Amurg - Stephenie Meyer - Editura RAO - Seria Amurg (Twilight)

Amurg de Stephenie Meyer

Amurg

Titlul original: Twilight
Editura: Rao
Anul aparitiei: 2008
Traducere: Laura Frunză
Număr de pagini: 379

RECENZIE CITITOR

Rezumat carte

Nu mă gândisem niciodată prea mult la felul în care voi muri”… astfel începe povestea.
Facem cunoştinţă cu Bella – o adolescentă de 17 ani, timidă şi interiorizată, care se mută la tatăl ei, în mijlocul anului școlar, pentru a-i oferi mamei posibilitatea să călătorească împreună cu noul ei soț. Tatăl său, Charlie, şerif într-un oraș veşnic umed din mijlocul Peninsulei Olympice – Forks, este asemănător Bellei: timid şi tăcut. De asemenea, facem cunoştință cu prietenul tatălui, Billie – şef de trib al indienilor Quilleutte, şi cu fiul acestuia Jacob (Jake).
Mutatul într-o şcoală nouă e grea – când toţi ştiu cine eşti şi se holbează la tine. În timpul primei zile de şcoală în Forks, Bella își cunoaşte viitorii prieteni: Angela, Jessica şi Eric. Tot atunci… “acolo, în timp ce stăteam în sala de mese, încercând să fac conversaţie cu şapte străini curioşi, i-am văzut prima oară” pe Edward şi Emmett Cullen, Rosalie şi Jasper Hale, şi Alice Cullen, toţi frumoşi, dar singuri, stând separat de ceilalți colegi. Avea să afle că erau copiii adoptaţi ai doctorului Cullen şi ai soţiei sale, Esme.

Pe măsură ce trece timpul, Bella își intră în ritm, îşi face prieteni noi, printre care şi Mike, care o admira foarte mult. Dar ea continuă să fie fascinată de tinerii Cullen. Devine colegă de laborator cu Edward, stă chiar în bancă cu el, deși acesta are o reacție stranie prima dată cand stă lângă el: o priveşte cu ură…
Peste câteva zile, Edward o salvează din calea unei mașini care derapează şi se izbeste de cea a Bellei. Dacă el nu ar fi protejat-o, ea cu siguranță ar fi murit. De atunci, Bella îl visează. Ușor, ușor, încep să-și vorbească, dar cel mai mult se apropie când, în timpul orei cu aflarea grupei sangvine, Bellei i se face rău pentru că simte miros de sânge – ceea ce, în mod normal, noi oamenii, nu putem simţi (v-aţi întrebat vreodată cum miroase sângele??? Bella susține că are un miros de rugină şi este sărat, bleahhhh). Edward o conduce la infirmerie, apoi o duce acasă cu maşina, iar in faţa casei stau de poveşti cu orele… ce să-i faci ??? Aşa e dragostea la început. Amurg – Stephenie Meyer 

În acel weekend, Bella merge cu prietenii la surf pe plaja La Push, pe teritoriul rezervaţiei indienilor Quilleutte, unde se întâlneşte cu Jake şi alți 2 prieteni de-ai lui. În timpul unei discuţii, unul dintre indieni spune că “familia Cullen nu vine aici”, ceea ce pe Bella o face curioasă. În încercarea ei de a afla de ce, Jake îi povestește unele legende ale tribului ce se presupun a fi secrete: el şi indienii din tribul său se trag din vârcolaci, iar membrii familiei Cullen sunt numiți de Jake ”Cei Reci”. De aici, curiozitatea îi e stârnită! Bella cumpără o carte despre “Cei Reci”, şi astfel află ca aceștia sunt… vampiri! Şi astfel, este pus la îndoială mitul cum că vampirii şi vârcolacii nu există… Nu știe ce să facă, este speriată, dar, când ia în calcul să nu îl mai vadă pe Edward, realizează ca așa ceva îi este imposibil : ”în clipa în care m-am gândit la această alternativă, m-a cuprins un sentiment brusc de agonie şi disperare. Mintea mea respinse durerea, trecând repede la următoarea opțiune.” Grea decizie, nu??

Edward îi destăinuie Bellei că poate citi gândurile tuturor – mai puțin pe ale ei – iar ea îl întreabă dacă este ceva în neregulă cu creierul ei…. Amurg – Stephenie Meyer 
Curând, ajunge la niște concluzii care îi dau viața peste cap…

De trei lucruri eram absolut sigură. Primul, Edward era vampir. Al doilea, o parte din el – şi nu stiam cât de puternică era acea parte – era însetată după sângele meu. Și al treilea, eram necondiţionat şi irevocabil îndrăgostită de el.”

Trecem prin perioada de început a cuplului, iar Bella află că Edward este vampir din anul 1912, când doctorul Cullen l-a transformat pentru că murea de febră spaniolă. Aflăm, de asemenea, că Alice poate vedea viitorul – imaginile fiind subiective deoarece ele se pot schimba odată cu schimbarea hotărârii de a face ceva a persoanei vizate – iar Jasper are talentul de a induce o stare de calm celui asupra căruia se concentrează.
Bella merge acasa la Edward să-i cunoască părinții si fraţii – dintre care, doar Rosalie este mai dură cu ea și asta deoarece e îngrijorată de expunerea lor…. Apoi, este invitată de familia Cullen să joace împreună baseball…pe când afară se anunţa o ploaie cu tunete şi fulgere! Din păcate, în timpul meciului, apar trei vampiri care nu erau… vegetarieni ( nu se hrăneau cu sânge de animal, ca cei din familia Cullen): James, Victoria si Laurent.

Aici, cartea ia o întorsătură, se modifică acţiunea, intervine pericolul – James este pasionat de vânătoare şi Bella devine ținta Vânătorii! Prin urmare, Bella fuge la Phoenix – după o ceartă cu tatăl ei, căruia nu-i putea mărturisi adevărul – cu Alice şi Jasper drept gardieni, în timp ce restul familiei încearcă sa îl omoare pe James. După o urmărire demnă de un film de Oscar, James pune mâna pe Bella, dar intervine Edward şi o salvează – dar nu înainte de a fi fost muşcată…

Aşadar … devine Bella vampir?! Asta o puteți afla doar citind cartea, deşi sunt convinsă ca știţi deja cum se termină. Nota mea pentru carte este 9,9. Amurg – Stephenie Meyer 

Recenzie cititor: autor Geo

Review overview
5

9 COMMENTS

  1. De cand ma tentezi cu aceasta carte… Filmul/filmele le-am vazut. Din “cauza” ta mi-am cumparat cartile ,editia specificata de tine, doar sa le citesc mai ramane. Felicitari Geo!

    • Geo, cartile de genul acesta nu-s punctul meu forte, insa recunosc, am vazut cu ceva timp in urma un episod din aceasta serie. Se simte ca iti place.

  2. Mili, chiar m-au prins ! Au fost primele carti cu vampiri pe care le-am citit!!
    Yasmy, abia astept!

  3. Felicitari pentru recenzie! Este foarte frumoasa. Cele 4 carti din seria Amurg sunt unele dintre cele mai frumoase carti citite de-a lungul timpului. O poveste de dragoste absolut fascinanta si inedita!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.