Anatomia Pilates de Rael Isacowitz și Karen Clippinger-recenzie

Anatomia Pilates de Rael Isacowitz și Karen Clippinger-recenzie

Anatomia Pilates de Rael Isacowitz și Karen Clippinger-recenzie

Anatomia Pilates, de Rael Isacowitz și Karen Clippinger-ghid practic de exerciții pentru stabilitatea și echilibrul întregului corp

 

Editura: Lifestyle Publishing

Data apariţiei: 2017

Traducator: Alexandra Hansa

Format: 165×235

Tip coperta: Brosata

Număr pagini: 256

   Vine o vreme în viața unui om când realizează cât de importantă e sănătatea… iar astăzi, cu cantitatea enormă de informație de care dispunem, posibilitatea de a ne păstra forma maximă cât mai mult este din ce în ce mai mare.

   Prețuim sănătatea… cel mai adesea atunci când începem să o pierdem, uitând că viața este un proces continuu de îngrijire a trupului și a sufletului.

   „Anatomia Pilates” nu e despre sănătate… e despre viață și cum să ți-o păstrezi impecabilă, cu o sănătate bună, indiferent de vârstă.

  Într-o lume în care stresul pare să ne transforme în niște roboți folosiți până la epuizare, cartea aceasta ne propune un răgaz, o regăsire a echilibrului, o reconstituire a posturii corpului. Ce este corpul… dacă nu o casă temporară pentru sufletul nostru?! Iată de ce este important ca această casă să fie cât mai bine întreținută.

   Despre Pilates auzisem încă din anii 2000, însă ca orice metodă inovativă, oamenii au privit cu reticență aceste exerciții. Dacă la noi în țară, metoda Pilates a devenit cunoscută în jurul anilor 2000, în afară lucrurile au stat altfel. În anii 1990, această metodă a trecut de la stadiul de „set de exerciții”, la o metodă îndrăgită de tot mai mulți oameni. A fost momentul în care au început seriile de emisiuni TV care promovau această metodă. Astfel, Pilates s-a propagat în întreaga lume.

  De unde numele Pilates? Ei bine, Joseph Pilates, născut la 9 decembrie 1883 la Dusseldorf, Germania, inventatorul acestei metode, a sperat că această metodă va veni în sprijinul personalului medical, pentru a ajuta pacienții să se recupereze în urma diverselor afecțiuni. Metoda nu era menită doar pacienților, ci și oamenilor care voiai să se mențină în formă. Sistemul de exerciții inventat de Pilates a avut inițial numele de „contrologie” și se baza pe obținerea și menținerea unui echilibru al corpului din care să derive o stare bună de sănătate.

  În 1926, Joseph o cunoaște pe viitoarea sa soție, care îl sprijină în munca sa iar mai târziu, cei doi devin instructori ai acestei metode, devenită celebră în întreaga lume.

   De atunci și până acum, metoda Pilates a devenit o adevărată știință, studiată în instituții academice, aplicată în sălile de fitness, adoptată de către medici pentru recuperarea pacienților. Și sportivii care fac performanță apelează adesea la această metodă pentru a se păstra în formă.

   Autorii acestei cărți, Rael Isacowitz și Karen Clippinger sunt adevărați maeștri ai metodei Pilates. Rael are un centru și o organizație de educație Pilates – „Body Arts and Science International (BASI Pilates)”. Este apreciat pentru  activitatea sa la nivel internațional. Karen predă această metodă de peste trei decenii Long Beach, California , cu un entuziasm care a molipsit deopotrivă vedetet de talie internațională, dar și oamenii simpli care-și doresc echilibru și sănătate.

   Pentru cei care cred că Pilates e doar o înșiruire întâmplătoare a unor exerciții fizice, ei bine  această metodă se aseamănă mai mult cu un calcul matematic. Ea se bazează pe șase principii fundamentale: respirația, concentrarea, centrul, controlul, precizia și fluența.

   Este important de precizat faptul că până la prezentarea exercițiilor fizice, autorii explică principiile anatomice care se aplică pentru ca eficiența acestora să fie maximă.

   Fiecare set de exerciții, fie că este destinat posturii spatelui, coloanei sau antrenării abdomenului, este însoțit de informații care ajută la înțelegerea deplină a scopului pentru care este făcut.

   Limbajul folosit este unul simplu, pe înțelesul tuturor, deși explicațiile implică și treceri în revistă a unor chestiuni de anatomie, care vizează sistemul muscular și sistemul osos.

   Descrieri sunt detaliate, oferind suficiente elemente încât imaginea cititorului să fie una completă. În plus, fiecare set de exerciții este însoțit de imagini elocvente pentru exemplificare.

   Ce se obține cu ajutorul acestei metode? Ei bine, pot apela la Pilates cei care doresc să își tonifieze corpul sau să își crească flexibilitatea.

   Cu ajutorul acestei metode, am realizat cât de importantă este legătura dintre respirație, aliniere, postură și mișcare. Totul funcționează ca un întreg, nimic nu este întâmplător în Pilates.

   Un alt atu interesant al acestei cărți este acela că oferă detalii despre tehnici de respirație. Cartea pune accentul și pe ideea de concentrare și conștientizare de sine. Se pare că pentru a obține o stare mai bună a minții și a corpului sunt necesare ca mai multe procese care să funcționeze impecabil.

   Având în vedere faptul că cei doi autori sunt considerați adevărați maeștri ai metodei Pilates, această carte este una de referință în domeniu.

   Recomand cartea celor care vor să se mențină în formă și… de ce nu, celor care sunt în căutarea un or metode eficiente de regăsire a echilibrului interior.

   „Anatomia Pilates este o descriere excepțională a anatomiei și kinesiologiei exercițiilor de Pilates. Este o carte esențială pentru orice practicant serios de Pilates, interesat de modul în care grupurile de mușchi lucrează împreună în timpul exercițiilor” – Marguerite Ogle, About.com/Pilates

Iată câteva citate din carte:

   „Cu toate că Joseph Pilates nu a lăsat reguli scrise specifice pentru metoda lui, următoarele principii pot fi identificate în mod clar în toate paginile textelor sale și culese din secvențe originale de film și din alte materiale de arhivă: respirația, concentrarea, centrul, controlul, precizia și fluxul”.

   „Pilates nu reprezintă doar un exercițiu. Nu este o simplă alegere aleatorie a anumitor mișcări. Pilates este un sistem de condiționare fizică și mentală care poate spori forța fizică, flexibilitatea și coordonarea. De asemenea, ajută la reducerea stresului, la îmbunătățirea concentrării și favorizează senzația unei stări de bine. Pilates se adresează tuturor”.

Cartea Anatomia Pilates de Rael Isacowitz și Karen Clippinger poate fi comandată de pe site-ul Lifestyle Publishing

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

Anatomia Pilates de Rael Isacowitz și Karen Clippinger-recenzie

 

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.