Efectele terapeutice ale curățeniei
Efectele terapeutice ale curățeniei
În ordine și dezordine se ascund multe, însă nu foarte multe persoane se folosesc de efectele terapeutice ale curățeniei. Suntem obișnuiți să primim sfaturi de mici despre cum să ne organizăm eficient și să câștigăm timp, însă nu întotdeauna funcționează. Curățenia ascunde taine ce pot fi puse în valoare cu măiestrie, important este să le descoperim la timp. Dacă ați citi (fie și pe diagonală) cartea Magia ordinii (Magic Cleaning #1) de Marie Kondō, atunci ați înțelege că există un întreg ritual pentru a depăși granițele și limitele. Câți le folosesc? Nu are importanță, tot ce trebuie să facem este să avem propriile ritualuri pentru a ne simți bine acasă.
Exemple de efecte terapeutice
1. Curățenia este sănătoasă
Deși nu ne place să întoarcem casa pe dos, de cele mai multe ori curățenia generală este utilă. Îndepărtarea impurităților sau a colțurilor cu insecte sau pânze de păianjen sunt punctele forte, urmând cu succes sterilizarea diferitelor spații utilizate des.
Nu-i o adevărată artă să faceți ordine, importantă este perseverența, iar practica este sănătoasă. Dacă mențineți, aveți mai puțin de lucru atunci când bifați pe listă păstrarea curățeniei.
Merită încercate numai pentru rezultatele finale – efectul vizual și olfactiv, plus plăcerea de a locui într-un mediu curat.
2. Curățenia este magică, conferă o stare de bine
De fiecare dată când nu ne găsim locul, ar trebui să ne facem ordine în jur și în minte. Nu vindecă suflete, însă consumă energia negativă și la final vă veți simți mai bine.
Nu trebuie să ajungeți obsesiv convulsivi, fixați pe curățenie exagerată, ci numai să vă obișnuiți să acordați atenție locuinței.
Dacă nu știați, aflați că o șmotruială sănătoasă face minuni atunci când cineva v-a supărat și nu știți cum să îi dați replica. Cel mai bine este să așteptați, ar fi păcat să regretați anumite cuvinte spuse la nervi, în schimb apucați-vă de altceva. Adăugați în fundal muzică ritmată și deja sunteți pe calea cea bună în timp ce ștergeți praful și adunați hainele.
3. Un izvor nesecat de inspirație
În perioadele când poate fi dificil să vă mobilizați, abandonați pijamelele, halatul pufos și încercați să ieșiți din starea de vegetație. Punând la locul lor hainele abandonate întâmplător prin casă și aruncarea hârtiilor, veți realiza că atmosfera se eliberează instant. Nu știți ce să faceți după? Faceți ca noi, apucați-vă de scris. Cele mai inspirate articole postate pe blogurile noastre au avut apărut din neant la scurt după organizarea locuinței.
4. Curățenia reduce stresul
Poate fi greu de crezut, însă după o zi proastă reveniți acasă la alt morman de lucruri ce parcă nu se mai termină. Nu aveți timp nici azi, nici mâine, însă asta este doar o scuză pentru a vă sufoca cu propriile lucruri. Mobilizându-vă și sunt mari șanse să scapați de frustrările de peste zi. Locuind într-un spațiu organizat și curat până și somnul devine liniștit.
Evident că nu întotdeauna poate fi o plăcere să faceți curățenie, însă energia negativă va fugi ca prin magie dacă porniți muzica sau alegeți să ascultați ceva plăcut.
5. Vă stimulează să faceți mișcare și să gândiți
Mișcarea dintr-o parte în alta poate fi mult mai antrenantă decât să alergați până la sală. Încercați să vă creați confortul necesar și să vă activați. Uneori poate fi plictisitor, dar în felul acesta aveți timp să vă gândiți și poate să găsiți soluții la problemele personale. Dacă fugiți de gânduri atunci alegeți pe youtube un podcast sau o carte audio. Vă asigur că funcționează, în felul acesta nu mai băgați de seamă când trece timpul și ați bifat două lucruri: curățenie pentru casă și suflet.
Încercați să mențineți un mediu sănătos pentru a vă aduce beneficii. Chiar dacă magia nu se va petrece peste noapte, în timp veți simți diferența. Foarte mulți au făcut acest experiment și rezultatele au fost garantate, curățenia are efecte terapeutice.
Intr-adevar! Iar o camera curata in care sa te relaxezi, bucurandu-te de o carte interesanta, un film bun si un pahar de vin, te poate incarca energetic mai mult decat o iesire in oras.
Ce bine ca nu sunt singura. Probabil de aceea cand vad dezordine, garantat ceva nu functioneaza si ma apuc de treaba.
Bun articol ! Felicitari!
Multumesc Arci.
Un articol interesant! Felicitări!
Din cand in cand diversificam peisajul. Multumesc Iliuta
[…] Adoptă mentalitatea de pași mici și siguri. Dacă faci ordine zilnic timp de 10-15 minute nu te vei plictisi și nici nu vei ajunge să fii sufocat de […]