BOX 88 de Charles Cumming - Crime Scene Press - recenzie

BOX 88, de Charles Cumming – Crime Scene Press – recenzie

BOX 88 de Charles Cumming

Crime Scene Press

Traducere din engleză  Mihnea  Arion
Număr pagini: 508

  “Charles  Cumming s-a născut în Scoția în 1971,a învățat la Eton și are o diplomă în literatura engleză obținută la Universitatea din Edinburgh.  În 1995,a fost abordat de MI6 să se înroleze în serviciile secrete britanice.

  Este unul dintre asociații fondului Pierce Lougharan,care oferă burse de studiu la Școala de Vară Yeats din Irlanda.  Este și fondatorul și președintele Societății Memoriale de Șah Jose Raul  Capablanca. A fost redactor- adjunct pentru The Week între 1996 și 2013.

  Charles Cumming scrie romane de spionaj care au devenit bestseller în Marea Britanie.  Până acum cărțile lui au fost traduse în paisprezece limbi.

  Romanul “ BOX 88”,primul volum al seriei Lachlan Kite, a fost nominalizat la premiul CWA Steel  Dagger 2021.”

Box 88. O organizație care nu există. Un spion care nu poate fi prins.
1989. Războiul Rece se va încheia în curând, însă pentru BOX 88, o agenție de spionaj top-secretă, jocul abia începe să se înfierbânte.
După ce e recrutat de la un colegiu de top, tânărul Lachlan Kite e trimis în Franța. Misiunea lui – să afle tot ce se poate despre un enigmatic afacerist iranian implicat în atentatul de la Lockerbie.
Însă Kite descoperă ceva mai cumplit decât și-ar fi imaginat oricine, iar acum e pus în fața celei mai periculoase decizii din viața lui…
2020. MI5 află zvonuri despre existența BOX 88 și pleacă pe urmele lui Kite – dar serviciile iraniene ajung înaintea lor. Capturat și supus torturii, Kite trebuie să aleagă dacă să dezvăluie adevărul despre Franța sau să-și vadă familia ucisă.
Angrenat într-o luptă cum n-a mai văzut, Kite trebuie să-și folosească toate abilitățile ca să rămână în viaţă”

„Recomand acest roman. L-am citit dintr-o suflare.” (Ian Rankin)

  Cuvintele lui Ian Rankin, un scriitor pe care-l apreciez foarte mult, ar fi fost suficiente pentru a mă tenta să citesc “ BOX 88”, cartea de debut a lui Charles Cumming. Un plus este și că romanul a apărut la Crime Scene Press, una dintre editurile mele preferate, care nu m-a dezamăgit cu nici un titlu publicat.

  Volumul începe cu o listă a personajelor din diferite instituții și locuri care apar de-a lungul poveștii. O lista necesară ținând cont că întâlnim foarte multe personaje din familiile protagoniștilor, școală, servicii.

  Și tot ca într-o poveste de calitate evenimentele din trecut reverberează în prezentul personajelor. De pildă doborârea, din greșală de către americani în războiul din Golf, a unui avion de pasageri Iranian și în replică bomba care a prăbușit avionul american Pan Am 103 la Lockerbie-Scoția în 1988.

Dar ce înseamnă, ce este BOX 88?

  O organizație ultrasecretă înființată în anii ’80, printr-un parteneriat între serviciile engleze și americane, o organizație despre care știau extrem de puțini, în afară de membrii ei. BOX 88  avea forțe pușcași marini și membrii SAS, executau razii, asasinate, grosul muncii se desfășura în afara granițelor, o rețea de agenți care acționau “sub acoperire neoficială “. Operațiunile includeau destabilizarea dictaturilor, creșterea opoziției politice, răsturnarea de președinți în statele mici și prevenirea atacurilor teroriste pe glob. Sigur că, dacă era ceva important, veștile ajungeau la președinți și prim miniștrii prin ofițeri, puțini de altfel, din MI6 și CIA, iar felicitările pentru reușite le primeau organizațiile oficiale. Avantajul pentru BOX 88  era evitarea totală a birocrației, iar membrii ei aveau funcții de acoperire în diferite domenii.

  La 18 ani Lachlan Kite este racolat în BOX88. Kite provenea dintr-o familie disfuncțională, tatăl bețiv murise, mama îl trimisese la 12 la Eton, iar în vacanțe lucra la hotelul familiei. Lesley își iubea fiul în felul ei,era o femeie rece care încerca să țină hotelul Killantringan în funcție, până la urmă îl vinde și-și continuă viața. Indiferența și răceala mamei îl marchează pe Kite, dar îl și întărește. La Eton reușește să se afirme mai ales după ce este acceptat de Xavier și familia lui.

Aceștia sunt exemplul cel mai bun al proverbului “banii nu aduc fericirea “.

  Tatăl, Luc, un tip dur și răutăcios își ironizează soția și fiul, se înțelege mai bine cu fiica lui, iar Xavier se refugiază în droguri și băutură.

  Vara în care Kite este racolat de BOX 88, prin intermediul profesorului său Billy Peele, este vara distrugerii familiei lui Xavier și  acesta este marcat de vinovăție și după ani.

  Cei din BOX 88 știau că Luc, tatăl lui Xavier era implicat în afaceri cu teroriști și sosirea la vilă a prietenului familiei și nașul băiatului iranianul Ali Eskandarian ridică semne de întrebare.

Atunci Luc va fi arestat de poliție, iranianul răpit și familia se destramă.

  Acum Kite este aparent brooker în petrol, are soție și așteaptă un copil, când este anunțat de Martha,o prietenă din tinerețe, de moartea lui Xavier din cauza unei supra doze de droguri.

  La înmormântare își dă seama că este urmărit și-i dă cartea de vizită agentei, sigur că dacă va suna la numărul de pe ea va fi identificată și ea și organizația căreia îi aparținea. Kite conducea acum, în secret, filiala Europeană a BOX88. Cei care-l urmăreau erau din MI5, la urechile directoarei ajunseseră informații despre existența organizației.

Tot la înmormântare Kite este răpit de un grup de iranieni, condus de Torabi, și închis pe un vas.

Agenții MI5 îi pierd urma,Torabi îi sechestrează și amenință soția.

Aici pe vas Kite își rememorează viața, alegând cât și ce să-i spună lui Torabi mai ales când află de la acesta de ce-l răpise.

Reușesc cei din MI5 să afle despre BOX 88?

Cine este informatorul directoarei?

Vor coopera Cara și șeful ei Vosse cu BOX 88?

Vor reuși cei din BOX88 s-o salveze pe Isobel, soția lui Kite?

Îl vor găsi și elibera pe Kite?

Vor afla ce vrea de fapt Torabi?

Cine este Torabi și ce legătură are cu Eskandarian?

  Veți afla totul citind cartea. Veți citi despre frecușurile și rivalitatea agenților din MI5, despre viețile lor personale. Veți afla despre viețile personale și interacțiunile unor agenți importanți din BOX 88, despre metodele organizației.

Și bineînțeles veți dori să aflați ce vor mai face Lachlan Kite și BOX 88 în continuare, pentru că acest prim volum al seriei ne familiarizează cu personajele și istoria organizației.

Așa că așteptăm noi aventuri!

Iată și alte păreri avizate:

Charles Cumming e tot mai bun cu fiecare carte pe care o publică.”(The Times)

„Nimeni nu scrie thrillere de spionaj mai captivante decât Charles Cumming.” (Anthony Horowitz)

„Un thriller strălucitor.” (Sunday Times)

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.