10 carti bune de citit la sfarsit de vacanta
10 cărți bune de citit la sfârșit de vacanță
10 carti bune de citit la sfarsit de vacanta
Odată cu venirea anotimpului răcoros de toamnă vacanța se termină. Zilele călduroase în care trândăveam cu o carte bună și o băutură răcoritoare sunt deja niște amintiri. Concediile se termină, iar părinții și copiii se întorc la muncă (școala e serviciul copiilor, nu? ). De aceea m-am gândit să fac o listă cu 10 cărți bune pentru a trece peste această perioadă dificilă. Citind avem impresia că descoperim lumi noi, asemănătoare sau nu cu a noastră.. Perfect pentru a evada din propria noastră lume! Uitați și lista promisă:
Inimă de cerneală de Cornelia Funke (Ed. Art, 2014)
Cornelia Funke vrea să împărtășească cititorilor ideea conform căreia CĂRȚILE sunt niște inimi, dar care pompează cerneală, nu sânge. Cărțile sunt niște prieteni de nelipsit oamenilor, meritând să fie iubiți și respectați, deși sunt doar niște hârtii..
„Când citește cu voce tare, Mo poate să dea viață personajelor din cărți. Meggie, fiica lui de doisprezece ani, a moștenit acest dar de la el. Pe această frumoasă premisă se construiește povestea ingenioasă din Inimă de cerneală: în urmă cu nouă ani, Mo a scos dintr-o carte o bandă de tâlhari medievali, în frunte cu liderul lor, Capricorn. Acum, trecutul îl prinde din urmă și Meggie se vede nevoită să-și salveze tatăl.
Însă într-o lume în care granița dintre realitatea ei și cea a cărților nu e foarte stabilă, mica eroină va trebui mai întâi să-și pună la încercare neobișnuitul talent și să-și lege propria poveste de a altora în cele mai neașteptate moduri.”
La editura Art a apărut volumul 2 „Sânge de cerneală”… În curând va apărea și ultimul volum al trilogiei
Miss Peregrine de Ransom Riggs (Ed.Art, 2013)
Miss Peregrine se potrivește perfect în acestă categorie. Ransom Riggs scrie un thriller de succes, care cuprinde o călătorie, momente tragice și descoperiri uluitoare..
„O insulă misterioasă. Un orfelinat abandonat. O stranie colecţie de fotografii.
O tragedie îl aruncă pe tânărul Jacob, în vârstă de doar şaisprezece ani, pe o insula izolată. Aici descoperă ruinele căminului “pentru copii deosebiţi” al domnişoarei Peregrine. Pe măsură de Jacob înaintează pe holurile şi prin dormitoarele parăsite, îşi dă seama că cei care s-au adăpostit cândva acolo au fost mai mult decât deosebiţi. Poate că nu întâmplător au fost trimişi într-un loc uitat de lume. Şi, oricât de bizar ar suna, ar putea fi încă în viaţă. Un roman fascinant, ilustrat cu fotografii tulburătoare, care-I va încânta pe adulţi, pe tineri şi pe toţi cei care vor să se bucure de o aventură în lumea umbrelor.”
Așteptăm cu nerăbdare continuarea seriei 🙂
Outlander: Călătoarea” de Diana Gabaldon (Ed.Nemira, 2015)
Bineînțeles că primul volum al seriei Outlander nu poate lipsi din această listă. O călătorie în timp, o poveste de dragoste, o alegere care schimbă vieți sunt ingredientele perfecte pentru o zi mai bună, mai senină, dar și plină de aventură și suspans.
„Anul 1945. Claire Randall, fostă soră medicală, se întoarce din război și pleacă cu soțul într-o a doua lună de miere. Dar o stâncă magică descoperită într-un loc misterios o transformă într-o călătoare în timp, care se trezește brusc într-o Scoție măcinată de luptă, în Anul Domnului… 1743.
Azvârlită într-un alt secol de forțe pe care nu le înțelege, protagonista trebuie să înfrunte conspirații și primejdii care îi amenință viața… și îi pun la încercare inima. Destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Frazer și Claire trebuie să aleagă între fidelitate și dorință, între doi bărbați, între două vieți.”
