5 filme bazate pe fapte adevărate

   Filmele sunt ideale pentru clipele când ne dorim diversitate și relaxare. Biografice, romantice sau bazate pe fapte istorice, ele devin surprinzătoare când au la bază fapte reale. Dacă nu ai descoperit cartea, atunci poți alege filmul, dacă nu știai de o anumită legendă atunci o ecranizare reușită îți poate dezvălui emoția.

   1.Hachiko: A Dog’s Story (2009)/Hachiko: Povestea unui câinehachiko-a-dogs-story

   Acesta este singurul film pe care am refuzat să-l revăd. Mă întristează profund, dar povestea este unică şi îl recomand celor care vor să înţeleagă ce înseamnă cu adevărat devotamentul unui câine faţă de stăpânul lui. Deşi este un animal de companie, Hachiko a reuşit să devină o legendă printre oameni.

   Sinopsis: Remake al filmului japonez Hachiko Monogatari, din anul 1987, și inspirată dintr-o poveste reală, petrecută în Japonia în prima parte a secolului al XX-lea, drama Hachiko: A Dog’s Story urmărește relația specială, apărută spontan între un profesor universitar și un câine pe care îl găsește pe stradă și îl duce în casa lui.

    Ani de-a rândul, loialul animal Hachiko își însoțește în fiecare dimineață stăpânul la stația de cale ferată și îl așteaptă în fiecare seară la aceeași oră și în același loc să se întoarcă de la serviciu. Într-o zi nefastă, însă, profesorul moare subit în urma unui atac de cord.
Timp de 9 ani, Hachiko merge zi de zi la gară pentru a-și întâmpina stăpânul, uimindu-i pe localnici prin devotamentul lui și predându-le acestora o lecție despre iubire, loialitate și compasiune.

   2. Sully (2016)/ Sully: Miracolul de pe râul HudsonSully

   De multe ori experienţa într-un domeniu îşi spune cuvântul şi decizia luată într-un moment critic poate duce la salvarea de vieţi. Dar ce faci când tehnologia vine şi te contrazice? Cum reacţionezi când unii oameni te consideră un erou, iar alţii se află la un pas de a-ţi distruge întreaga carieră? Filmul Sully dezbate aceste probleme. 

   Sinopsis: Filmul biografic produs în format 3D de către studiourile Warner Bros îl are în scaunul regizoral pe Clint Eastwood, iar protagonist este Tom Hanks. Acesta îl va portretiza pe eroul național Chesley „Sully” Sullenberger, pilot american care a aterizat forțat în râul Hudson, în ianuarie 2009, cu un avion de linie, salvând viața tuturor celor 155 de pasageri.

   3. The Blind Side (2009)/Povestea unui campion1 SHEET MASTER_Template

      În viaţă nimic nu este întâmplător. O poveste despre familie, încredere şi puterea de a crede în destinul cuiva. Atunci când o familie bogată oferă o mână de ajutor unui adolescent de culoare cei din jur reacţionează diferit. Chiar dacă nu este un caz ieşit din comun, iar o parte dintre voi ar putea să-l considere clişeic, el reprezintă o altă viziune şi recunosc, mă bucur că l-am descoperit. 

    Sinopsis: Michael Oher este un adolescent afro-american, analfabet, și supraponderal, din Memphis, provenit dintr-o familie cu 13 copii în care tatăl a fost ucis, iar mama este dependentă de droguri, care a fost plasat de 6 ori în familii adoptive și a fugit de fiecare dată pentru a duce o existență dificilă și periculoasă pe străzi. Norocul băiatului se schimbă atunci când este adoptat de către soții Leigh Anne și Sean Touhy, care îi oferă un cămin stabil și îmbelșugat, multă iubire și compasiune și o educație corespunzătoare, înscriindu-l la un colegiu la care obține o bursă sportivă. Îndrumat de către noii părinți, Michael Oher dobândește încredere în forțele proprii și este capabil să își valorifice potențialul, agilitatea, viteza, conștiinciozitatea și puterea de care dă dovadă impunându-l în atenția multor antrenori de fotbal de la colegiu. În cele din urmă, tânărul de culoare este selectat în echipa Baltimore Ravens și are șansa de a juca în campionatul american de fotbal profesionist.

