Interviu cu autoarea Ion Cristea Marilena - Literpress Publishing

Interviu cu autoarea Ion- Cristea Marilena – Literpress Publishing

1. Câteva cuvinte despre omul și poeta Ion-Cristea Marilena.

  Ion-Cristea Marilena: M-am născut într-un sat frumos din Dobrogea, Topologu,  satul meu, unde am și copilarit. Părinții, cei mai buni din lume, oamenii frumoși pe care i-am cunoscut în acea perioadă, frumusețea sălbatică a naturii, traiul auster dar foarte „cald”, toate acestea și-au lăsat amprenta asupra experiențelor mele ulterioare. Am urmat Liceul pedagogic din Tulcea și apoi, cursurile Facultății de drept din București. Am început să scriu încă din școală generală, însă, după terminarea facultății, am întrerupt, dedicându-mă profesiilor juridice. Din 2017 am inceput din nou să scriu poezii, proză scurtă, poezii pentru copii. Îmi place foarte mult poezia, o citesc și o scriu. 

2. În opinia ta există diferențe între autor și scriitor? Ce înseamnă autor și ce înseamnă scriitor? Sau nu există nici o diferență?

  Ion Cristea Marilena: Cred că există o diferență, dar nu făcută de mine. Autorul este cel neconsacrat. Fac și eu parte din aceasta categorie, cred, scriu pentru că îmi place sa scriu, nu neapărat pentru a mă face cunoscută sau pentru a câștiga anumite premii. Îmi place însă, când ceea ce scriu este apreciat. 

3. Câteva cuvinte despre carțile tale?

  Ion Cristea Marilena: Am publicat până acum patru cărți de poezii: „Mi-am pictat inimă”, „Strălucirea unei frunze”, „O barcă de salvare”și „Îngeri în colivie”. Ultima a fost publicată prin editura LiterPress Publishing aflată și ea la început de drum, cu care am avut o colaborare excepțională din toate punctele de vedere. Un colectiv de nota zece, cu oameni bine pregătiți, educați și cu gânduri mărețe, cărora, profit de ocazie, pentru a le ura încă o dată, mult succes! Cartea mea „Îngeri în colivie” a fost scoasă la un nivel ridicat din punct de vedere calitativ, iar eu am fost foarte mulțumită!

Mulțumesc în numele echipei.

4. Scrii poezie, dar cochetezi și cu literatura pentru copii (mi-a șoptit mie o păsărică ☺ )Te-ai gândit să abordezi și alt gen literar?

  Ion Cristea Marilena: Da, scriu și poezii pentru copii, în sufletul meu a existat mereu un copil care și-a găsit un loc călduț acolo și voi avea grija să nu mă părăsească niciodată. Mi-ar plăcea să scriu și un roman și poate, am s-o fac, timp să fie!

5. Care este sursa de inspirație în poeziile tale? 

  Ion Cristea Marilena: Copilăria spre care mă întorc tot mai des, satul natal și pădurea minunată de care era înconjurat, natura, in general, anii adolescenței, viața, cu bune și cu rele.

6. Au existat momente în timpul scrierii care te-au facut să râzi, să plângi, ți-au revenit în minte amintiri, etc?

  Ion Cristea Marilena: Sigur! De cate ori scriu despre părinții mei care au plecat spre cele veșnice. Am avut o viață atât de frumoasă alături de ei, încât, atunci când le dedic câte o poezie, nostalgia cu ale ei efecte, își spune cuvântul. Și scriu cu lacrimi în ochi.

  Mă fac să râd propriile versuri pe care le dedic copiilor, când este vorba despre copii, nu pot să scriu decât poezioare vesele, care te fac să râzi sau poezioare cu tâlc din care copilul care le citește să învețe ceva.

7. Premiile literare – ce părere ai despre ele? Influențează cititorul? Sunt oneste?

  Ion Cristea Marilena: Nu cred că sunt oneste, nu vreau să dau explicații pe această temă, dar asta este impresia mea. La ora actuală este plin internetul de diplome și premii pentru diverși autori, aproape că nici nu mai interesează cine le dă, important este să fie!  Nu-mi place și cred că nu influențează cititorul decât premiile date de organizații de rezonanță, cunoscute la nivel național!