Mai multe despre această carte puteți afla de aici: recenzie Cosmin, recenzie Tyna
Luminile Nordului de Philip Pullman (Ed. Art, 2014)
Primul volum al trilogiei ,,Materiile întunecate” te poartă către o lume de acum sute de ani în care realul se împletește cu fantasticul. Aventură, curaj, dragoste, prietenie, dorință, ambiție sunt doar câteva cuvinte care definesc acțiunea acestei cărți.. 10 carti bune de citit la sfarsit de vacanta
„O lume în care sufletul oamenilor se află în afara corpului, o lume populată de vrăjitoare, urși cu armură și în care o substanță misterioasă, numită Praf, îi uimește pe unii și îi înspăimântă pe alții – acesta este universul Lyrei Belacqua, eroina Luminilor Nordului.
Fata pornește la doar unsprezece ani în cea mai mare aventură a vieții sale, spre tărâmul întunecat și magic al Nordului, ca să-l salveze pe Roger, cel mai bun prieten al ei. Fără știrea Lyrei însă, rolul pe care-l are de jucat e mai mare de-atât: călătoria ei devine poveste și povestea legendă, pentru că, de deciziile pe care le va lua, depinde însăși soarta lumii.”
Celelalte volume ale seriei se găsesc traduse la Editura Art 🙂
Agentul secret al lui Altîn-Bey de Rodica Ojog-Brașoveanu (Ed. Nemira, 2015)
Un roman polițist autohton în care o misiune secretă poate avea o întorsătură neașteptată, în care sentimentele înving toate obstacolele și în care loialitatea e mai presus de orice…
„În tulburatul veac XVIII, sub domnia lui Constantin Brâncoveanu, logofătul de taină Radu Andronic participă la o operațiune riscantă. Agentul secret al lui Altin-bey ni-l arată ca erou al unei povești despre credința și loialitate.
Călătorind pe la Curți străine, logofătul luptă pentru salvarea tronului și a țării de cotropirea turcilor. Misiunile delicate, intrigile nesfârșite și amorurile cu dus și întors se întâlnesc sub zodia fericită a unei ficțiuni istorice cum rar s-a scris în literatura română.” 10 carti bune de citit la sfarsit de vacanta
Mai multe despre această carte puteți citi aici
Portretul unei familii turcești. O poveste din Istanbulul de altădată de Irfan Orga (Ed. Polirom, 2014)
Acest volum de memorii te emoționează profund, te pune pe gânduri și te determină să conștientizezi cât e de important să te mulțumești cu ce ai.. Viața tânărului Irfan este o poveste tragică, în care bucuria este înlocuită mereu cu necazurile ce nu mai contenesc să-și facă prezența..
„În 1914,Irfan Orga este un băieţel de şase ani fericit. Locuieşte împreună cu părinţii şi bunica lui într-o casă mare, plină de servitori, care păstrează parfumul Istanbulului fin de siecle. Tatăl sau a preluat prospera afacere cu covoare a înaintaşilor,mama are grijă de copii, iar bunica îi amuză pe toţi cu excentricităţile sale.Totul se schimbă însă când Turcia intră în război. Tatăl este obligat să se înroleze în armată şi moare pe front, iar familia odinioară înstărită se confruntă cu lipsurile şi dezastrul financiar. În paralel cu istoria mică a familiei se desfăşoară istoria mare a Turciei, cu dezintegrarea imperiului şi instaurarea republicii. În 1942, Irfan Orga ajunge în Marea Britanie, unde scrie această poveste fermecătoare despre viața de zi cu zi din vechiul Istanbul şi despre supravieţuirea familiei sale.”
Mireasa prințului”de William Goldman (Ed.Art, 2014)
În ciuda circumstanțelor dragostea răsare în sufletul celor îndrăgostiți.. Bariera construită din iubire, apreciere, respect și înțelegere nu poate fi dărâmată de nicio armată oricât de puternică ar fi aceasta..