    4. Unbroken (2014)/De neînvinsUnbroken-De neinvins

    Am vrut să citesc cartea De neînvins, dar pe la pagina 100 m-am oprit. Detaliile biografice, discuţiile telefonice şi opiniile celor care i-au fost alături lui Louis-eroul nostru, au început să mă obosească. Filmul reflectă doar o mică parte şi este regizat într-o manieră ce scoate în evidenţă puterea de a depăşi, atât fizic, cât şi psihic. Atunci când viaţa îi oferă lui Louis Zamperini mai mult decât poate duce, ceva, în interior, îl îndeamnă să lupte cu orice preţ. Cât de departe poate ajunge capacitatea acestui om este greu de închipuit. 

    Sinopsis: Unbroken spune povestea lui Louis Zamperini, maratonist olimpic și aviator în Al Doilea Război Mondial, care a supraviețuit fără mâncare sau apă și a făcut față unor nenumărate pericole vreme de 47 de zile după prăbușirea avionului său în Oceanul Pacific. Ajuns pe uscat, pe una dintre insulele japoneze, soldatul american a fost capturat și încarcerat ca prizonier de război. A fost supus torturilor japonezilor vreme de doi ani. Povestea sa a fost sursa de inspirație a romanului „Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience and Redemption„, ecranizat acum în regia faimoasei Angelina Jolie.

     5. The Vow (2012)/JurământulThe Vow-Jurământul

    Aş dori să închei într-o manieră veselă şi să atrag atenţia asupra unui film care este dulce amărui, ideal pentru cei care încă mai cred în romantism şi happy end. Uneori iubirea poate fi compleşitoare şi fiecare o preţuieşte în felul lui, dar ce se întâmplă când dintr-o dată dispare şi nu poţi face nimic? Aşa se întâmplă cu Leo când constată cu stupoare că în urma unui accident soţia nu-l mai recunoaşte? 

    Sinopsis: Cum ar fi dacă, dintr-o dată, ființa iubită nu v-ar mai recunoaște ?

   Paige (interpretată de Rachel McAdams) și Leo (interpretat de Channing Tatum) sunt căsătoriți și se iubesc la nebunie. Ambii sunt artiști de succes în Chicago. Într-o noapte cu ninsoare deasă, cei doi sunt victimele unui accident de mașină. Leo scapă nevătămat, însă Paige are leziuni cerebrale, care îi șterg din memorie toate amintirile legate de relația cu soțul său. La ieșirea din comă, Leo este pentru ea un străin.

    Dintr-o dată, Leo se trezește în situația de a lua de la capăt o relație la care visase toată viața și de a-i recuceri inima soției sale. În urma traumatismului cranian, Paige se crede cu cinci ani în urmă, pe vremea când era studentă la Drept, înainte de a-l cunoaște pe Leo. Viața sa actuală îi este complet străină. Nu înțelege de ce se află departe de părinții săi (interpretați de Jessica Lange și Sam Neill), îi lipsește garderoba sa “conservatoare” și nu vede niciun motiv pentru care ar fi renunțat la facultate și la promițătoarea carieră de avocat. Pentru a înrăutăți situația, Paige se crede încă logodită cu omul de afaceri Jeremy (interpretat de Scott Speedman), și refuză relația cu Leo și stilul său de viață neconvențional, ca și cum nu l-ar fi iubit niciodată.

    Cum însănătoșirea lui Paige și revenirea memoriei pare ceva imposibil, Leo este cuprins de teamă – aceea că a pierdut-o pentru totdeauna pe marea iubire a vieții sale. Refuzând să se dea bătut, el se hotărăște să ia totul de la capăt și o curtează pe Paige ca și cum de-abia s-ar fi cunoscut, în speranța că aceasta se va îndrăgosti din nou de el. Astfel, Leo va trece printr-o grea încercare, în cursul căreia va înțelege exact sensul iubirii, al onestității și al jurământului făcut la căsătorie. 

