Adio, frică de dentist!

   Să vă spun povestea mea la stomatolog. Cred că cea mai concludentă scenă ar fi cea din filmul „Vizitatorii”, când personajul călător prin timp, trăind cu secole în urmă și ajuns în zilele noastre, nimerește într-un cabinet dentar și crede că este camera de tortură modernă.

   Mi-e frică la dentist. Numai când simt mirosul acela specific de cabinet stomatologic sau când aud freza, mă ia cu fiori. Pe scaunul cu pricina stau numai cu ochii închiși; dacă aș vedea toate instrumentele acelea în mâna înmănușată a doctorului, pe cale să facă slalom printre dinții și gingiile mele, cred că aș leșina pe loc. De fiecare dată când sunt pe scaunul pacientului, încerc să mă gândesc la altceva. La ceva frumos, relaxant, departe de freză, de mirosul pătrunzător al substanțelor… Îl aud ca prin vis pe stomatolog: „Acum clătește, acum calcă pe măsea!”.

   Câteodată funcționează, alteori nu. De obicei, fac exact invers de ceea ce mi se spune: mă mișc pe scaun de parcă mi s-ar spune „Să nu cumva să stai potolită, mișcă-te ca și cum te-ar mânca pielea!”. Vă dați seama cât de neproductiv poate fi pentru intervenție; se poate ca din greșeală, să-mi ciupească ceva, ca freza să pătrundă pe unde nu trebuie, nici nu vreau să mă gândesc!

  O dată am fost atât de stresată, că îmi simțeam pulsul în aspiratorul de salivă, iar când m-am ridicat de pe scaun, eram amețită și mă durea capul. Probabil îmi crescuse tensiunea de frică. Altă dată, venind de la dentist, am mers într-o cafenea. La bar se pregătea un frappé, iar bâzâitul aparatului m-a făcut să tresar. Suna exact ca freza.

   N-am fost întotdeauna așa. În copilărie nu mi-era frică. Desigur, nu era plăcut, dar nici prea frică nu mi-era. Nu degeaba se spune că pe măsură ce înaintezi în vârstă, conștientizezi mai tare pericolul. Alt motiv ar fi și câteva experiențe traumatizante, când am avut probleme serioase.

   Dar să nu mai vorbim de probleme! Azi vreau să vă povestesc despre experiențe frumoase. Despre Crystal Dental Clinic , o clinică stomatologică recomandată de niște prieteni și care răspunde majorității pretențiilor mele.

Ce pretenții am eu de la o clinică stomatologică?

   În primul rând, sterilizarea instrumentarului e crucială, considerând-o unul dintre principalele aspecte atunci când aleg serviciile stomatologice. Este foarte importantă siguranța de a ști că nu ești în pericolul de a contacta vreun virus precum HIV sau hepatita C, mai ales când te gândești la unele cazuri din trecut, în care contagierea s-a făcut într-un mod stupid, prin folosirea aceluiași ac de seringă sau a instrumentarului stomatologic nesterilizat.

   Înainte să ajung la Crystal Dental Clinic, am căutat informații pe site și am găsit informația relevantă pentru mine: cameră de sterilizare, 3 autoclave pentru sterilizare fabricate de Sirona, cea mai renumită companie de acest tip pe plan mondial, mașină automată de spălat și dezinfectat instrumente. Bine, sună foarte bine!

   Sinceră să fiu, nu mă pricep deloc la tehnologiile dintr-un cabinet stomatologic, frica de dentist ținându-mă departe de aceste informații, însă cei de la Crystal Dental Clinic par să le aibă pe toate și cel mai bine, explicate pe site, astfel încât să înțeleagă oricine despre ce e vorba. Poate n-ar fi rău să întreb stomatologul despre lampa de albire, sunt o mare consumatoare de produse pe baza de cafeină, așa că n-ar strica o albire a dinților.

   Mi-au atras atenția și aparatele pentru inhalosedare și tehnologia pentru sedare profundă. Cred că de așa ceva aș avea nevoie eu, la cât de fricoasă sunt pe scaunul pacientului. Și așa răspund la o pretenție de care nici nu eram conștientă: leacul perfect pentru anxietatea mea la stomatolog. Astfel, nu va mai exista riscul de a mă mișca în toate direcțiile, de parcă aș dansa Călușeii pe scaun, iar intervenția va fi sigură.

   Însă poate n-aș avea nevoie de sedare, dacă stomatologul este calm, sigur pe el, dispus să-mi explice ce anume am afectat și ce trebuie făcut. Ultima parte, de preferat după ce a terminat ședința. Nu de alta, dar aș fi prea moartă de frică. Așadar, aceasta este altă așteptare de-a mea: ca stomatologul să fie calm, sigur pe el, răbdător, pentru că la cât sunt eu de fricoasă și agitată, un medic cu însușiri opuse ar fi tot ce mi-ar lipsi pentru a nu mă mai întoarce. Însă în cazul Crystal Dental Clinic, unul dintre standarde face apel la respect, corectitudine și amabilitate, așa că nu-mi fac griji.

   Laserul cu diodă răspunde la altă pretenție ce n-a fost conștientizată până acum: tehnologia laser este mult mai puțin invazivă, reduce sângerarea și reface țesuturile afectate mai repede decât în cazul instrumentelor clasice. Adio, dureri și sunet chinuitor al frezei!

   Echipa Crystal Dental Clinic numără 50 de profesioniști și 10 cabinete, ce se ocupă de mai multe specialități din domeniul stomatologic: chirurgie, implantologie, endodonție, protetică, estetică dentară și facială, ortodonție, stomatologie pediatrică, profilaxie și prevenție dentară.

Pretențiile pacienților sunt duse la îndeplinire tocmai prin respectarea standardelor clinicii: excelență, integritate profesională, responsabilitate, respect, corectitudine, amabilitate, munca în echipă.

Adio, frică de dentist!

Sursa foto> Crystal Dental Clinic

6 COMMENTS

    • Wow! Niciodata?! Nici macar o data?! Nici macar la un control? Pe de o parte te invidiez, inseamna ca n-ai avut probleme, dar iti si recomand sa-ti faci un control. Cine stie, sa nu te trezesti cu ceva, e bine sa-l faci. De regula se recomanda o data la 6 luni.

  1. Urasc sa merg la dentist si deja amna d ceva vreme sa merg sa imi scot o masea de minte, dar numai cand ma gandesc ca trebuie sa o scor chirurgical ma apuca palpitatile si simt cum imi creste tensiunea 🙁

    • Hm, masea de minte de scos? Chiar trebuie? Poate ar trebui sa cereti o a doua opinie. Oricum, nu e bine sa amanati, cu cat amanati, cu atat se agraveaza,

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.