5 motive pentru care e bine sa citesti
5 motive pentru care e bine să citești
Cu siguranță ați auzit asta de mii de ori. O spuneau străbunii noștri, o spun, iată, și oamenii de știință de astăzi: cititul face bine! Cum au ajuns celebrii cercetători la această concluzie? Ei bine, după studii îndelungate făcute la Universitatea Stanford din California, s-a conchis negru pe alb: cititul aduce numeroase beneficii, dintre care, mai jos, enumerăm câteva.
1.Previne apariţia bolii Alzheimer
Ai auzit, cu siguranță, despre mult temuta boală Alzheimer. Ei bine, una din modalitățile prin care poți să o previi e cititul. Stimularea activității creierului reduce semnificativ posibilitatea apariției demențelor senile. Citind, creierul tău ca fi mereu activ, iar acest lucru îl va menține tânăr. În caz contrar, el va intra într-o stare de apatie… se va plafona, pierzând astfel multe din abilitățile pe care obișnuia să le aibă… iar tu nu vrei asta, nu-i așa?
2. Reduce intensitatea stresului
Da, toată lumea știe: trăim vremuri în care stresul ne afectează atât fizic, cât și psihic. Fie că vii de la serviciu plin de tensiune, fie că te-ai certat cu iubitul/iubita și nu mai știi ce să mai faci, un lucru e sigur: cititul te ajută. Decât să te apuci de spart obiecte de prin casă sau decât să lași stresul să te transforme într-un bolnav de pe lista cronicilor hepatici, mai bine întinde mâna și ia o carte din bibliotecă. Citește! Pășește în lumea cărții pe care o deschizi și detașează-te de stres! Îți face bine! O spun specialiștii!
3. Devii mai deștept
Da! Indiferent de cât de deștept ești, citind, devii mai deștept… iar viața aceasta e făcută astfel încât cine e deștept, poate să facă față provocărilor. În plus, cu cât citești mai mult, cu atât stochezi mai multe informații utile, aplicabile în realitatea actuală. Așa că… fii deștept! Citește!
4. Îmbunătățește vocabularul
Cu cât citești mai mult, cu atât acumulezi mai multe cuvinte, mai multe expresii, cunoști mai multe stiluri. În acest fel, îți formezi un stil de gândire, dar și de vorbire, elemente care alcătuiesc imaginea unei persoane de astăzi, iar o imagine bună, e un atu în plus… indiferent de circumstanțe.
5. Intensifică puterea de concentrare și atenția
În lumea actuală, prinsă parcă într-un vârtej extrem de rapid al informației și al progresului tehnologic, e nevoie ca atenția noastră să facă față zilnic unei presiuni destul de mari. Specialiștii spun că și acesta e un motiv de declanșare a stresului. Înainte de a merge la serviciu sau la școală, unii se implică simultan în mai multe acțiuni care le solicită atenția: își controlează mesajele de pe telefon, vorbesc cu alte persoane, mai aruncă un ochi pe paginile de socializare, iar asta nu face decât să ridice nivelul de stres. Încercați să înlocuiți aceste activități cu zece minute de citit. Întreaga atenție vă va fi focalizată doar spre lectură, iar puterea de concentrare pentru restul zilei va crește.
Un articol interesant care mi-a captat atenția. Are numeroase beneficii pe care noi cititori le putem descoperi prin propriile experiente:
-combate plictiseala
-vizităm mări si țări chiar dacă n-avem bani 😀
-creste creativitatea
-o sursă bună de subiecte de discuție.
Astea sunt ceea ce am descoperit eu ca cititor.
Multumim Rodica pentru articol. locco_smiley_10
Articolul acesta a fost de-a dreptul pe gustul meu. Si eu citesc atunci cand ma aflu pe cale sa cad prada grijilor, asta ma calmeaza cel mai mult. Multa lume spune ca atunci cand sunt in pragului stresului, cititul e ultimul lucru care i-ar ajuta sa se linisteasca! 🙂
Aceste 5 motive le cunoasteam si eu. 😀 Si chiar sunt folositoare.
Am si eu cateva motive:
1. Pasim intr-o lume pe care doar noi o cunoastem. Adica, cum noi avem alt stil de gandire, diferit de cei din jur, in momentul in care citim o carte ne imaginam propria noastra poveste, si aceasta este o oportunitate si un avantaj pentru ca ajungem sa cunoastem un lucru pe care nimeni nu l-a mai conceput pana atunci. 🙂
2. Eu zic ca ne si imbunatatim tacticile vederii.. Adica eu de cand m-am apucat sa citesc, o fac mult mai repede decat de obicei sau decat alte persoane. In momentul in care avem acest exercitiu devenim mai ageri. Plus ca ajungem sa cunoastem mai multe tipuri de scriere, mai multe imagini ( cele ale copertilor) si toate acestea stimuleaza ochii, dar si gandirea.
3. Sa nu uitam si de imaginatie. Eu de mica am o imaginatie foarte bogata, iar acum cu un motiv in plus, creez ceva mai intens citind carti. 😀
Mai sunt, dar pentru moment ajung. 🙂
Perfect adevarat! Si referitor la punctul 3 – pe mine chiar m-a scos din stres. Imi amintesc ca in 2010 eram in perioada de dupa operatie. Ma simteam fara vlaga, aveam insomnie, ganduri negre. Nu mai citisem o carte de luni bune si nu stiu ce mi-a venit sa reiau acest hobby. Putin cate putin m-am indepartat de acel „rau”. Asa ca, lectura chiar te scapa de stres .
Felicitari Rodica pentru articol. Si multumesc! locco_smiley_10
Pe langa toate parerile voastre eu am sa adaug:pentru mine cititul a fost toata viata si a ramas un „drog miraculos”,care m-a ajutat sa trec peste toate perioadele dificile din viata mea.De cand ma stiu cititul ,a macar cateva pagini seara ,a fost lucrul la care n-am renuntat niciodata.Si da Rodica are dreptate cititul ne mentine vesnic tinara mintea.Multumim Rodica! locco_smiley_10
Frumos articol. Nu stiam ca cititul previne aparitia bolii Alzheimer.
Intradevar,reduce stresul m-ai bine ca orice medicament.am încercat și va spun din experienta.La fel si acum,lectura câtorva pagini îmi dă o stare de bine! mulțumim pt articol Rodica!
I couldn’t agree moore!!!
Felicitări pentru articol locco_smiley_10 😀
Mă bucur enorm că v-a plăcut! Vă îmbrățișez cu mare drag! Mulțumesc pentru aprecieri!
Un articol frumos, felicitari. Cu siguranta sunt mult mai multe motive pentru care este bine sa citim. Eu ma regasesc in lista, iar la mine cititul chiar inseamna relaxare si dezvoltare pe plan personal, intrucat ma ajuta sa imi dezvolt vocabularul, si nu numai. In functie de ceea ce citim, putem invata diverse lucruri noi si interesante.
Sunt de acord :). Toate motivcele enumerate mai sus sunt adevarate. Citind devenim mai buni cu noi insine dar si cu cei din jur, citind facem cunostinta cu istoria demult uitata, citind invatam sa radem, invatam sa ne bucuram de lucrurile marunte din viata noastra :), citind imaginatia noastra „zboara” . Avem nevoie de toate acestea 🙂
Este un articol bun.
Ce aș ddăuga…? Ce citim, și ,mai ales, de ce să citim literatură română? Am impresia că lumea nu prea citește azi literatură română.