Trandafirul și Hangerul de Renee Ahdieh-Editura Epica-recenzie
Trandafirul și Hangerul, de Renee Ahdieh- Editura Epica-iubirea în nuanțe orientale
Serie: Urgia și Zorile
An apariție : 2018
Editura: Epica
Număr pagini: 400
Gen: Fantasy/ YA
Când am citit prima carte a lui Renee Ahdieh, m-am întrebat dacă e posibil ca după acea adevărată capodoperă, să citesc altceva la fel de impresionant ca și „Urgia și zorile”. Ei bine, așteptările au luat sfârșit, iar tânăra scriitoare americană a publicat și continuarea poveștii de dragoste dintre Șeherezada și Khalid. „Trandafirul și hangerul” nu se ridică la așteptări… ci le depășește în mod surprinzător de frumos, subliniind iscusința artistică a autoarei și imaginația debordantă.
În prima carte, Șeherezada duce o luptă cu un bărbat pe care îl consideră mai mult decât un monstru. Mai mult decât atât, intenția lui este aceea de a o ucide, însă farmecul cu care aceasta îi spune povești îl detrmină să îi prelungească viața. De aici și până la iubire, n-a mai fost decât un singur pas… la fel de sublim cum numai într-o poveste cu iz oriental se poate întâmpla.
Totuși, povestea de iubire dintre cei doi, specială și ieșită din tiparele comune, nu urmează traiectoria firească a unei relații… pentru că și cele mai frumoase povești de dragoste au de trecut prin probele vieții.
Iată scurta descriere de pe copertă: „Într-un tărâm aflat în pragul războiului, Şeherezada este smulsă din braţele iubitului ei soţ, califul din Khorasan. Cândva, îl considerase un monstru – un ucigaş fără inimă, ce curma viaţa soţiilor lui, răspândind pretutindeni în jur durere şi suferinţă – dar, pe când îi desluşeşte tainele, descoperă un om extraordinar şi o iubire căreia nu i se poate împotrivi. Cu toate acestea, un blestem ameninţă s-o despartă pentru totdeauna de Khalid.
Acum, îşi regăseşte familia, care s-a adăpostit în deşert, unde forţe înspăimântătoare se adună împotriva lui Khalid – forţe hotărâte să-i distrugă imperiul sub comanda fostului iubit din copilărie al lui Şazi. Captivă între loialităţile pe care le nutreşte faţă de cei dragi, singurul lucru pe care Şazi poate să-l facă este să ia taurul de coarne. Folosind forţele magiei pe care le descoperă încetul cu încetul înlăuntrul ei, Şeherezada încearcă să pună capăt, o dată pentru totdeauna, cumplitului blestem şi ameninţărilor mocnite ale războiului. Dar ca să-şi ducă misiunea la bun sfârşit şi ca să rămână în viaţă, trebuie să fugă din mâinile propriilor duşmani.
Saga încântătoare a Şeherezadei şi a lui Khalid, ce-a început cu Urgia şi zorile, îşi găseşte acum finalul odată cu aventurile lui Şazi, care face tot ce îi stă în putinţă să-şi croiască drum spre singura ei iubire adevărată”.
„Trandafirul și hangerul” nu este doar o poveste de dragoste cu iz oriental, ci o odisee a unei femei capabile să dea totul pentru a fi alături de cel pe care îl iubește. Toate acțiunile Șeherezadei au ca scop final reîntâlnirea cu soțul său.
După ce au trecut de la ură la iubire, cei doi protagoniști nu s-au bucurat pentru mult timp de iubirea lor. La finalul cărții „Urgia și zorile”, palatul lor este ars, întreaga zonă este scenariul unor revolte distrugătoare. Pe fundalul acestor circumstanțe, apare Tariq, cel care a iubit-o încă din adolescență pe Șahi. Acesta o ajută să scape cu viață, dar o desparte de soțul său. Este momentul care oprește evoluția unei iubiri fascinante.
De data aceasta, determinarea și forța de care dispune Șahi nu mai par a fi suficiente pentru îndeplinirea scopului; nici măcar farmecul și arta de a citi comportamentul celorlalți nu par a fi soluțiile potrivite… de aceea, Șahi trebuie să-și pună în valoare inteligența.
Khalid poartă asupra sa un blestem greu de spulberat, iar Șahi se vede în ipostaza de a renunța (chiar dacă numai strategic) la caracterul său impulsiv pentru a găsi soluțiile optime.
