Acul din sânge de Sarah Bower

Acul din sânge, de Sarah Bower – Editura Nemira – recenzie

Acul din sânge

Autor: Sarah Bower

Editura Nemira, 2019/ Colecția Damen Tango

Număr pagini: 639

Traducere din limba engleză: Radu Şorop

   Acul din sânge de Sarah Bower history romance.

Despre autoare

   Sarah Bower s-a născut în Yorkshire, dar acum locuiește în Suffolk și este consultant pentru mai multe agenții literare. Coordonează proiecte de promovare a lecturii și susține cursuri de scriere creativă la University of East Anglia. Prozatoare fascinată de istorie, Sarah Bower este unul dintre numeroșii autori contemporani care au redescoperit romanul istoric. A publicat scrieri de ficțiune și nonficțiune în diverse reviste și periodice, a câștigat câteva concursuri de proză scurtă și a semnat mai multe volume de beletristică. Romanul ei de debut din 2008, Acul din sânge este o ficțiune istorică ce a atras imediat atenția cititorilor. Borgia. Păcatele familiei(Nemira,2012,2013,2018), roman apărut în 2011, a fost tradus în peste zece țări și este bestseller internațional.

   Din nou am ajuns la concluzia că nu trebuie să judeci o carte după aparențe, copertă sau titlu. Cel mai bun mod prin a descoperi ce se ascunde într-o carte e să o citești cap-coadă. Acul din sânge este un roman history romance care te surprinde de la început până la sfârșit. Când crezi că povestea e aproape pe sfârșite și mai ai mult până termini cartea ceva se schimbă și îți dai seama că oricât de multe cărți ai citit, nu poți anticipa finalul. Apropo, sper că nu aveți obiceiul să aruncați un ochi la final înainte să vă apucați de carte. Stricați toată lectura. Curioși?

   Acțiunea se petrece în timpul lui William de Normandia între anii 1066 și 1077. Nu degeaba romanul are peste 600 de pagini. O parte din istoria Angliei și a Franței ne este prezentată, captivând în lupte sângeroase, cuceriri, dușmănii, aspirații și iubiri împărtășite sau nu.

   Începutul romanului ne prezintă descrierea luptei de la Hastings care duce la cucerirea englezilor de către normanzi. O luptă în care episcopul Odo, fratele lui William își dovedește devotamentul, dar și cruzimea. Moartea sângeroasă a regelui Harold Godwinson atrage dușmănia amantei oficiale, dar și a femeii care-o slujea și își venera stăpâna.

Personajele principale sunt Odo de Bayeux și Gytha, slujitoarea femeii căreia îi era devotată.

   Odo o roagă pe sora lui Agatha să brodeze o tapiserie în care să fie redată istoria așa cum voia el să rămână în amintirea oamenilor. Istoria văzută și trăită de Odo, cu mici modificări după placul acestuia. Așa ajunge Gytha în apropierea episcopului, având un plan în minte care se schimbă cu trecerea timpului.

   După cucerirea Angliei, Gytha își doreşte răzbunare. Vede cum locuința stăpânei ei este devastată și aceasta luată de normanzi pentru exil. Văzându-se pe drumuri, aceasta decide să supraviețuiască cu scopul de a se răzbuna într-o zi pe Odo și începe să se prostitueze. Într-o odaie mizerabilă este găsită de sora episcopului și dusă să brodeze alături de alte câteva femei la Tapiseria de la Bayeux.

   Dacă la începutul romanului ne erau prezentate scene istorice sângeroase, continuarea va surprinde print-o poveste de dragoste cu năbădăi și plină de scântei. Odo și Aelfgytha se îndrăgostesc și firea lor războinică îi aduce mereu în conflict. Odo e frumos, puternic și sufletist, capabil de milă, care întinde o mână de ajutor celor nevoiași, iar Gytha este ageră și perspicace. Nefiind o femeie inocentă, dimpotrivă, este o văduvă care a suferit enorm și care a pierdut patru copii, cum reușește să-l cucerească pe episcop? Mintea ei sclipitoare și îndrăzneala ei atrag atenția episcopului. O atenție care se transformă într-o dragoste interzisă. Neavând voie să se căsătorească fiind o față bisericească și fiind supus regelui, care îl dorește ca soldat devotat, curajos și isteț alături de el. Odo are de înfruntat pericole chiar și acolo unde nu se așteaptă.

   Odo este soldat în slujba fratelui său, mereu supus, dar și episcop. Inevitabile situaţii, pentru relația deloc pe placul celor din jur, va crea o serie de piedici și întâmplări cutremurătoare.

  Personajele secundare sunt femeile care brodează alături de Gytha, slujitori devotați, fețe ale bisericii și William Cuceritorul.

   Printre oameni simpli și nobili se nasc povești de dragoste, dar și povești cutremurătoare. Prin aceste povești autoarea ne arată fața văzută și nevăzută a luptelor din spatele unor războaie. Lupta cu foametea, cu violurile, cu dușmani pe care-i credeai prieteni și cu prieteni care i-ai crezut dușmani.

   Fiecare personaj țese o poveste. Călugărița, sora lui Odo, a fugit de acasă de o căsătorie aranjată de William. Îndrăgostită de Meg, o brodează, care la rândul ei fuge, cu ajutorul Gythei, să-și caute fratele pe care-l credea mort. Cade în mâinile unei secte diabolice, violată de mai mulți bărbați, inclusiv de fratele ei care se crede SF. Sebastian.

  Dacă la început credeam că o să am parte de războaie pe câmpul de luptă, pe parcurs am realizat că războaiele pot fi de nenumărate feluri. Cel mai dificil fiind un război interior.

   Ce piedici mai întâlnesc cei doi îndrăgostiți, multe de altfel, rămâne să descoperiți citind acest delicios roman crud și sensibil.

   Rămân împreună cei doi? Reușesc să înfrunte atât de multe pericole și fac față tuturor capcanelor pe parcursul acestei povești?

Citat

Furtunile continuă nestingherite. De la fereastra iatacului lui Odo, măgura pare că plutește într-o mare de glod gălbicios, cu o rețea precară de scânduri întinse peste băltoacele cele mai adânci. Tunetele bubuie în depărtare, din când în când fulgerele aruncă un foc brusc, argintiu-albăstrui, peste trăsăturile cenușiu-cafenii ale lui Odo, nepământean de încremenite. Nu s-a clintit din pat din noaptea în care Gytha a fost arestată; de-abia s-a mișcat și acolo, stă întins pe spate, nebărbierit, în cămașa lui de noapte care începe să pută, holbându-se la adâncimile de indigo ale baldachinului.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Cartea o găsiţi pe site-ul Editura Nemira

Recenzii cărţi istorice

Recenzii cărţi romance

#historyromance

#recenziicărţi

 

10 COMMENTS

  1. Mda stiu ca era un apropo la mine! Eu sunt curioasă de final! E super recenzie,ma tentează da atat de crude sunt unele scene?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.