Angélique – Guillaume Musso – Editura Trei – recenzie
Angélique – Guillaume Musso – Editura Trei – recenzie
Titlul original: Angélique
Autor: Guillaume Musso
Limba originală: franceză
Traducere de: Liliana Urian
Nr. de pagini: 256
Anul apariţiei: 2023
“Născut în 1974 în Antibes, pe Riviera Franceză, Guillaume Musso s-a îndrăgostit de literatură de la o vârstă fragedă. Mare parte din timpul liber și-l petrecea citind cărți de la biblioteca unde lucra mama lui, iar concursul de povestiri la care a participat în gimnaziu l-a ajutat să descopere plăcerea scrisului, care nu l-a mai părăsit de atunci.
La 19 ani, a plecat în Statele Unite, unde a petrecut câteva luni la New York și în New Jersey, vânzând înghețată și locuind împreună cu muncitori din diverse țări. Cu mintea doldora de povești, s-a întors în Franța, și-a luat licența în științe economice și a fost o vreme profesor.
Cu cărți traduse în 44 de limbi și vândute în peste 11 milioane de exemplare în întreaga lume, Musso este unul dintre cei mai apreciați autori francezi de thrillere.
La Editura Trei, de același autor au apărut romanele Fata și noaptea, Viața secretă a scriitorilor, Viața e un roman și Necunoscuta din Sena.”
“Cel mai citit autor francez al ultimului deceniu.
Chiar și îngerii au demonii lor…
Paris, Crăciunul anului 2021.
După un atac de cord, Mathias Taillefer se trezește într-un salon de spital. O fată necunoscută stă la căpătâiul lui. Este Louise Collange, o studentă venită voluntar să le cânte la violoncel pacienților.
Din vorbă în vorba, ea află că Mathias este polițist și îi cere să redeschidă un caz mai ciudat. La început reticent, el acceptă în cele din urmă să o ajute. Din acest moment, amândoi sunt prinși într-un angrenaj mortal.”
The New York Times afirmă despre Musso că este “Maestrul Suspansului” și chiar așa este.
Romanul “Angelique” e :
“Intens, neașteptat, captivant, un labirint de emoții în care certitudinile de pe o pagină nu sunt niciodată și cele de pe pagina următoare.”
La început totul pare simplu, un fost polițist, o fată care cântă la violoncel, cercetarea unei morți pe care tânăra o consideră suspectă. Dar totul se complică, apar personaje noi, aparent fără nici o legătură între ele.
Și totuși…
Mathias Taillefer, fost polițist, face un atac de cord minor, dar periculos pentru inima lui nouă (făcuse un transplant) și ajunge la spital. Se trezește din criză în sunet de violoncel, o fată de 17 ani le cânta bolnavilor. Mathias e țâfnos și dur, dar până la urmă o roagă să aibă grijă de cățelul lui, iar fata-Louise îi cere s-o ajute să afle cum a murit mama ei.
Poliția categorisise moartea prim balerinei Stella Petrenko ca accidentală, dar Louise credea că a fost ucisă.
Și încep cercetările, găsesc în casa balerinei poze, bani și un tablou al tânărului pictor Marco Sabatini. La galerie află că logodnica pictorului a vândut trei tablouri și că acesta a murit de covid.
Stella, bolnavă fiind, fusese tratată câteva zile de-o altă asistentă decât cea obișnuită, Angelique. Tot ce află cei doi despre aceasta este contradictoriu și misterios, mai ales că dispăruse. În timpul căutărilor și al conflictelor celor doi le aflăm viața, pentru că nimic din ce vedem sau credem nu se dovedește a fi real.
Cu câțiva ani în urmă Mathias salvase în metrou o tânără de agresiunea unor băieți, și-l împușcase pe unul dintre ei. Cu toată mărturia fetii Mathias este de-a dreptul linșat de opinia publică și pensionat din poliție. Dar în urma acțiunii lui fusese înjunghiat și făcuse un transplant de inimă. Fusese greu pentru că avea o grupă rară de sânge, dar de data asta norocul a fost de partea lui.
Are o relație cu tânăra salvată, violonista Alice Bakker, dar aceasta dispare și nu mai știe nimic de ea. Apoi o întâlnește pe Lena și se îndrăgostește pentru prima dată, dar ea întrerupe într-un fel relația, aparent se întorsese la soț, și totuși se întâlneau o dată pe an, aniversând ziua când s-au cunoscut.
Ca muncă este contactat de un fost coleg de armată, care înfiinţase o unitate de asasini secretă. Erau contactați de Grupul Iridium, un grup secret, format din 100 de familii europene și americane, grup care-i pedepsea pe cei ce scăpau sau nu puteau fi deferiți justiției.
Louise doar ce aflase că mama ei biologică murise și că cel pe care-l credea tatăl ei nu fusese decât un prieten al acesteia. Dar dorința de-a avea copii îi făcuse pe el și soția lui, balerina, s-o adopte.
Cercetându-l pe Marco Sabatini, cei doi află că provine dintr-o familie extrem de bogată, că nu era în relații prea bune cu tatăl lui, că murise misterios chiar când medicii erau convinși că scăpase de covid. Și peste tot se izbesc de numele asistentei, Angelique. Mathias și Louise își dau seama că aceasta și-a jucat soarta, profitând de toate oportunitățile dintr-un mediu bogat, mediu care era convinsă că i se cuvine, chiar dacă călca de-a dreptul pe cadavre.
Căutând-o pe Angelique cei doi rezolvă misterele morții pictorului și balerinei, ajung la Veneția, chiar când are loc mareea din decembrie 2021.
Ce se întâmplă mai departe? Ce sarcină primește Mathias de la Grupul Iridium? Cine o trădează pe Angelique? Pe cine încercase ea să însele? Ce se întâmplă cu ea? Cine este de fapt Lena? Ce poveste ascunde? Care va fi soarta ei ? Ce legătură este între Louise și Mathias? Ce vor face mai departe ?
Veți afla totul citind cartea.
Să știți că de câte ori am crezut că am înțeles cine, cum, de ce, a făcut anumite lucruri, sau ce legătură veche este între personaje (legături despre care poate nici ei nu știau) m-am înșelat.
Autorul reușește să mențină suspansul și curiozitatea până la finalul tulburător și surprinzător, iar explicațiile vor fi ca un puzzle jucat de soartă și divinitate.
Iată și câteva păreri avizate:
„Un romancier ieșit din comun.” (France Info)
„Regele romanului negru european.” (La Reppublica)
„Un fenomen.” (El Mundo)
Recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului: Angélique
Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:
[…] Articolul despre romanul Angelique face parte dintr-un nou blog-tour de-al Crime Club. Pana acum, au mai aparut articole pe alte 2 bloguri/site-uri: Anca si cartile, respectiv Literatura pe tocuri. […]