munti

  Despre munţi – informaţii pentru cei  mici

   Sunt foarte multe informații pe care noi nu le cunoaștem, aceste informații sunt de multe ori necesare pentru copii. M-am gândit să fac acest  scurt articol în care să menționez câteva dintre lucrurile cele  ai importante despre munți. De câte ori suntem întrebați de copilașii noștri anumite informații căutăm pe google sau sunăm un prieten.

 Cei mai înalți munți de pe glob: 

Everest, Himalaya – 8846 m

K2, Himalaya -8611  m

Aconcagua, Anzi -6960 m

McKinley, Lanțul Alaska -6149 m

Kilimanjaro – 5895 m

Mont Blank, Alpi – 4807 m

Fujiyama, Japonia -3776

   Lanțurile muntoase

   *Munții Stâncoși, Munții Mexicului și Anzi fac parte din același lanț muntos. Acesta se întinde pe aproape întreaga lungime  a celor două Americi.

   *Bariera de munți a Atlanticului este unul dintre numeroasele lanțuri muntoase subacvatice. Are o lungime de peste 11.250 km.

    *Himalaya– cel mai înalt lanț muntos de pe glob.

   *Munții sunt şi vulcanici. Când un vulcan erupe, cenușa, aburii și roca topită, numită lavă, ies la suprafață, din scoarța pământului. Lava curge în jos, pe panta vulcanului.

   Partea cea mai înaltă a unui munte se numește pisc. Cei mai mulți munți au piscurile acoperite cu zăpadă tot timpul anului. Nivelul la care zăpada se sfârșește este numit limita zăpezii.

    Mai jos de vârfurile înzăpezite ale munților se află povârnișurile abrupte și stânci ce stau să fugă la vale.

   În josul acestor povârnișuri se află pajiști alpine, unde doar plantele mici pot să trăiască. Aici pot fi întâlnite mai multe animale.

   La aceste înălțimi, copacii nu rezistă din cauza frigului și a vânturilor puternice. Nivelul de la care se întâlnesc copaci se numește linia vegetației arborescente.

   Unele specii de păsări zboară în apropierea piscurilor munților. Sunt de obicei păsări ale căror aripi au anvergură foarte mare, ce le ajută să zboare chiar dacă vânturile bat cu putere.

   În timpul verii caprele și oile de munte trăiesc pe versanții stâncoși. Se cațără pe versanții abrupți ai munților și sar din piatră în piatră.

   Multe specii de flori, viu colorate, cresc pe versanții plini de iarbă. Insectele, cum ar fi albinele şi fluturii, zboară printre flori.

   Pădurile din munți sunt adăposturi pentru multe viețuitoare, cum ar fi puma, ursul Wolverin și porcul spinos.

   Sursa: Viața sălbatică a lumii – Editura Aquila 1993 – Despre munți

7 COMMENTS

  1. Mersi Vero 🙂 . Mi-ai adus aminte de orele de geografie. Doamne, au trecut atatia ani!!!!

  2. Mi-am adus aminte de orele de geografie din gimnaziu. :)) Stiu ca m-a pus profesoara sa invat lectiile respective, si chiar mi-a placut. 😀 Multumesc pentru articol!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.