său, Carlisle. Pe insulă, îşi consumă căsătoria, spre satisfacţia Bellei, care nu mai ţinea cont de nimic in ardoarea ei, şi spre disperarea lui Edward, care nu suporta s-o răneasca – fapt inevitabil. În urma actului, Bella e însemnată cu vânătăi masive pe tot corpul, dar imediat ce încep să se vindece puţin, ea îl convinge din nou să facă dragoste, iar de data aceasta, el nu o mai răneşte aşa rău. Trebuie menţionat că nu doar Bella fusese virgină în noaptea nunţii…
După doar câteva zile, ea începe să se simtă rău, nu putea mânca nimic şi avea greţuri în fiecare dimineaţă. Dacă nu ar fi ştiut ca aşa ceva era imposibil, ar fi crezut că e gravidă, dar aşa… Şi totuşi, nu avea abdomenul un pic cam rotunjit?!!

Era într-adevăr gravidă, iar creatura ce creştea rapid în ea o “sugea”, consumându-i organismul!
Edward se întoarce împreună cu Bella de urgenţa în Forks, pentru a fi lângă familie şi sub supravegherea competentă a lui Carlise, cu intenţia de a scoate monstruozitatea din ea, pentru că-i amenința viața. Nici prin gând nu le-a trecut că o să se izbească de refuzul categoric al acesteia, care voia acest copil cu orice preţ! Pentru aceasta, Bella se pune sub protecţia lui Rosalie, sora lui Edward, a cărei suferinţă era tocmai aceea că nu putea avea copii!
O paranteză: vampirii nu puteau naşte copii, de aceea încercaseră să-i “creeze” cu secole în urmă, şi datorită acestui fapt existase cea mai neagră perioadă din istoria lor: perioada copiilor nemuritori, adevaraţi monştri cu chip angelic, care nu puteau fi stăpâniţi şi care, prin comportamentul lor, ameninţaseră existenţa întregii lor rase. Unica lege a vampirilor era ca nimeni să nu dezvăluie în faţa oamenilor existenţa lor. Străvechiul clan Volturi, din Italia, supraveghea de secole acest lucru, distrugând orice vampir care nu respecta această lege. Copiii nemuritori au fost în cele din urmă distruşi, dar acest lucru lăsase cicatrici adânci în cultura lor.
Aşadar, Edward, Carlisle şi ceilalţi membri ai familiei asistau neputincioşi la agonia Bellei, care îşi ducea sarcina mai departe, sub protecţia crâncenă a lui Rosalie!
În acest timp, Jacob, distrus, dornic de răzbunare, înnebunit de incertitudine (mai exista Bella lui, sau acum era altceva?!), se decide să vină să o vadă. Familia Cullen îi spusese tatălui Bellei că aceasta era grav bolnavă datorita unui virus necunoscut pe care îl luase pe insulă, pregătindu-se să-l mintă că ea a murit, pentru a-l împiedica s-o mai vada vreodată, ca să poată ascunde transformarea ei.
În acest moment, cartea, scrisă până acum la persoana I, din perspectiva Bellei, se reia din perspectiva lui Jacob (Jake).

Trebuie făcută o precizare : Jake o iubea total pe Bella, dar fără “orbirea” caracteristică felului specific de a se îndrăgosti al vârcolacilor. Dacă aceştia îşi întâlneau sufletul pereche, îl recunoşteau imediat, adoraţia era instantanee şi completă. La Jake nu avusese loc acest fenomen.
Revederea Bellei îl zdruncină cumplit! În mai puţin de o lună, sarcina era imensă, iar corpul Bellei de nerecunoscut. Ura lui Jake pentru monstrul care o seca este instantanee. Cu toate acestea, îi rămâne alături Bellei, chiar dacă pentru asta trebuie să aleagă între ea şi haita lui. Sacrificiul lui e enorm din acest punct de vedere.
Ciudată şi inexplicabilă este însă dependenţa Bellei de el, simţind nevoia să-l aibă mereu în preajmă. Edward, care putea citi gândurile tuturor, mai puţin ale Bellei, era complet nedumerit de acest fapt, dar, disperat s-o salveze, îl roagă pe Jake s-o convingă pe Bella să renunţe la creatură, oferindu-se să se dea deoparte şi să o lase să fie a lui Jake, pentru a putea avea copii normali, dacă asta îşi dorea. Bella însă, nu poate fi convinsă, deşi creatura începuse să-i rupă coastele, crescând. A continuat să crească, spre ura lui Edward, ură care însă a luat sfârşit când, deodată, el a putut “citi” sentimentele şi gândurile acesteia. Creatura era fericită, se simţea ocrotită, o iubea pe Bella şi încerca, chinuindu-se, să stea cât putea de nemişcată, pentru a nu-i face rău mamei sale. Era prea mare, incompatibilă cu corpul Bellei, dar nevinovată de dezastrul produs.

