04.02.2014 „Inchizitia” de Toby Green-Editura Litera

04.02.2014 „Inchizitia” de Toby Green-Editura Litera

inchizitia_finalizat_cvr_c1Inchiziția spaniola, poate cea mai temuta instituție din istoria omenirii, a fost inființata in 1478 de

Regii Catolici, Ferdinand și Isabella, și abolita abia in 1834, odata cu Razboaiele Napoleoniene. Spre deosebire de Inchiziția medievala din restul Europei, cea din Spania și Portugalia s-a raspandit in coloniile iberice din Asia, Africa și America de Sud, ajungand sa terorizeze, timp de peste trei secole, nu mai puțin de patru continente.
Care au fost insa motivele inființarii ei? De ce provoca atata teama? Cine erau victimele torturate și arse in autodafeuri? Toby Green readuce la viața aceasta perioada a istoriei cu ajutorul uriașei arhive inchizitoriale pastrate și prezinta nenumarate cazuri judecate de Sfantul Oficiu, de la arhiepiscopi la oameni obișnuiți, victime inocente ale unui sistem diabolic. Deși inspaimantatoare, aceste povești sunt un exemplu al rezistenței spiritului uman in fața absurdului și a raului. Toby Green ne dezvaluie mecanismele prin care pot aparea persecuția și teroarea, dar și felul in care pot fi evitate. Inchiziția este un avertisment venit din trecut, o lecție a istoriei pentru noi toți!

Toby Green, absolvent de Filosofie la Universitatea Cambridge, este un autor apreciat in Marea Britanie și nu numai, carțile lui fiind traduse in peste zece limbi. A mai publicat Saddled with Darwin (1999), Meeting the Invisible Man (2001), Thomas More’s Magician (2004) și Imaginary Crimes (2013).

O fascinanta parabola a persecuției. Toby Green vede in Inchiziție precursoarea sistemului totalitar modern, cu un aparat al terorii ce amintește de Stasi sau de Securitatea lui Ceaușescu.“ The Telegraph

Sursa Editura Litera

1 COMMENT

  1. Toti cred ca am auzit de faimoasa ,,Inchizitie:, si de metodele sale. Dar sa stim mai multe amanunte inca nu am aflat. Iata ca totusi cineva s-a gandit sa ne introduca in aceste dedesubturi. Interesant!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.