8.  În culisele lumii literare există preconcepții în legatură cu  genurile literare: romance , fantasy, thriller, erotic, young adult. Crezi ca numai proza și poezia reprezintă literatura și sunt demne de critica literară?

  Ion Cristea Marilena: Nu, cred că fiecare gen are cititorii săi, iar cel care scrie altceva decât proză, în sensul pe care îl cunoaștem, și poezie, trebuie sa fie luat și el în considerație! Nu cred că o scriere, numai pentru faptul că reprezintă alt gen, ar trebui sa nu fie considerată valoroasă din punct de vedere literar. Practica a confirmat faptul că sunt multe creații gen romance, fantasy, thriller etc. foarte bune din punct de vedere literar. 

9. Făcând o analiză a literaturii care se scrie acum, peste tot în lume – ai rezerve? Sau ești entuziasmată?

  Ion Cristea Marilena: Am momente când am rezerve, momente când sunt entuziasmată, depinde de carte. Și, totuși, cărțile scrise până acum sunt mai bune, mai interesante, înainte de 89 se scria mai puțin și bine. Aveam și mai mult timp pentru a le citi, nu aveam alternative pentru petrecerea timpului liber și preferam o carte… Acum se scrie mult, foarte mult și trebuie să faci o selectie, iar pentru asta trebuie să dedici mai mult timp cititului, să citești și cărți bune, și cărți mai puțin bune, pentru a ajunge la o concluzie…

10. Nu am să te întreb despre piața de carte din România. Dar aș fi curioasă să știu cum ar vrea Ion Cristea Marilena să fie piața de carte românească? Ce lipsește? Sau poate nu lipsește nimic. Care sunt așteptările tale? Au fost depășite sau nici măcar atinse?

  Ion Cristea Marilena: Cred că piața de carte din Romania este mai diversificată decat în anii trecuți dar, dacă, neavizat fiind, te duci într-o librărie să cumperi o carte bună, chiar nu știi ce să cumperi iar cei care vând cărți, vând cărți și atât, nu posedă cunoștințele corespunzătoare pentru a te îndruma. 

11. Este greu pentru un autor român să se impună, să se facă cunoscut, publicat, în străinătate? Dar în România?

  Să fie publicat, este foarte ușor. Sunt edituri care publică fără a face o selecție a materialelor. Este greu să te impui, cunosc doar câteva cazuri care au reușit, însă și acelea, pe baza de relații, cunoștințe, deși autorii respectivi sunt foarte buni. Pe propriile picioare, nu ai cum sa te impui, trebuie să găsești oamenii potriviți care sa te promoveze.

12. Ce hobby-uri are Ion Cristea Marilena?

Ion Cristea Marilena: Îmi plac călătoriile în țară și în străinătate. Acum, dată fiind situația, sufăr.

13. Câțiva scriitori pe care îi admiri?

Ion Cristea Marilena: Mircea Eliade, Viktor E Frankl, Veronica Niculescu

14. Ce proiecte de viitor ai?

  Ion Cristea Marilena: În viitorul apropiat, vreau să scot o carte pentru copii pe care o voi dedica nepoțelului meu, Martin. I-am promis că va fi gata pana la 1 iunie și trebuie să mă țin de promisiune. Tot anul acesta voi mai scoate un volum de poezii și cred că mă voi apuca de proză. Mă gândesc la o carte conținând povestiri inspirate din viața la țară, în satul meu natal dobrogean.

15. Unde găsim cărțile tale?

  Ion Cristea Marilena: Primele trei le găsiți la mine, în diverse biblioteci cărora le-am donat, iar „Îngeri în colivie” pe care o ador, cuprinzând trăirile mele exprimate în versuri, din perioada aceasta de pandemie care nu se mai termină, la editura LiterPress Publishing. 

Mulțumesc, Marilena! Spor și inspirație!

Ion Cristea Marilena: Vă mulțumesc și eu!

Cartea Îngeri în colivie disponibilă pe literpress.ro

Interviu cu autoarea Ion Cristea Marilena - Literpress Publishing

Interviuri autori români

Interviu cu autoarea Ion Cristea Marilena – Literpress Publishing

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.