    Acestea sunt preferinţele mele în materie de poveşti adevărate. Voi ce recomandări puteţi face pentru o seară cu popcorn şi voie bună?

Sursă imagini şi sinopsis: cinemagia.ro

22 COMMENTS

 1. Mulţumesc pentru recomandare! Nu am vizionat niciunul dintre cele de mai sus, deşi mi-au stârnit curiozitatea! 🙂 Sincer, nu ştiu care dintre filmele vizionate de mine au fost bazate pe fapte reale. 😀 😀 Ruşine să-mi fie! 😀

  • Daniela, au fost destule filme pe care le-am vazut, iar mai tarziu am aflat ca sunt bazate pe o carte sau pur si simplu cu un sambure de adevar.
   Acum imi vin in minte si alte ecranizari bazate pe fapte adevarate: The Social Network-Reteaua de socializare (cum s-a nascut facebook) sau Discursul regelui sau 12 ani de sclavie sau Titanic(imposibil sa nu-l fi vazut, toata lumea e innebunita dupa el). 😉

   • Aşa este, toată lumea ştie de Titanic. :)) Cel puţin, eu l-am vizionat de nenumărate ori! 😀 Cred că mă voi interesa şi eu mai mult de filmele pe care le-am vizionat, aşa voi şti care şi cum au luat naştere. 😀 Mulţumesc pentru recomandări! 😉 Cred că voi viziona astăzi „The Social Network” dacă îmi permite timpul!

 2. In afara de Sully (pe care vreau sa-l vad cat de curand) si Unbroken, le-am vazut pe toate si mi-au placut! Toate au fost superbe si m-au emotionat, mai ales Hachiko! Iti recomand Hotel Rwanda, care e bazat pe intamplari adevarate!

  • Multumesc. Sper sa le vezi si pe celelalte, sunt diferite, dar fiecare poveste are farmecul ei.
   Legat de Hotel Rwanda, deja m-am uitat la trailer si nu-l recunosc.

  • Placerea este de partea mea. La tine merge un film istoric cu Mihai Viteazul =)) =)) locco_smiley_4

 3. Multumim de recomandari! Am vazut doar 3 dintre ele. Sully m-a dezamagit putin. As fi vrut sa fie mai ulta actiune, nu vorbe. M-a plictisit putin. Hachiko m-a emotionat profund. Ambele versiuni sunt reusite!
  The Vow si Unbroken vreau sa vad.

  • Daca iti plac filmele cu adrenalina, actiune si suspans, da, Sully nu este cea mai buna alegere. L-am ales pentru ca este recent si ofera o alta versiune a adevarului. Daca n-ar fi fost el, totul s-ar fi transformat intr-o catastrofa.

  • Dorina, sunt convinsa ca este mai buna decat filmul, dar sa vad ce pot face. locco_smiley_19
   Sunt in incertitudine.

 4. 1 si 3 😉 le-am vazut si mi-au placut mult. Nu stiam de „Juramantul” . Acum sunt curioasa 🙂 . Multumesc de recomandari .

  • Mirela, au tot aparut pe banda rulanta filme, unele care m-au cucerit imediat, altele care m-au lasat fara cuvinte. Daca tu ai reusit sa vezi cel putin 2 din lista mea, inseamna ca am ales bine.
   locco_smiley_1

 5. Primele două le-am văzut. Sunt superbe! Filmele mele preferate sunt cele inspirate din fapte reale… și prefer să le văd acasă. Astfel, îmi permit să plâng în voie.

  • Rodica, daca as fi vazut Hachiko la cinema, atunci ar fi fost grav. De un lucru sunt sigura, sunt o persoana lacrimogena si nu ma pot vindeca, este ceva incurabil. 🙂

 6. Frumoase recomandari. Din pacate, nu prea mai acord timp vizionarii de filme. Primul l-am vazut in urma cu cativa ani, la TV.

 7. Primul l-am văzut de două ori, mi-a plăcut foarte mult. Ultimul mi se pare cunoscut dar nu-mi amintesc dacă l-am văzut. Celelalte aș vrea să le văd, îmi plac filmele inspirate din fapte reale

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.