„O poveste despre dragostea adevărată, aventuri, piraţi, prinţese, uriaşi, vraci şi tot felul de creaturi fioroase – Mireasa Prinţului este un basm clasic într-o interpretare modernă.În timp ce statele Florin şi Guilder războiul este pe cale sa izbucnească, Prinţesa Buttercup se luptă cu deznădejdea pierderii iubitului său, este răpită de către un mercenar şi acoliţii acestuia, din mâinile cărora o salvează un pirat, iar mai apoi este obligată să se mărite cu Prinţul Humperdinck. Pe parcursul acestei aventuri care te ţine cu sufletul la gură, îi va întâlni pe Vizzini, machiavelicul criminal care ar face orice pentru o pungă de galbeni, pe Fezzik, uriaşul prietenos, pe Inigo, spadasinul a cărui sabie este însetată de răzbunare şi pe Contele Rugen, păpuşarul diabolic care trage toate aţele. Pe neașteptate – și stricându-le acestora toate planurile -, în scenă își face apariția Westley, adevărata iubire a Prințesei Buttercup și singurul care poate schimba soarta lucrurilor.”
Mai multe despre această carte puteți afla de aici
Al cincilea val de Rick Yancey (Ed. Art, 2015)
„O invazie extraterestră distruge omenirea în patru Valuri succesive de nenorociri. Dar Al Cincilea Val este cel mai periculos, pentru că de data asta puţinii pământeni rămaşi în viaţă nu ştiu nici măcar ce îi ameninţă, cu atât mai puţin cum să înfrunte pericolul. Cassie, o adolescentă curajoasă de 16 ani, are o singură dorinţă: să îşi salveze frăţiorul – iar pentru asta nu se dă în lături de la nimic.
Înaintea atacului, Ben Parish era un băiat obişnuit, dintr-un liceu obişnuit. Acum este soldat şi se vede obligat să aleagă între a avea încredere şi a deznădăjdui, între a se supune şi a se răzvrăti, între a-şi face datoria şi a-şi salva prietenii, între viaţă şi moarte.
Romanul lui Rick Yancey este diferit de orice carte sau film despre extratereştri la care vă puteţi gândi. Al Cincilea Val este cu mult mai înspăimântător. Poate pentru că pare atât de plauzibil. Mai aproape de noi decât am vrea să credem. Un roman fascinant, îndrăzneţ, o capodoperă a SF-ului modern.”
În toamna aceasta va apărea la editura Art volumul 2 al seriei 🙂
Emil și detectivii de Erich Kastner (Ed. Arthur, 2012)
O poveste pentru copiii de toate vârstele, plină de acțiune, perfectă pentru a te teleporta în universul magic al copilăriei 10 carti bune de citit la sfarsit de vacanta
„Probabil cel mai cunoscut roman al literaturii germane pentru copii, Emil și detectivii este o poveste aparent simplă, despre un băiețel dintr-un oraș de provincie plecat singur cu trenul la Berlin, care se transformă însă într-o aventură palpitantă, cu un hoț și niște urmăritori mai puțin obișnuiți. Cartea lui Erich Kastner este o poveste impresionantă despre prietenie și despre victoria inocenței asupra răului.”
Fata din tren de Paula Hawkins (Ed.Trei, 2015)
Fata din tren este povestea emoționantă a unei tinere a cărei viață este afectată de problemele celor din jur..
„Rachel merge în fiecare dimineaţă cu acelaşi tren. Ştie că va aştepta la acelaşi semnal defect, timp în care va urmări ritualul de dimineaţă al unui cuplu ce locuieşte într-o casă de lângă calea ferată. I-a botezat „Jess şi Jason” şi viaţa lor i se pare perfectă. Până când într-o zi vede ceva ce o şochează. Totul se schimbă şi Rachel are şansa de a lua parte la vieţile pe care le-a observat doar de pe margine.”
Am spus mai multe despre această carte în acest articol
Voi ce titluri ați mai adăuga în această categorie?
10 carti bune de citit la sfarsit de vacanta
Imi plac recomandarile. Am si eu cateva pe wishlist. Cred k incep cu Outlander.
Mara, sunt super 🙂
Mi-au plăcut mult recomandările Cosmin! O să le încerc şi eu 😀
Chiar să le încerci, Crina 🙂
Miss Peregrine am citit si eu.