Bizaroproze de Flavius Ardelean

Gen: Literatură contemporană / proză scurtă
Editura: Herg Benet/Colecția “Cărţile Arven ”
Anul publicării: 2014, București.

(…) își aminti că orice zid e promisiunea lumii din spatele lui (…)

Cu Bizaroproze am bifat încă una din întâlnirile “oarbe”; necunoscut îmi era titlul, străin și numele autorului. Iar toate astea, împreună cu intriga stârnită de niște niște coperți negre, au cântărit așa de mult încât am decis că aceasta să fie urmatoarea lectură, deși pe birou meu își asteptau cuminți rândul alte două cărți.
Până la acest volum Flavius Ardelean a mai publicat Îmblânzitorul apelor  și Acluofobia. Zece povestiri macabre, semnate însă cu pseudonimul A.R.Deleanu.
Să spui despre Bizaro… că te surprinde este puțin; pentru că senzația este una de stupefacție dusă la extrem, de blocaj sau lipsa graiului. Pare cel putin greu de imaginat că în spatele acestei cărți încadrate evident în estetica urâtului stă un scriitor atât de tânăr cum este Ardelean. Și totusi așa este. Iar el nu doar ca însumează elemente ale urâtului, dar le amplifică de zeci de ori, ca și când autorul fuge de orice alăturare cu altcineva.
O carte de dimensiuni mici în care universul gri al unor nume ca Bacovia, Arghezi, Buadelaire ar putea fi văzut cel mult ca punct de plecare; de acolo înainte imaginația fantastică a acestui scriitor o pornește galopant pe cărări scufundate în bezna existenței umane, notând fraze care zgâlțâie din temelii mintea umană, învelind aproape întreg conținutul într-o atmosferă profund apăsătoare și grețoasă.

Un univers copleșitor, personaje înfricoșătoare, întâmplări bizare, episoade halucinate; macabru și mizerie, avalanșă de trăiri, spaime și obsesii, între care se ivesc timid, firav, câțiva muguri de viață: poezia, muzica.
Singură între cele 8 povestiri, Furcacaudină adună altfel de registre; unele în care eliberat de povara celorlalte 7, cititorul respiră ca pe oxigen bula de amuzament, construit printr-un limbaj liber, colorat, ușuratec. Nici realismul dramatic: ”Vreau să vreau să fiu din nou,/ Să râd, să simt…să fiu. / Vreau să știu ce vreau din nou, / Să cred, să sper…”, brutal chiar, prin care vocea strigă mistuită de dureri interioare nu pare prea mult în comparație cu “Geamantanul” sau “Sute de inimi…”
În ceea ce priveste diversitatea stilurilor și metodelor nu se poate bănui că nu ar onora satisfăcător un gen de proză mai relaxantă – stă mărturie povestirea menționată mai sus. Dar acest autor măcinat de o viață interioară intensă pare prea puțin interesat de acest lucru. Mai mult chiar, el “tranșează” radical publicul său, care va reveni în universul halucinant doar în căutarea unor senzații cu totul aparte.
Bizaroproze este numai prima carte a lui Ardelean cunoscută; și totuși, nu cred că mă pripesc atunci când spun că scriitura lui nu este nici pentru romantici, nici pentru simpliști, nici pentru exuberanți sau pentru cei slabi de înger.
Între paginile sale poți descoperi penița unui scriitor valoros și o serie de învățăminte/ teme de reflecție utile; firește, asta numai dacă dispui de curajul de a porni pe un astfel de drum, ca și rezistența la obstacolele întâlnite.

În ceea ce mă privește, imaginea formată, deși poate nu tocmai completă, este suficientă; nu întrezăresc noi întâlniri apropiate cu acest autor.

Note: 9,5/10 pentru categoria pe care o reprezintă ( proză urât – bizară)

3/10 în preferințele personale

Editura_Herg_BenetCartea Bizaroproze de Flavius Ardelean a fost oferită pentru recenzie de către Editura Herg Benet. Poate fi comanda de pe site-ul Editura Herg Benet. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Autor: Adelina

5 COMMENTS

  1. Cartea pare ciudata inca din titlu. Desi nu este genul de lectura pe care il prefer, recenzia ta ma face curioasa. Of, curiozitatea asta a mea e chiar morbida uneori si nu se intelege deloc cu bugetul alocat!!!!! 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.