Dragostea comună a lui Edward şi Jake pentru Bella îi face să ajungă la o înţelegere: Jake e de acord cu vampirizarea Bellei (dacă inima înceta să îi bată, totul era pierdut), iar Edward obţine promisiunea lui Jake de a-l distruge dacă Bella va înceta să existe, neconcepând să-şi petreacă eternitatea fără ea!
În scurt timp, inevitabilul se produce. Într-o dimineaţă, în timp ce Bella face o mişcare bruscă, se aude un pocnet oribil: creatuta îi rupsese coloana vertebrală! Din acest moment, totul se precipită: corpul Bellei este sfârtecat, iar ceea ce crescuse în ea timp de săptămâni îşi face loc cu dinţii afară. Conştientă încă, Bella cere să o vadă, iar Edward i-o pune în braţe, dar micuţa femelă o muşcă de sân, fiind îndepărtată imediat şi încredinţată lui Rosalie! Bella a văzut-o totuşi: era cea mai frumoasă fetiţă ce putea exista vreodată. Fiica ei, Renesmee, era perfectă! (Renee după mama ei şi Esme după mama lui Edward)
În acest moment, inima Bellei încetează să bată, Jacob încearcă s-o resusciteze, iar Edward îi injectează venin direct in inimă. Din păcate, Carlisle lipsea, fiind plecat la vânatoare. În cele din urmă, Jake, învins, renunţă, simţind ca Bella nu mai e. Pleacă disperat de acolo, lăsându-l pe Edward singur să încerce imposibilul.
Ajuns la parter, Jacob aruncă o privire plină de ură şi scârbă creaturii pe care Rosalie o ţinea în braţe. Aceasta l-a privit cu ochii ei căprui identici cu ai Bellei, şi în acea secundă, Jake a rămas siderat: şi-a recunoscut jumătatea, destinul, centrul universului lui!! (V-am spus mai devreme cum se îndrăgosteau vârcolacii!!)
De aici, acţiunea se reia din perspectiva Bellei. Suntem martorii agoniei cumplite a transformării ei. Edward chiar reuşise imposibilul, să vampirizeze un cadavru!

Vă las să descoperiti naşterea Bellei ca vampir, zorii noii sale existenţe: felul cum o percepe, cum o simte, cum se schimbă în altceva.
– Cum se va hrăni?
– Care va fi relaţia cu fiica ei, pe jumătate muritoare, având sânge cald?!
– Cum să afle tatăl ei, Charlie, pe care îl iubea nespus, că ea nu mai este?
Se hotărăsc să plece definitiv din Forks, pentru a se îndepărta de Charlie, dar Jacob face un gest extrem pentru a-i împiedica să plece și se trezesc cu Charlie la uşă, în condiţiile în care toţi (mai putin Jake) erau conştienţi că Bella nu-şi va putea învinge setea de sânge!
– Ce se va întâmpla mai departe?! Va reuși Bella sa nu-și atace tatăl, pe care, om fiind, îl adorase?!
Tensiunea cărţii atinge cote maxime când clanul Volturi află de existenţa lui Renesme! Crezând că aceasta face parte dintre copiii nemuritori, Clanul hotărăşte exterminarea ei şi a familiei care permisese aşa ceva.
Ce s-a întâmplat?” întreabă Jake.
S-a terminat. Am fost cu toţii condamnaţi la moarte.”
Formarea celor două armate de vampiri e impresionantă. Talentele extrasenzoriale ale majorităţii vampirilor sunt spectaculoase.
– Care era talentul Bellei?
– Care va fi deznodamântul înfruntării dintre cele mai tari clanuri de vampiri din istorie?
Vă invit să descoperiţi.
Deşi este o carte voluminoasă, se citeşte pe nerăsuflate!
Atentie : aceasta carte dă dependenţă!!

logo_libris
Autor: Oli
Review overview
5

4 COMMENTS

  1. Superba cartea, la fel si recenzia! Felicitari! Tu si Geo m-ati ispitit sa citesc aceasta serie, care mi-a placut foarte mult.

  2. Draga Oliviana, am citit cu mare drag toate recenziile seriei Amurg scrise de tine atat de frumos . Seria Amurg prezinta, pentru mine cel putin, cea mai frumoasa poveste de dragoste a tuturor timpurilor. Felicitari pentru aceste recenzii fascinante! Astept recenzia de saptamana viitoare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.