Departe de iubirea sa, Șahi își regăsește tatăl, rănit în urma unei furtuni. În sufletul său se duce o luptă, însă, chiar dacă uneori pare resemnată, ea nu renunță nicio clipă la țelul său.
Tariq, iubitul din adolescență a Șeherezadei, este liderul rebelilor care vor să-l ucidă pe Khalid. Împreună cu cei mai de temut asasini, acesta țese planuri prin care să-l scoată din ecuație pe Khalid. Nu e vorba doar de dorința de putere, nici de setea de răzbunare, ci de toate acestea la un loc, plus iubirea pentru Șahi pe care o dorea numai pentru el.
În timp ce Șahi caută cu disperare soluții, Khalid, distrus sufletește din cauza lipsei iubitei sale, încearcă să refacă orașul. Altădată impunător, la fel cum a fost stăpânul său, orașul pare să fie la fel de distrus ca și stăpânul său… însă lucrurile nu vor rămâne așa pe vecie, dar asta veți afla citind „Trandafirul și hangerul”.
Dacă în primul volum, Șeherezada trece de la ură la iubire, dovedindu-se fragilă în fața sentimentului sublim pe care-l nutrește față de soțul său, în „Trandafirul și hangerul”, ea devine o luptătoare care știe, mai întâi de toate, cum să-și gestioneze emoțiile și cum să acționeze, astfel încât scopul său să fie atins. De data aceasta, elementele de magie au rolul de a accentua izul oriental al poveștii. Magia apare cu o tentă mai accentuată decât în prima carte… pentru că și acțiunea are accente mai dramatice. Odată cu descoperirea unei cărți magice, care a declanșat un blestem odată ce a fost deschisă, Șahi își descoperă propriile capacități magice pe care le folosește ca pe niște atu-uri excelente, dar ascunse de ochii mulțimii. Pentru că aceste abilități pe care și le-a descoperit nu par suficiente pentru amploarea scopului stabilit de Șahi, aceasta apelează la un mag care o conduce spre alte forțe de unde fata speră să învețe cum să-și amplifice și cum să gestioneze magia pentru a-l ajuta pe Khalid.
Firul epic este la fel de alert ca și în primul volum. Încărcătura emoțională este și ea, la fel de intensă, iar ceea ce mi-a plăcut și de această dată a fost muzicalitatea frazelor, efectul puternic de inducere a vizualizării. E o abilitate pe care Renee Ahdieh o are și o folosește cu măiestrie în cărțile sale.
Iată câteva citate:
„Genunchii îi tremurau ca varga. Și un fior rece ăi străbătu șira spinării.
-Șeherezada?
Murmură el cu glas domol și rezervat. Cu glasul lui inconfundabil. Când Șeherezada îi întâlni privirea, totul se topi în preajma ei. Chiar și ploaia încremeni deodată.
O clipă suspendată în timp. Sub privirea unor ochi scăldați în nuanțe de chihlimbar. Și teama se risipi numaidecât. Ca și neliniștea. Și freamătul lăuntric”.
„Și în clipa aceea – clipa unui echilibru perfect – înțelese totul. Liniștea ce-o cuprinse deodată? Temerile ce dispărură ca prin minune?
Ea și Khaled formau un întreg. El nu-i aparținea ei. Și ea nu-i aparținea lui. Nu despre asta era vorba. Ci despre faptul că erau meniți să fie împreună – că erau două jumătăți ale unui întreg”.
Dacă va reuși magia și dorința imensă a celor doi protagoniști, veți afla citind această minunată odisee a iubirii!
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărţi Editura Epica
Recenzie Urgia şi zorile
Trandafirul și Hangerul de Renee Ahdieh-Editura Epica-recenzie
Frumoasa poveste Ro!Felicitari!
Mulțumesc mult, Arci! E o poveste deosebită și captivantă!
Superba recenzia! Chiar eram curioasa sa-ti aflu parerea.
Avand in vedere ca a aparut si aceasta carte, ma pot apuca de primul volum 😀
Mulțumesc mult, Alina! Sunt sigură că-ți va plăcea foarte mult și primul volum și al doilea!
O poveste exotica atat de bine supsa si reinterpretata, incat nici daca ar avea 1001 de volume, nu te-ai satura de ea! Spectaculoasa prezentarea ta, Ro! 🙂
Abia astept sa citesc minunatia aceasta. Primul volum mi-a mers la suflet, presimt ca Trandafirul si hangerul va fi si mai si. M-ai ispitit si deja stau cu cartea pe noptiera.
[…] Trandafirul și hangerul – Renée […]