Top 5 cărți citite în ianuarie-martie 2016

    Toată treaba asta cu topurile mi se pare a fi atât de dificilă, căci încă mai cred că fiecare carte citită este unică în felul ei, că fiecare roman are ceva special în paginile sale. E aproape un chin să aleg doar câteva titluri, doar pe unele dintre ele, dar dacă e top, atunci să fie doar cele mai bune, mai impresionante și mai speciale cărți citite de mine până acum în 2016.

    Am citit în aceste trei luni cărți fantastice, cărți ce mi-au tăiat răsuflarea și mi-au făcut inima să bată mai tare. Unele mi-au redat pofta de citit pe bandă rulantă, iar altele m-au făcut să râd cu poftă. Aceasta este combinația (mea) perfectă: emoție puternică și umor, iar la final de poveste să rămân cu gura căscată, incapabilă să mai spun și altceva în afară de ”wow, ce carte!”

 Frumuseți monstruoase de Marina NeaguFrumuseti-monstruoase

   Această minunată carte mi-a oferit cea mai frumoasă surpriză anul acesta. A fost o carte și o lectură peste așteptările mele de cititor înfocat. A întrecut orice așteptare la capitolul emoție și poveste de iubire. De fapt, povestea de iubire s-a împletit perfect cu misterul, secretele și lupta dintre bine și rău.

  Este un roman pe care îl recomand până și celor mai pretențioși cititori, căci povestea Larei cucerește pe oricine, iar la final… continuarea poveștii este tot ce-ți poți dori.

 Exorcizat de Radu Găvan    

Coperta_Exorcizat_Radu-Gavan    Acest roman a fost dureros de real, dureros de actual și de aievea. Recomand această minunăție doar dacă ești un cititor ce nu fuge de realitatea actuală și nici nu se teme de transformarea ce poate avea loc în interiorul său pe tot parcursul lecturii.     

   Este cartea care te ține ancorat în realitate, care poate scoate la iveală răni adânci, nevindecate și poate provoca dureri interioare, dar dacă ai tăria de a sta față în față cu propriile temeri, dureri si propriul trecut, te poți elibera de tot ce ți-a ținut sufletul captiv până în acel moment.
     Nu este o lectură ușoară și pe alocuri, deloc plăcută, dar este foarte benefică pentru schimbare. Lupta pentru supraviețuire, durerea mută a abandonului și a marginalizării și neputință ieșirii din tiparul suferinței, oferă un tablou real pictat în culori sumbre.

Minunea de R.J. Palacio  

Minunea, R.J.Palacio   Cartea aceasta a tot fost lăudată, iar eu am tot amânat lectura ei din diverse motive – să nu-mi placă prea mult și să se termine prea repede. Mi-a plăcut, s-a terminat repede, iar povestea și subiectul cărții m-a atras și m-a atins, m-a emoționat și mi-a dat de gândit.

   Subiectul cărții mi se pare încă a fi cel mai de actualitate posibil: reacția societății în fața defectelor fizice, în fața neputinței de a schimba realitatea. Am apreciat puterea cu care copilul – criticat și batjocorit de cei din jur, a făcut fața tuturor piedicilor și tuturor colegilor care-l priveau cu ură, nepăsare și indiferență. Nevoia unora de a râde de aspectul fizic, a fost ceea ce școlarului i-a dat forță de a merge mai departe și de a se face plăcut prin ceea ce este, nu prin modul cum arată.

   Povestea ar trebui să dea de gândit tuturor, să atragă atenția celor care se ghidează în viață doar după aspectul fizic al celor din jur. Este o poveste de viață, atât de reală, ce pune pe tapet probleme actuale, pe care mulți le ignoră, iar și mai mulți, susțin cu tărie faptul că pentru ei nu contează aspectul fizic. Pentru foarte mulți contează, dar nu au curajul să recunoască, dar atitudinea lor față de persoanele cu defecte, spune totul.

