Elanus de Ursula Poznanski – Editura Unicart – recenzie
,,Elanus” are o intrigă inteligentă și mister cât cuprinde. Te ține în suspans până la final și promite multe întorsături de situație.
Elanus, de Ursula Poznanski – Editura Unicart – recenzie
Elanus
Ursula Poznanski
Titlu original: Elanus
Editura : Unicart
Colectie: Imaginarium
Anul aparitiei: 2019
Număr de pagini: 500
Gen: thriller, young adult, romance
Elanus de Ursula Poznanski thriller, romance.
E peste tot.
Nu-l auzi.
Te vede.
Jona are șaptesprezece ani și este mult mai inteligent decât cei de vârsta sa. Totuși, un asemenea dar poate fi și un blestem – băiatul nu-și găsește locul, iar dușmanii nu întârzie să apară.
Joana refuză să fie victimă și începe să le supravegheze fiecare mișcare cu ajutorul lui Elanus, drona construită de el.
Însă vânătorul ajunge vânat, iar ceea ce începuse ca o joacă nevinovată devine un tangou cu moartea…
Între mine și colecția Imaginarium, de la Editura Unicart, a fost dragoste la prima vedere. De când am citit anul trecut ,,Gardianul celor Cinci Vieți”, curiozitatea mea a luat niște proporții astronomice, așa că nu-i de mirare că, între timp, mi-am achiziționat mai multe cărți de la ei. Spre marea mea bucurie, niciuna nu m-a dezamăgit. Dimpotrivă. Am rămas plăcut surprinsă să descopăr că, pe lângă maniera impecabilă de scris, toate poveștile aveau iz romantic, indiferent că era vorba de un roman thriller, fantasy sau de aventuri.
Atunci când am primit vestea că la editură și-a făcut apariția romanul ,,Elanus”, semnat de Ursula Poznanski, am sărit în sus de bucurie, pentru că știam cât de bine scrie. Ceea ce am descoperit în ,,Erebos. Jocul răzbunării”(primul ei thriller pentru tineri), mi-a rămas întipărit în minte, chiar dacă au trecut patru ani de când l-am citit. Speram ca și de această dată să mă surprindă cu o poveste antrenantă, ceea ce s-a și întâmplat. Am fost complet fermecată de intrigă, de modul în care s-au îmbinat toate piesele de puzzle care alcătuiesc această poveste, de personajele învăluite într-un mister îmbietor. De asemenea, mi-a plăcut că autoarea a introdus și o poveste romantică, garnisită cu numeroase înțepături ironice. E drept că acțiunea trenează pe alocuri, autoarea pierzându-se în amănunte despre viața de student a lui Jona, dar tocmai această centrare pe viața cotidiană, conferă credibilitate romanului.
,,Elanus” are o intrigă inteligentă și mister cât cuprinde. Te ține în suspans până la final și promite multe întorsături de situație. Un roman bine scris, ușor de parcurs, cu un stil puțin sarcastic și un personaj principal înviorător, care ,,iese în evidență ca un scaiete între margarete”.
Trebuie să recunosc că nu m-am atașat prea repede de personajul central al cărții. Jona Wolfram pare un tânăr dezagreabil, dificil și arogant. Impulsiv și nepăsător. Un mic atotștiutor care se crede mai tare decât oricine. Bine măcar că își recunoaște defectele, că are o problemă de inadaptabilitate socială. Totuși, nici mort nu înțelege ,,cum de inteligența care îi adusese la vârsta de doar șaptesprezece ani o bursă integrală la o universitate de elită îl trăda mereu în situațiile cele mai obișnuite”. Adesea îl ia gura pe dinainte. Nu se poate abține. Pur și simplu nu se învață minte. De altfel, am avut ocazia să fac cunoștință cu observațiile lui ironice în primul capitol, atunci când trimite un mesaj acid (cei drept, amuzant pentru mine) viitoarei sale gazde.
,,- Bună! Sunt Jona Wolfram.Vă amintiți? Nu? Păi, sunt cel care ar fi trebuit să-l luați de la gară la ora 16.25. Sau, cel puțin, așa ați discutat cu părinții mei, pentru că personal încă nu am avut plăcerea. Dar nu vă faceți griji, întâi terminați-vă liniștită tura de cumpărături sau ședința de pedichiură, mai aștept puțin. Stau chiar lângă un bărbat foarte de treabă, cu barbă, care s-a oferit să împartă cu mine doi litri de vin roșu. Deci, nicio grabă!”
Jona este un adevărat geniu, dar în ceea ce privește relațiile cu semenii, este o calamitate. Pe cât de rar i se întâmplă să facă greșeli în domeniul matematicii și tehnicii, pe atât de des le făcea când avea de-a face cu oamenii. Colegii de facultate îl percep drept concurență și îi fac viața cât mai grea cu putință. Desigur că sunt probleme, mai ales că majoritatea studenților au în jur de 21-22 ani și cei patru ani care îl despart de aceștia nu erau prea ușor de trecut cu vederea. Iar pe lângă aceasta, majoritatea celor de aici proveneau din familii care își puteau permite taxe de școlarizare cu câte cinci cifre. Fii și fiice de oligarhi ruși, de magnați americani sau de miliardari arabi din industria petrolului. În plus, observațiile ironic-disprețuitoare de la care Jona nu se poate abține în timpul cursurilor, îi pecetluiesc reputația. Încă din prima zi și-a scos la înaintare latura sarcastică, mai întâi propunându-i meditații unui student și apoi imediat a luat în propriile mâini cursul profesorului său. Mai târziu se va dovedi că această scenă cu profesorul Lichtenberger se va întoarce asupra lui ca un bumerang în cel mai inoportun moment.
