16.03.2015 O delicatesa de Muriel Barbery-Editura Nemira

16.03.2015 O delicatesa de Muriel Barbery-Editura Nemira

La Editura Nemira a apărut cartea O delicateso-delicatesaă (Une Gourmandise) de Muriel Barbery.

Detalii

Un om îşi trăieşte ultimele zile de viaţă. Nu orice om, ci cel mai mare critic gastronomic din lume. Ce mai contează în ultimele ceasuri?

Amintirile unor gusturi şi gusturile unor amintiri. Călătorie la capătul vieţii, festin vesel şi trist, O delicatesă pune pe masa cititorului feluri exotice şi reţete rafinate, de savurat în tihnă. Invitaţie la câteva ceasuri de literatură bună, romanul lui Muriel Barbery dezvăluie ironic lucrurile care contează.

„Privind cu ochi critic societatea franceză şi starea vieţii de familie, primul roman al autoarei care a scris Eleganţa ariciului etalează un stil cuceritor pentru cititorul de azi.“ Le Figaro

Prix du Meilleur livre de Littérature gourmande 2000

Povestea în sine e simplă: un mare critic culinar, aflat pe patul de moarte, caută printre amintirile sale o savoare de demult, pe care nu reuşeşte s-o identifice. În jurul lui, gravitează personaje secundare, membrii familiei sale, mai ales. Însă până lui Muriel Barbery ne poartă în universul gastronomiei. Douăzeci şi opt de capitole scurte alcătuiesc această carte. Capitolele ce îl au pe criticul muribund că narator alternează cu cele care aduc în prim-plan celelalte personaje, fiecare cu propriile gânduri şi amintiri. Aflăm astfel despre nepăsarea plină de cruzime de care personajul principal a dat dovadă faţă de familia să, despre ura pe care a semănat-o în jurul lui. Cititorul va constată că îi este greu să se ataşeze de el. Şi totuşi, amintirile sale ne adâncesc în experienţe gustative: de la carne la brioşă, fără a uita pâinea sau peştele, toate mâncărurile ni se dezvăluie. Printr-o scriitură elegantă, autoarea ştie să ne facă să retrăim propriile experienţe, după exemplul, chiar dacă la o scară mai restrânsă, a madlenei lui Proust. Littexpress.over-blog.net

Lectura cărţii O delicatesă este un deliciu şi în mai multe rânduri veţi simţi că vă lasă gură apă, fiindcă autoarea se pricepe de minune să descrie felurile de mâncare.“ Vertcerise.com

De-a lungul romanului, găsim pagini savuroase şi mâncăruri îmbietoare, precum şi o largă paletă de nuanţe gustative, de la whisky la peste. O delicatesă este o poveste dulce-amară despre importanţa plăcerilor simple, recomandată gurmanzilor şi amatorilor de deserturi transpuse în cuvinte.“L’hebdo du vendredi, édition Chalons

Fără vreo concesie faţă de el însuşi şi de lumea ce-l înconjoară, personajul principal îşi înşiră amintirile gastronomice. Pasiunea lui devorantă pentru gust dă naştere unor pagini de o senzualitate extraordinară. Mai ales că fiecare dintre aceste amintiri «gustative» se potriveşte cu un context pe care cititorul îl cunoaşte. De dincolo de plăcerea cuvintelor şi a mâncărurilor, răzbat reflecţii profunde despre familie, despre viaţă, despre moarte. O muzică în surdină care ne îndeamnă cu blândeţe să medităm. Lecture-ecriture.com

sigla Nemira

 

Coman Iasmina (Elis Iasmy) - Fondator site/Editor coordonator/PR/Admin. grup Facebook-Literatura pe tocuri

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.