   Mesajul romanului: luptă cu imposibilul până îl transformi, prin forțe proprii, în posibil. Nu există imposibil pe care sufletul să nu-l facă posibil, trebuie doar să-ți dorești să reușești și să arăți tuturor că ești mai mult decât ceea ce se vede cu ochiul liber.
 

Hendrik de Mol și Planeta de Aur

hendrik-de-mol-și-planeta-de-aur   Este o carte pentru copiii, dar acest roman plin de aventuri ar trebui citit de copiii mari și mici. Nu cred că va displăcea cuiva povestea lui Handrik de Mol.  O lume a jucăriilor de pluș poate oferi oricând lecții de viață, căci într-o astfel de lume nu domnește doar culoarea, pacea și zâmbetul. Planeta jucăriilor de pluş este atacată și invadată de rău-făcători, iar tânărul Hendrik participă la salvarea acesteia. Cu boala lui înfruntă pericole, trăiește pericole de neimaginat, doar pentru a-și salva bunicul din mână celor care vor să obțină calea liberă spre Planeta de Aur. Și aici este evidențiată lupta dintre bine și rău. Se poate spune că binele învinge, dar până să fie declarat învingător, binele luptă puternic, chiar și atunci când pare că nu are nici o șansă să reușească.         

      Papușile de Cristina Nemerovschi   

Papusile   Dacă ar trebui să citești această carte doar pentru că e scrisă de Cristina Nemerovschi, te rog eu nu citi această carte. Dacă ar trebui să o citești pentru limbajul colorat și libertin, te rog, din nou, nu citi Păpușile.
Citește această carte pentru povestea ce stă scrisă în paginile ei, pentru mesajul ei dureros – pe care îl găsești în spatele cuvintelor, imediat după limbajul care oripilează.

   Citește această carte pentru realitatea la care te conectează sau te ține conectat. Pentru acea realitate pe care mulți o contestă și o pitesc sub preșul care presează tot ce nu se poate încă accepta ca făcând parte din realitatea actuală.

  Căci atunci când nu vrei sub nici o formă să accepți realitate, spui că tinerii din ziua de azi au luat-o razna, iar autorii vor cu orice preț să atragă atenția prin subiecte demne de pătrățelul roșu. Realitatea e alta și cam bate la ușa fiecăruia. Mulți nu o înfruntă, ci se ascund precum struții.

   Aș citi la orice oră din zi și din noapte orice carte scrisă de Cristina Nemerovschi! Le-aș citi fără să stau pe gânduri. Aș citi chiar și în momentul în care cineva m-ar trezi la 5 dimineața … special pentru asta, pentru o nouă întâlnire cu Cristina.

   A fost o reală plăcere să citesc și recomand aceste cărți.

23 COMMENTS

  1. Laura, la cum ai scris acest top, pot să spun că m-ai făcut curioasă în privința celor 5 cărți! E adevărat ce spui… fiecare carte e unică în felul său. Felicitări! locco_smiley_10

  2. Iuhuu! Mulțumim pentru includerea lui Hendrik de Mol în top, Laura!
    Mă bucur mult să văd că ți-a plăcut – atât de mult încât o incluzi într-un top – și că o recomanzi tuturor copiilor indiferent de vârstă :-).
    Primăvară plăcută și mult succes cu proiectele tale!
    Încă o dată, mii de mulțumiri pufoase!

  3. De la Radu Gavan vreau sa citesc si eu Neverland si Exorcizat. Sunt chiar foarte curioasa, cu atat mai mult cu cat in ultimul timp am tot auzit de numele autorului si de creatiile sale.

  4. frumos top laura!am citit exorcizat si mai am marina neagu.felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  5. Felicitari, Laura ! Imi place foarte mult topul tau ! Imi plac foarte mult si prezentarile scrise de tine ! Trei dintre romane se gasesc si pe lista mea ! locco_smiley_10

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.