Am început să-l percep altfel pe Jona pe măsură ce povestea a evoluat. De fapt, abia după ce s-a împrietenit cu Marlene a început să-și schimbe comportamentul și să devină simpatic. Până atunci, criticile lui avuseseră mereu un ton superior, ocazional batjocoritor, dar în prezența ei încearcă să-și reprime observațiile răutăcioase. Interesant e că el nu se gândește nici măcar în treacăt să o urmărească pe ascuns cu drona – ceea ce face în mod obișnuit – pentru că ,,voia ca ea să îi zică de bunăvoie orice avea de zis”.
Elementul buclucaș din roman este chiar această dronă, Elanus (e numele unei specii foarte rare de uliu – ,,pare ascuțit că un cuțit, e rapid și agil și rămâne fixat asupra prăzii sale până la capăt. Sau cel puțin până se termină bateria”), de care se folosește ca să-i spioneze pe oamenii din jur.
După ce face cunoștință cu Linda Koren, o studentă de care se credea îndrăgostit, își dă seama că trebuie să o abordeze altfel. Era convins că avea să o cucerească dacă ar fi reușit să strângă suficiente informații despre ea. Așa că începe să o urmărească cu drona.
Într-una din zile, o vede pe Linda în compania unui bărbat, mai precis, în dormitorul acestuia, ceea ce îl determină pe Jona să pună la cale un plan de răzbunare. El trimite bileţele anonime către trei colegi de facultate, care conțineau o aluzie la secretul Lindei: ,,Crezi că nimeni nu știe ce faci. Dar dar te înșeli. Nu te poate proteja nicio perdea, fie ea chiar și atât de roșie. Îți știu secretul. Poate ai noroc și îl păstrez”. Textul suna puțin amenințător. Sau, în orice caz, suna așa dacă cineva avea ceva de ascuns. Și mai mult ca sigur Linda ascundea ceva.
,,- Toată lumea are secrete. Așa stau lucrurile. Ce secrete anume, mi-e indiferent, eu am vrut doar să provoc puțină neliniște în turma asta de oi de la universitate, mă înțelegi? Am vrut să văd cum se agită și cum se simt puțin tulburați. Cum încearcă să afle dacă cineva știe cu adevărat ceva și dacă da, ce anume.”
Cu toate acestea, Jona nu și-a dat seama că declanșează o avalanșă de evenimente, unele chiar tragice. Mai întâi asistă la o discuție telefonică între ea și bărbatul necunoscut, în care ea își exprimă teama că cineva i-a trimis un bilet de amenințare, dar nu știe cine a fost. Dar ceva știe. Nu tot, altfel s-ar fi dezlănțuit de mult iadul. Apoi, a doua zi, află că profesorul Lichtenberger s-a spânzurat. Anumite lucruri îl determină pe Jona să bănuie că acesta fusese amantul fetei, dar cum nu era foarte convins, revine la casa în care o văzuse pe Linda în urmă cu o zi. Și cum nu exista pe nicăieri o plăcuță cu numele familiei, a scos o scrisoare din cutia poștală, ca să vadă adresa destinatarului. Din curiozitate a deschis-o, iar înăuntru erau zece mii de euro. Plicul nu era adresat către dr. Lichtenberger, ci către soția lui. Fără expeditor. Care este de fapt legătura între toate aceste evenimente? Biletul lui fusese într-adevăr motivul pentru suicidul lui Lichtenberger? Chiar s-a sinucis profesorul pentru că îi fusese descoperită relația cu studenta lui? Nimeni nu s-ar omorî pentru așa ceva. Și totuși a făcut-o. Asta dacă nu cumva cineva a înscenat-o. L-a omorât și a făcut să pară sinucidere.
Jona vrea să descopere circumstanțele din spatele morții lui Lichtenberger și care era treaba cu plicul acela cu zece mii de euro. Însă, după acest eveniment tragic, au loc câteva incidente ciudate. Jona bănuie că este urmărit, camera îi este răvășită, iar gazdele lui parcă vor să scape de el. Oare știa cineva că exista drona și că el o trimisese pe urma la diverse persoane? De asemenea, bănuiau că, făcând aceasta, aflase lucruri care puteau deveni periculoase pentru ei în cine știe ce fel? Se află Jona într-un real pericol? Vă las pe voi să aflați toate amănuntele.
În concluzie, ,,Elanus” s-a dovedit a fi o lectură antrenantă, plină de suspans, mister, secrete și situații imprevizibile. O carte pe care o recomand cu mare drag!
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărţi young adult
Recenzii cărţi thriller
Recenzii cărţi romance
Suna tentant. Merci, Alina
Multumesc, Vero!
Felicitări, Alina! O recenzie foarte faina. Acum vreau sa citesc si eu cartea asta!
Multumesc, Geo! Merita sa o citesti!
Pare o carte interesanta plina de suspans.Multumim pentru recomandare.
Cu mare drag, Arci!
Multumesc pentru impresii!
Cu drag!
Felicitari pentru recenzie!
Multumesc, Sorinache!
Wauu! Trec cartea pe lista mea de achiziții! Super recenzie,felicitări! vreau mai multe detalii!
Neaparat sa o treci pe lista!
Interesantă povestea! Recenzia ta mi-a stârnit interesul dar recunosc că încă am dubii dacă să citesc sau nu cartea . Nu e genul meu. Dar tentația este mare .
Mulțumesc pentru recomandare!
Cu mare drag! Reuneste mai multe genuri – aventura, young adult, suspans, romance.
multumesc pt tentatie, n-am citit nicio carte de la aceasta editura, dar dupa recenzia ta, o sa incerc.
Cu mare drag, Roxy! Colectia Imaginarium are niste carti fabuloase. Si nu exagerez! <3