Pandemicon – Povestiri pentru sfârșitul lumii – Editura Crime Scene Press –...

Pandemicon – Povestiri pentru sfârșitul lumii – Editura Crime Scene Press – recenzie

Pandemicon - Povestiri pentru sfârșitul lumii

Pandemicon – Povestiri pentru sfârșitul lumii – Editura Crime Scene Press – recenzie

Pandemicon – Povestiri pentru sfârșitul lumii

Editura Crime Scene Press 2020

Număr pagini: 343

  “În 2020, paisprezece autori români, izolați în casele lor, respectând îndemnul „Stai acasă!”, au hotărât să înregistreze sau să imagineze întâmplări din timpul pandemiei care ne răvășește viețile de câteva luni.

  Pandemicon. Povestiri pentru sfârșitul lumii este o colecție de narațiuni datorate unor condeieri din diverse generații, cu experiențe literare diferite și cu stiluri originale.

Ar fi putut să aștepte resemnați să vadă cum vor evolua lucrurile.

Au preferat să riposteze prin scris la ceea ce ne amenință existența.

  Textele lor sunt o modalitate de eliberare de fricile care, în mod firesc, ne macină în această perioadă nefastă, cum n-a mai cunoscut omenirea de multă vreme.

  În istorisirile lor veți întâlni neliniște, încrâncenare, flagelarea nepăsării cu care sunt tratați uneori oamenii, dar și a indolenței pe care o manifestă câteodată aceștia, ignorând virusul, adoptând posturi aberante, inventând teorii ale conspirației halucinante.

  Covidul a funcționat ca un revelator pentru comportamentul uman, de la noi, din alte părți ale globului. Oricât ar părea de ciudat, în aceste pagini veți întâlni chiar și umor. Sau viziuni de domeniul fantasticului. Sau dezvăluiri cutremurătoare. Și încrederea că, mai devreme sau mai târziu, totul se va termina cu bine. Și cu ajutorul cuvintelor putem depăși momentul de cumpănă cu care ne confruntăm. Au fost, întotdeauna, un reazem de nădejde.

  În orice caz, suspansul e prezent în fiecare dintre aceste povestiri captivante, scrise special pentru volumul a cărui lectură vi-o dorim cât mai agreabilă.”

  O colecție de 14 povestiri scrise de autori cunoscuți sau mai puțin cunoscuți.  La începutul fiecărei povești facem cunoștiință cu autorul, fiindu-ne prezentate în câteva cuvinte realizările acestuia.

  Volumul este deschis de seniori; Stelian Țurlea și George Arion.  Nu cred că mai trebuie să vă spun că în câteva pagini ei surprind o intrigă polițistă și o întreagă gamă de trăiri și sentimente, totul cu același umor fin care-i caracterizează.

  Apoi Michael Haulică, pe care mărturisesc că nu l-am citit până acum pentru că nu-mi plac S.F.-urile, cu o poveste polițistă foarte interesantă.

  Oana Stoica-Mujea cu o nouă aventură a Iolandei Stireanu, parte dintr-un nou roman, pe care îl aștept cu nerăbdare.

  Adrian Onciu un autor pe care îl citesc oricând cu plăcere fie că sunt cărți de spionaj, polițiste sau pastile umoristice.

  Actorul Eugen Cristea contribuie cu o povestire  puțin fantastică, dar… ce coșmar ar fi dacă s-ar împlini….

  Interesante și pline de adrenalină sunt și povestirile lui Ovidiu Pecican, Amalia Lumei, Caius Dobrescu, Gabriel Brănescu și Mircea Pricăjan.

  Petru Crăciun, cunoscut  pentru literatura pentru copii, participă de data asta cu o super poveste polițistă, interesantă și amuzantă totodată.

  Dar pentru mine surpriza majoră au constituit-o povestirile lui Alexandru, George și Mihnea Arion. Și asta nu numai pentru că nu am citit până acum nimic scris de ei, ci și pentru că s-au dovedit a fi niște povești extrem de interesante și bine scrise.  Sper să recidiveze pentru că au ceva de spus.

  Sigur că n-am să iau la rând fiecare poveste și să vă vorbesc despre conținutul ei, aș diminua suspansul.

  Am să vă spun doar că tema tuturor povestirilor este situația actuală, pandemia, măsurile luate, reacțiile autorităților și ale oamenilor de rând, comportarea poliției și acțiunile previzibile ale clanurilor interlope.

  La asta se adaugă o profundă cunoaștere și redarea cu fineţe de către fiecare autor a tipologiilor umane, a trăirilor și sentimentelor.

  Toate trăirile fie că e vorba de iubire, dorință, vise, trădări, ură, lăcomie, sunt tratate cu toată seriozitatea, dar și cu o tentă fină de umor.

Felicitări și sper să repetați experimentul!

Carte disponibilă pe site-ul editura Crime Scene Press

Autori români

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.